top of page

Vipassana meditation and
yin yoga in silence

26 February – 3 March 2024  (LANGUAGE: SWEDISH)

Course leader: Staffan Hammers, and yin yoga with Weronika Mrowczyk
Organizer: The Vipassana group in collaboration with Mundekulla Retreatcenter
For questions email: vipassanagruppen@gmail.com

Vipassanameditation och yinyoga i tystnad

En kombination av vipassanameditation och yinyoga – ett unikt tillfälle att träna mindfulness och koncentration samtidigt som man är vänlig mot kroppen och utvecklar flexibilitet och smidighet.​

Vipassana är en buddhistisk meditationsform, där man observerar kroppen och sinnet och tränar sig att på ett icke reaktivt sätt vara medvetet närvarande i det som händer här och nu. Yinyoga är en syntes mellan mindfulness och yoga. I denna relativt enkla yogastil stannar man i varje position under en längre tid. Alla yinyoga-ställningar är sittande eller liggande och ökar flexibiliteten och smidigheten i hela kroppen.

Retreaten är anpassad för både nybörjare och mer erfarna. Programmet omfattar sittande och gående meditationer varvade med yinyogapass och metta-meditationer samt instruktioner, föredrag och frågestunder. Dessutom blir det traditionella buddhistiska inslag såsom fem träningsregler och recitation. Deltagarna inbjuds att praktisera ädel tystnad under hela retreaten förutom vid frågestunder. Tre vegetariska måltider serveras dagligen. Språket är svenska.

Staffan Hammers (Retreatledare)

Staffan var med och startade Vipassanagruppens verksamhet i slutet av 1970-talet. 1985 ordinerades han till buddhistmunk på Sri Lanka och levde sedan under elva år i olika kloster och ägnade sig åt meditation, studier och undervisning. Efter att ha återvänt har han under de senaste 25 åren lett Vipassanagruppens meditationskvällar och kortare retreater. Civilt har Staffan arbetat med systemsupport på ett dataföretag i Stockholm, men är nu på väg in i pensionen. Han bor tillsammans med sin fru på landet söder om Stockholm.

Weronika Mrowczyk (Yinyoga)

Weronika har lång erfarenhet av meditation, började med zen 2001, och har sedan fortsatt med vipassana med olika lärare såsom S.N.Goenka och nu senast med den burmesiske mästaren Sayadaw U Tejaniya. Hon är ursprungligen från Krakow i Polen, men har bott i Sverige sedan 2003. Weronika har en akademisk bakgrund och är yogalärare med särskild inriktning på yinyoga (utbildad och certifierad av Magdalena Mecweld). Hon är också legitimerad fysioterapeut och massör. Weronika driver studion Samadhi Yoga i Gamla Stan.


Praktiska detaljer

Kontakt

Vid frågor om retreaten och anmälan, maila: vipassanagruppen@gmail.com


Retreatkostnad - kost och logi

Från 4800 till 7600 kr beroende på typ av rum. Alla rumstyper finns i ett visst antal och reserveras utifrån anmälningsdatum. Frivillig donation/dana till lärare och kockar tillkommer.

Sovalkov bakom draperi (inkl madrass, täcke, kudde): 4800 kr (grundavgift)

Del i trebäddsrum med gemensam dusch/wc: 5100 kr

Del i dubbelrum med gemensam dusch/wc: 6000 kr

Del i dubbelrum med egen dusch/wc: 6600 kr

Enkelrum med gemensam dusch/wc: 7000 kr

Enkelrum med egen dusch/wc: 7600 kr

 

För att nå sin gemensamma dusch/wc, behöver man från vissa rum gå 15 meter utomhus. Sovalkoverna har sin gemensamma dusch/wc en trappa ner.

Dana/donation
Frivillig donation/dana till lärare och kockar betyder att undervisningen i vipassanameditation och yinyoga samt kockarnas arbete med att tillreda god retreatmat inte är medräknad i retreatavgiften. I stället följer Vipassanagruppen den buddhistiska traditionen och inbjuder deltagarna att, vid retreatens slut, ge en frivillig donation/dana för undervisningen och matlagningen.

Anmälan
Följ denna länk till ett anmälningsformulär och påföljande betalningssida. När man angett sina uppgifter och betalat anmälningsavgiften, 1000 kronor, är man anmäld och får bekräftelse om detta via mail. Man får även en faktura på den resterande grundavgiften, 3800 kronor, att betalas senast 22 januari. Den slutliga avgiften, det vill säga eventuellt tillägg för annat boende än sovalkov, betalas vid ankomst till Mundekulla.

 

Bokningsregler/återbetalning
Anmälningsavgiften återbetalas inte, medan den resterande grundavgiften, 3800 kronor, återbetalas om avbokning sker senast tre veckor före retreatstart. Vid eventuell covidrelaterad avbokning, utifrån aktuell uppmaning från Folkhälsomyndigheten, återbetalas dock alltid hela avgiften.

Information mat och boende

  • Mundekulla serverar ekologisk och vegetarisk mat och erbjuder mjölk- och glutenfria alternativ för dig som önskar. Vi kan dock inte tillgodose tillfälliga dieter. Meddela ev intoleranser i samband med anmälan.

  • Alla deltagare ska anmäla sig i receptionen vid ankomst.

  • Ta med lakan och handduk. Kan också hyras för 150 kr/set i receptionen.

  • Var och en städar sitt rum. Städning kan köpas för 300 kr per rum. För icke utförd slutstädning debiteras 400 kr.

  • Stearinljus får inte användas på rummen och husdjur får inte medfölja.

  • Gruppen hjälps åt med disk efter måltider (enstaka diskpass, working meditation).

  • Tag gärna med kläder för skogs/naturvandringar.

Resa till Mundekulla

Klicka här för information om hur du tar dig till Mundekulla.

Samåkning

Välkommen att gå med i vår samåkningsgrupp på Facebook där du kan önska eller erbjuda skjuts till ett specifikt event på Mundekulla.

Add paragraph text. Click “Edit Text” to update the font, size and more. To change and reuse text themes, go to Site Styles.

Date & Times

Feb 26 - March 3, 2024

Check-in Monday at 15:00 - 17:00

The retreat ends at 12:30 on Sunday.

Contact

For Questions about the retreat and registration:

vipassanagruppen@gmail.com

Retreat leader: Staffan Hammers

Yinyoga: Weronika Mrowczyk

bottom of page