top of page

Syntropic farming – Introduktionsföreläsning

16-17 juli, 2024

Språk: Engelska

Med jordbrukare och lärare Felipe Amato

Dessa två dagar kommer att ge en introduktion och djupdykning i systemet "Syntropic Farming", en spännande ny metod för ”agroforestry” som har utvecklats av Ernst Götsch i Brasilien. Detta system har spridit sig över världen och färdas nu till Europa – och några banbrytande platser planterar enligt dess principer. Kom och bli en del av rörelsen! Den vackra kortfilmen "Life in Syntropy" har spridit budskapet och ger en bra överblick över metoden. Du hittar länken nedan!

 

Du kan vara med bara på föreläsningen med Felipe eller stanna hela eventet – den andra dagen kommer vi att ha en rundvandring i trädgårdarna i Mundekulla med trädgårdsansvarig Elin Nordenberg. Under rundvandringen kommer Felipe att ge sina perspektiv på vår odling där vi försöker implementera "Syntropic Farming", vilken grundades förra året. Han kommer också att svara på frågor och ge några idéer om de växter som vi kan inkludera i våra system här i norr.

 

Mundekulla är en vacker och fridfull plats på landsbygden i Småland, strax utanför Emmaboda. Om du har några frågor om hur du kommer hit, vänligen hör av dig!

 

Program

DAG 1

Föreläsning

Middag

Vedeldad bastu

 

DAG 2

Frukost

Guidad rundvandring

"Syntropic Farming"

Syntropic Farming är ett innovativt tillvägagångssätt för regenerativt jordbruk som gör att vi kan skapa dynamiska, successiva och ekonomiskt livskraftiga ekosystem som återställer försämrad biologisk mångfald i marken. Genom att förstå och respektera naturens komplexa system, imiterar Syntropic Farming den naturliga föryngringen av skogar och ger en harmonisk integration av våra livsmedelsproduktionssystem.

 

”Syntropic Agriculture” utgörs av en teoretisk och en praktisk del där de naturliga processerna översätts till jordbruksingripanden i deras form, funktion och dynamik. Vi kan alltså tala om regenerering genom användande, eftersom etableringen av högproduktiva jordbruksområden, som tenderar att vara oberoende av tillförsel och bevattning, resulterar i tillhandahållandet av ekosystemtjänster, med särskild tonvikt på jordbildning, reglering av mikroklimat och gynnande av vattnets kretslopp. På så sätt synkroniseras jordbruket med ekosystemens förnyelse.

Felipe Amato 

Felipe är född i São Paulo, Brasilien, och har en BA i filosofi från PUC-SP. En ekologisk lantbrukare sedan 2007. 2010 träffade han den schweiziska producenten och forskaren Ernst Götsch och har sedan dess deltagit i flera kurser och praktikerplatser med honom på hans gård i södra Bahia, på Fazenda da Toca i delstaten São Paulo och i farmen São Sebastião i Rio de Janeiro.

 

Mellan 2012 och 2014 var han instruktör för kurser och samordnare för agroekologisektorn i Escola da Terra, en friskola baserad i kommunen Pedro de Toledo - SP, som syftar till att sprida ekologiska och hållbara tekniker.

 

Sedan 2013 tillhandahåller han teknisk assistans till agroekologiska producenter och andra företag med eller utan kommersiella syften, ger kurser och utbildningar i agroskogsbruk/syntropic farming och bedriver egen produktion på sin gård, belägen i kommunen Mogi das Cruzes - SP, Brasilien.

 

2015 hade han sin första kontakt med europeiska klimat och ekosystem, och sedan dess har han varit engagerad i att tillämpa principerna för Syntropic Farming även i tempererade- och medelhavs-klimat, med projekt under utveckling i Portugal, Spanien, Frankrike, Tyskland och Irland.

 

Han är medgrundare och medlem av det tekniska teamet för terra-network.org

Ytterligare information:

Agenda Gotsch hemsida

Short film Life in Syntropy

Praktisk information

Prislista och bokning

 

Alternativ 1: Kurs & Middag 1800 SEK

Boka genom att skriva till info@mundekulla.se

Alternativ 2: Komplett paket med boende (inkl. kurs och måltider)

Enkelrum med eget badrum 2950 SEK

Enkelrum med delat badrum 2850 SEK

Del i dubbelrum med eget badrum 2750 SEK

Del i dubbelrum med delat badrum 2650 SEK

Del i vikingastuga med delat badrum 2650 kr

Del i trebäddsrum med eget badrum 2550 SEK

Del i trebäddsrum med delat badrum 2425 SEK

Sovalkov med delat badrum 2375 SEK

Boka alternativ 2 här

Bokningsregler

Läs våra bokningsregler här

​Måltider
Middag och frukost ingår under eventet, vi serverar mat lagad med 80% lokala och ekologiska råvaror och inkluderar så mycket som möjligt från våra egna trädgårdar. Maten kommer att vara vegansk och vegetarisk.

Information boende

  • Alla deltagare ska anmäla sig i receptionen vid ankomst.

  • Tag med lakan och handduk. Kan även hyras för 150 kr/set i receptionen.

  • Deltagare städar sitt rum efter kurs/retreat. Slutstädning kan köpas för 300 kr per rum. För icke utförd slutstädning debiteras 400 kr.

  • Stearinljus får inte användas på rummen.

  • Tag gärna med kläder för skogs/naturvandringar.

Resa till Mundekulla

Klicka här för information om hur du tar dig till Mundekulla.

Lägg till stycketext. Klicka på "Redigera text" för att uppdatera teckensnitt, storlek och mer. För att ändra och återanvända textteman, gå till Webbplatsstilar.

Datum och tider

16-17 juli, 2024

Dag 1

Check-in från kl 14.00

Middag kl 18.00

Föreläsning kl 19.00

Vedeldad bastu kl 21.00

Dag 2

Frukost kl 08.00-09.30

Guidad rundvandring kl 10.00

Utcheckning och avresa kl 13.00

Språk

Engelska

Kontakt

Elin Nordenberg, 070-308 23 58

elin@mundekulla.se

Felipe Amato

bottom of page