RETREAT: Vipassana, meditation, yinyoga

Mundkulla_highres-142.jpg

Vipassanameditation och yinyoga i tystnad

6 –12 oktober 2022

Retreatledare: Staffan Hammers, samt yinyoga med Weronika Mrowczyk
Arrangör: Vipassanagruppen i samarbete med Mundekulla Retreatcenter
Vid frågor maila: vipassanagruppen@gmail.com

Vipassanameditation och yinyoga i tystnad
 

En kombination av vipassanameditation och yinyoga – ett unikt tillfälle att träna mindfulness och koncentration samtidigt som man är vänlig mot kroppen och utvecklar flexibilitet och smidighet.

 

Vipassana är en buddhistisk meditationsform, där man observerar kroppen och sinnet och tränar sig att på ett icke reaktivt sätt vara medvetet närvarande i det som händer här och nu. Yinyoga är en syntes mellan mindfulness och yoga. I denna relativt enkla yogastil stannar man i varje position under en längre tid. Alla yinyoga-ställningar är sittande eller liggande och ökar flexibiliteten och smidigheten i hela kroppen.

 
Retreaten är anpassad för både nybörjare och mer erfarna. Programmet omfattar sittande och gående meditationer varvade med yinyogapass och metta-meditationer samt instruktioner, föredrag och frågestunder. Dessutom blir det traditionella buddhistiska inslag såsom fem träningsregler och chanting. Deltagarna inbjuds att praktisera ädel tystnad under hela retreaten förutom vid frågestunder. Tre vegetariska måltider serveras dagligen. Språket är svenska.Staffan Hammers (Retreatledare)

Staffan Hammers var med och startade Vipassanagruppens verksamhet i slutet av 1970-talet. 1985 ordinerades han till buddhistmunk på Sri Lanka och levde sedan under elva år i olika kloster och ägnade sig åt meditation, studier och undervisning. Efter att ha återvänt har han under de senaste 25 åren lett Vipassanagruppens meditationskvällar och helgretreater. Civilt har Staffan arbetat med systemsupport på ett dataföretag i Stockholm, men är nu på väg in i pensionen. Han bor till­sammans med sin fru på landet söder om Stockholm.

 

Weronika Mrowczyk (Yinyoga)

Weronika Mrowczyk har lång erfarenhet av meditation, började med Zen 2001 och har sedan fortsatt med vipassana med olika lärare såsom S.N.Goenka och nu senast med den burmesiske mästaren Sayadaw U Tejaniya. Hon är ursprungligen från Krakow i Polen, men har bott i Sverige sedan 2003. Weronika har en akade­misk bakgrund och är yogalärare med särskild inriktning på yinyoga (utbildad och certifierad av Magdalena Mecweld). Hon är också legitimerad fysioterapeut och massör. Weronika driver studion Samadhi Yoga i Gamla Stan i Stockholm.


Praktiska detaljer
 

Kontakt

Vid frågor om retreaten och anmälan, maila: vipassanagruppen@gmail.com


Retreatkostnad - kost och logi

Från 3750 till 5750 kr beroende på typ av rum + dana/donation till lärare och kock.

Sovalkov bakom draperi (inkl madrass, täcke, kudde): 3750 kr (grundavgift)

Del i trebäddsrum med gemensam dusch/wc: 4000 kr

Del i trebäddsrum med egen dusch/wc: 4500 kr

Del i dubbelrum med gemensam dusch/wc: 4250 kr

Del i dubbelrum med egen dusch/wc: 4750 kr

Enkelrum med gemensam dusch/wc: 5250 kr

Enkelrum med egen dusch/wc: 5750 kr


Ovan rumstyper finns i ett visst antal och reserveras utifrån anmälningsdatum.

 

Dana/donation
Dana/donation till lärare och kockar betyder att undervisningen i vipassanameditation och yinyoga samt kockarnas arbete med att tillreda god retreatmat inte är medräknad i retreatavgiften. I stället följer Vipassanagruppen den buddhistiska traditionen och inbjuder deltagarna att ge en frivillig donation/dana för undervisningen och matlagningen.

 

Anmälan
Genom att klicka på länken, kommer man till ett anmälningsformulär samt till en betalningssida. När man angett sina uppgifter och betalningssätt för anmälningsavgiften, 1000 kr, är man anmäld och får bekräftelse om detta. Man får även en faktura på den resterande grundavgiften, 2750 kr, att betalas senast 1 september. Den slutliga avgiften, det vill säga eventuellt tillägg för annat boende än sovalkov, betalas vid ankomst till Mundekulla.

 

Bokningsregler/återbetalning
Anmälningsavgiften återbetalas inte, medan den resterande grundavgiften, 2750 kr, återbetalas om avbokning sker senast en månad före retreatstart.

Information mat och boende

  • Mundekulla serverar ekologisk och vegetarisk mat och erbjuder mjölk- och glutenfria alternativ för dig som önskar. Vi kan dock inte tillgodose tillfälliga dieter. Meddela ev intoleranser i samband med anmälan.

  • Alla deltagare ska anmäla sig i receptionen vid ankomst.

  • Ta med lakan och handduk. Kan också hyras för 150 kr/set i receptionen.

  • Var och en städar sitt rum. Städning kan köpas för 300 kr per rum. För icke utförd slutstädning debiteras 400 kr.

  • Stearinljus får inte användas på rummen och husdjur får inte medfölja.

  • Gruppen hjälps åt med disk efter måltider (enstaka diskpass, working meditation).

  • Tag gärna med kläder för skogs/naturvandringar.

Resa till Mundekulla

Klicka här för information om hur du tar dig till Mundekulla.

Samåkning

Välkommen att gå med i vår samåkningsgrupp på Facebook där du kan önska eller erbjuda skjuts till ett specifikt event på Mundekulla.

94084934-sLqir.jpg

Datum & Tider

Tors 6 – ons 12 oktober 2022

Incheckning kl 15.00 -17.00

Retreaten avslutas kl 13.00 på onsdagen.

Kontakt

Vid frågor om retreaten och anmälan:
vipassanagruppen@gmail.com

staffan hammers.jfif

Retreatledare: Staffan Hammers

Weronika Mrowczyk.jpeg

Yinyoga: Weronika Mrowczyk

meditation.jpg