top of page

MUNDEKULLAFESTIVALEN, 9 - 13 AUGUSTI 2023

MUNDEKULLAFESTIVALEN, 9 - 13 AUGUSTI 2023

Mundekulla_webbutval_2017-07-13_edited_edited.jpg

ÅRETS TEMA: PASSING ON THE STICK

VÄLKOMMEN TILL MUNDEKULLAFESTIVALEN!

Välkommen till ett unikt 25-årsjubileum då vi erbjuder det mesta av det bästa under de senaste 25 åren! Det blir både återblickar och framåtblickar samt ett officiellt överlämnande på temat "Passing on the stick".  Årets tema erbjuder möjligheten att begrunda vad vi vill släppa i våra liv för att kunna ta in något nytt. Här nedan kan du läsa om alla artister och workshopledare som förgyller festivalen. Festivalteamtet med Peter, Anna,  JEM och Emma är intakt och delar med sig av olika inslag!

Möt workshopledarna 

Här hittar du programöversikten  (med reservation för ändringar)

Peter Elmberg ny3.jpg

PETER ELMBERG
KONSERTER, FÖRELÄSNING, MORGONSAMLING 

Festivalen inleds med att Peter och gästartister summerar festivalens 25-åriga historia på temat ”En fanfar för freden”. Peter gör även en konsert med African Vibration (se nedan) samt leder morgonsamlingarna med de uppskattade Mundekulladanserna samt bär det övergripande ansvaret över festivalen.

 

Han erbjuder en föreläsning på temat mindfulness med sin partner Anna Rasmussen med inslag av ”Mindfulness Songs” som han skrev på Plum Village Mindfulness Practice Center 2014. Tillsammans driver de ”Music and Mindfulness” som arrangerar festivalen.

 

Peter är utbildad beteendevetare och startade Mundekulla tillsammans med Anne Solveig 1998. Peter har skrivit över 1000 låtar samt två musikaler och arrangerat många events sedan Mundekullas begynnelse. Lyssna på Peters musik på Spotify

Anna Rasmussen.jpg

ANNA RASMUSSEN
YINYOGA, KONSERT

Anna utbildade sig år 2007 till viryayogalärare och senare också inom barnyoga och yinyoga. Hon inspireras djupt av den buddhistiska munken Thich Nhat Hanh och har under de senaste åren besökt Plum Village, ett buddhistcenter i södra Frankrike och studerat meditation och mindfulness.

 

Tillsammans med sin partner Peter Elmberg delar hon med sig av vad meditationen och mindfulnessträningen givit för gåvor till en rikare vardag och liv, som vävs samman med sånger som Peter skrev vid ett besök i Plum Village. Anna erbjuder även yinyoga och avslappning och är en del av festivalteamet.Hon känner stor tacksamhet inför yogan och meditationens många olika element, såsom den fysiska träningen, andetaget och återhämtningen. Anna bor i Blekinge tillsammans med sin familj och erbjuder kurser i yoga och meditation samt anordnar event med olika lärare och musiker.

JEM FREDHAMN
FÖRELÄSNINGAR, WORKSHOPS, MINDFULNESS WALKING, MEDITATION, QI GONG

Jem lämnade en juristkarriär för att leva som munk i 18 år (2003-2020) med Zenmästaren och fredsaktivisten Thich Nhat Hahn som lärare. Han har undervisat tusentals medmänniskor som sökt utveckling och guidning i sina liv. Sedan 2020 är han bosatt i Sverige där han fortsatt att verka som Dharmalärare och har nyligen utbildat sig till qigonglärare.

 

Under festivalen erbjuds föreläsningen Dharmans skattkista – hur Buddhas undervisning gör vårt liv vackert och verkligt, samt workshopen Qigong – ett sätt att flöda i livet samt även morgon- och gående meditation. Tillsammans med sin käresta Emma erbjuds workshopen "Passing on the stick". Vad är vi färdiga med i våra liv och hur vi kan släppa taget och gå vidare in i en ny tid? Jem är även med i teamet som arrangerar festivalen. Under senare år har han haft flera retreater på Mundekulla och en ny väntar den 26-29 okt. Läs mer här

JEM 2exp.jpg

EMMA DINMALI FREDHAMN
EFT TAPPING, TRE, WORKSHOPEN ”PASSING ON THE STICK”

Emma Dinmali Holmlund gick Osho terapeututbildning i Pune, Indien 2002 och i Familjekonstellationer 2003. Hon är utbildad i EFT tapping (Emotional Freedom Techniques) vilket hon erbjuder under festivalen. Genom att knacka på meridianpunkter lugnar man nervsystemet och det blir möjligt att bearbeta och se minnen, tankar och känslor ur ett nytt perspektiv. 

 

Hon kommer även att lära ut TRE (Tension & Trauma Release Exercises) där du får göra några fysiska övningar som aktiverar kroppens egen mekanism att förlösa stress från kropp och nervsystem. Du kan fortsätta att göra TRE hemma för att få mer lugn, mer energi och större tolerans i vardagen. Tillsammans med sin kärlek Jem kommer Emma även att ha en workshop där vi utforskar festivalens tema "Passing on the stick". Emma är även med i teamet som arrangerar festivalen. Läs mer här

Emma Dinmali exp3.jpg
micke_gunnarsson_23.jpg

MICKE GUNNARSSON
VART ÄR VI PÅ VÄG?

Stress, algoritmer, psykisk ohälsa, diagnoser, pandemier, AI och mediahysteri är något vi måste hantera i en tid där förvirringen kanske är större än någonsin. Micke delar tankar och guidar en meditation och öppnar upp för ett samtal. 


Efter ett dagligt aktivt liv på sociala medier i 20 år med över 100 000 följare så bestämde Micke sig för att skapa en trygg plattform (community) där vi kan hantera våra oläkta sår, medberoenden och andra trauman för att vara medvetna i våra roller som föräldrar, kollegor och kärlekspartners.

 

Micke Gunnarsson är föreläsare, författare och inspiratör som brinner för att stärka människors inre ledarskap och relationer. 2018 tog han emot priset ”Guldeken” i kategorin ”Mänsklig hållbarhet” och har blivit utsedd till årets föreläsare ”Topp 100” tre år i rad och är aktuell med sin nya bok ”Medvetet Föräldraskap”. 

Photo©SuzyBernstein_Jennifer_Ferguson.jpg

JENNIFER FERGUSON (SA)
KONSERT

Jennifer är född och uppvuxen i Sydafrika och arbetar för närvarande som musikansvarig på Stiftsgården i Rättvik, ett internationellt kurs- och konferenscenter. Hon arbetar med kurser, körer framförallt med ungdomsgrupper med musik och rörelse som ett medium för personlig och kollektiv utveckling. Hon har sina rötter som en politisk aktivist under apartheid som försöker ge röst åt de röstlösa genom vad hon kallar ”Sacred activism”. Jennifer har tre barn varav Johanna, född med Downs syndrom, som är hennes bästa lärare.

 

Jennifers ena son Kestis Gabriel Nyberg är en mångbegåvad musiker som medverkar på hennes konsert och erbjuder en mångfacetterad upplevelse för både dans och chill efter konserten. Hennes senaste album The Forgotten Song spelades in med pianisten Rickard Åström. Hennes andra album utgörs av "Hand around the Heart", "Untimely" och "Suite Sweden". Jennifer erbjuder även en sångworkhsop då du får möjlighet att bekanta dig med sångerna från kvällskonserten.

Foto: ©SuzyBernstein

JOAKIM KOHLS
KONSERT

Joakim Kohls kom till Mundekulla i början av 2000-talet och blev förtjust i platsen, personerna och stämningen. Sedan dess har han medverkat vid flera festivaler, och även utbildat sig till präst och psykoterapeut. Han har ett mångårigt engagemang för miljön och frågor kring hur vi människor kan ta hand om jorden, våra medvarelser, varandra och oss själva.  Joakims intresse för livsnära och existentiella frågor uttrycks i hans musik, som rör sig inom singer-songwriter genren.

Under hans livsresa, som började i frikyrkan i Västerås, och tog vägen via Ängsbacka i Värmland och Mundekulla i Småland, till att idag verka som präst i Stockholm, har musiken alltid varit en följeslagare, inspirationskälla och ett djupt personligt uttryckssätt. Hans texter, som är på svenska, behandlar frågor om vår plats i tillvaron, kärlek när den är som härligast och svårast och oro och hopp inför framtiden. Det är, kort sagt, låtar om livet.

Joakim Kohls.jpg

JONAS KLINGBERG
DANS- OCH SÅNGWORKSHOP

Jonas Klingberg är utbildad beteendevetare/hälsovetare med inriktning mot friskvård och folkhälsa samt certifierad lärare i rörelsemetoderna 5Rytmer. Under de senaste 25 åren han varit verksam inom massage, dans och rörelse, yoga, breath work, shamanism och vipassanameditation och har även hållit klasser, kurser, retreater och utbildningar runt om i Sverige och utomlands.

 

Drivkraften och intentionen är att skapa ett tryggt och stödjande utrymme i utforskandet och påminnelsen om vår kroppsliga intelligens, som en grundkompass och resurs i vardagen och genom detta bygga självkänsla och tilltro till livet och sig själv som människa.

 

Under festivalen håller Jonas i en dansworkhop på temat Saturday Soul – 5Rhythms movement practice med inslag av livemusik med Johan Bysell.

Jonas Klingberg.jpeg
live 4 k.jpg

AFRICAN VIBRATION
MUSIK- OCH KULTURMÖTE MELLAN SVERIGE OCH VÄSTAFRIKA!

Under åren 2007–2010 besökte Peter Elmberg Senegal i Västafrika för att spela in och skriva musik med den inhemska befolkningen vilket resulterade i låten "Uprising". Peter skapade starka band till Papis Bodian och ett fruktbart samarbete växte fram och det skapade bandet ”African Vibration”.

På årets festival gör de en konsert på temat ”Call of the wild” tillsammans med husbandet där Papis inleder med att framföra några egna sånger. Trots att Senegal hör till ett av världens fattigaste länder och Sverige ett av de rikare så går det inte att ta miste på att vi behöver varandra och att västvärlden har något att lära av den Afrikanska kulturen och den smittande energin och glädjen som bl.a. kommer till uttryck i musiken! Medverkar gör även Tomas Rasmussen och Afana från Ghana. Lyssna här

DianePatterson2022 kopiera.jpg

DIANE PATTERSON (USA)
KONSERT OCH SÅNGWORKSHOP

Sångerskan och låtskrivaren Diane Patterson bygger broar med sin musik runt om i världen. Hon erbjuder rockiga låtar med kraftfull röst, kombinerat med fint gitarrspel och ukulele med revolutionerande texter. Sedan 1989 har Diane erbjudit konserter som tagit henne runt på festivalscener, folkmusikscener och huskonserter tack vare stöd och engagemang från hennes fans världen över. Hon är baserad i norra Kalifornien och hennes musikaliska bakgrund är singer-songwriter, blues och världsmusik. Sedan början på 2000-talet har hon varit en återkommande artist på Mundekullafestivalen och fanskaran ökar för varje år. Hon erbjuder även en sångworkshop med en ”water praising cermony”. Vid sin sida på konserten finns vännen Hanzano Lidbrink på bas som är en ständig följeslagare på hennes konserter runt om i Sverige sedan de möttes på Mundekulla 2011. 

JOHAN BYSELL
KONSERT OCH WORKSHOP

Johan Bysell är en lyhörd musiker som berör på djupet med sin livemusik. Utifrån en finstämd dialog med sin publik skapar Johan improviserade ljudlandskap genom hans akustiska och elektroniska toner. Johan spelar ett flertal instrument – från det indiska stråkinstrumentet esraj till olika stränginstrument, trummor och blåsinstrument. Johan medverkar bl.a. på dansworkshopen Saturday soul med Jonas Klingberg.

 

Han har även en examen i psykologi och kommunikationsvetenskap och mångårig erfarenhet av förändringsarbete utifrån ett systemiskt och relationellt synsätt. Han är medförfattare till boken "Perspektiv som gör skillnad – Meningsskapande samtal i praktiken".

Johan Bysell.jpg

BJÖRN KARLSSON
ANDNINGSÖVNING MED WIM HOF METODEN

Holländaren Wim Hof har bevisat vad den mänskliga kroppen är kapabel till bla genom att bestiga Mount Everest i shorts. Hans metod som är vetenskapligt grundad bidrar till att motverka stress, stärka hälsan och immunförsvaret genom de tre pelarna andning, kyla (isbad) och mindset/ commitment.


Andningsövningen leds av certifierade Level 2 Wim Hof metod instruktören Björn Karlsson. Han började själv praktisera Wim Hof-metoden i samband med en utbrändhet då han fick tillbaka energin, minskade stressen samt att hans astma försvann. Denna workshop passar alla, men kräver en grundläggande hälsonivå. Deltagande under graviditet, med epilepsi eller allvarliga kardiovaskulära problem som medicineras rekommenderas ej att delta på andningsövningen men är välkomna att lyssna. Björn erbjuder även Wim Hof method weekends på Mundekulla hösten 2023. Läs mer här

Björn Karlsson2b.jpg
Jan Eric Ström2.jpg

JAN ERIC STRÖM
KONSERTER, MORGONSAMLING

Jan Eric är en multimusiker som förgyllt många festivaler på Mundekulla genom egna verk samt i husbandet. Han trakterar den akustiska gitarren som få samt elbas och det går inte att förbli oberörd när Jan Eric tar ton. Han medverkar bl a på morgonsamlingarna med Peter Elmberg och Lars-Magnus samt Talasis Heartdance, African Vibration samt inledningskonserten och Sunday Celebration mm. Han erbjuder även en sångstund (Bhajans) med några av hans mest uppskattade låtar bestående av livskunskap och underfundigheter!


Jan Eric har även kompat och turnerat med många andra musiker både i Sverige, Europa och Indien, däribland Kevin James vars skiva ”Only One” han även medverkar på. Sedan utbildningen på musikhögskolan har Jan Eric varit gitarrlärare samt även arbetat med teater, men numera ägnar han sig mest åt sina tre ”Ms” nämligen ”Musik, Måleri och Meditation.” Han har släppt en egen skiva ”Reflexion” samt ”Here” med Sara Scheen Otnes och ”12 peaceprayers” med Peter och Lars-Magnus. Lyssna här

Eva-Lotta Runfors2.jpg

EVA-LOTTA RUNFORS
YOGA SAMT FÖRELÄSNING

Eva-Lotta arbetade i många år som IT-konsult men sedan 2004 arbetar hon som yoga & mindfulnesslärare samt ledarskaps & livscoach med fokus på självledarskap. Hon har fördjupat sig särskilt inom meditation och yoga i flera olika andliga traditioner men framför allt på egen hand utforskat hur man kan leva och förkroppsliga detta, i relationer, på jobbet och i olika utmaningar i livet.

Föreläsningsworkshopen ’Leva sant’ handlar om att våga hänge sig i livet med dess utmaningar och glädjeämnen och att läka relationen med sig själv och sina föräldrar, i sjukdom och nära döden utifrån livsberättelser, dikter och meditation.

Yogapasset på temat ”omfamna kropp & själ’ erbjuder mjuk hathayoga, qigong, meditation och skakövningar. Ett tillfälle att i djup närvaro uppleva sin kropp och dess energi för ökad stillhet i sinnet.

DJ KESTIS GABRIEL
SVENSK FOLKMUSIK MÖTER MODERN SYDAFRIKANSK DANSMUSIK

Kestis Gabriel är pianist, producent och DJ. Född i Sydafrika men uppvuxen både i Johannesburgs innerstad samt i Västerdalarnas glesbygd. Han målar färgstarkt över gråzonen mellan improvisation och komposition i en mäktig sammansvetsning av ett unikt kulturellt arv. Glödande rytmer svalkas i vackra ljudlandskap. Svensk folkmusik möter modern sydafrikansk dansmusik och får själen att vilja dansa.

Utöver sin egen danskonsert ackompanjerar multimusikern Kestis Gabriel även Jennifer Ferguson.

Kestis1.jpg

THOMAS WIEHE
DOCKTEATER MED MUSIK

Vi alla har ett barn inom oss som har förmågan att se det magiska i tillvaron. Välkommen på dockteatern ”Gastock gör entre” för barn 3–9 år (föräldrar välkomna). Djuren i skogen brukar sjunga eller spela var och en sin lilla låt efter att de druckit sitt morgonvatten. Det brukar prinsessan också göra. Detta ogillar draken för han blir snäll av musik. Och det vill han ju inte. Därför rövar han bort prinsessan. Vår hjälte Gastock får hjälp av feerna i kampen mot draken, som dock kan besegras bara om man spelar det vackraste av alla instrument… men vilket är det?


Thomas Wiehe har varit artist sedan 1975. Han har ett mångsidigt musikaliskt förflutet med 18 släppta album och tolv musikföreställningar. Genom åren har han medverkat i flera radio- och TV-program och komponerat och framfört musik i flera teaterföreställningar för unga däribland ”Vilse i Pannkakan” med Staffan Westerberg. Läs mer här.

Lyssna gärna på Thomas Wiehes Jubileumslåt ”Mundekulla – 25 år" här

Thomas Wiehe3.jpg
Mats Billmark.jpg

MATS BILLMARK
NERTRAPPNING AV ANTIDEPRESSIVA MEDICINER    

Idag tar 1,2 miljoner svenskar dagligen antidepressiva mediciner varav många i allt lägre åldrar. Förskrivningen av antidepressiva mediciner är tre gånger så stor bland tonåringar i Sverige jämfört med Danmark och Norge.  För många som vill trappa ner eller sätta ut sin medicin är det svårt att få stöd och det kan vara oerhört frustrerande, psykiskt och fysiskt utmanande. 

 

Mats Billmark som lidit av ångest under stora delar av sitt liv berättar om sina erfarenheter och delar med sig av tips och råd för en humanare nedtrappning och förhållningssätt till antidepressiva mediciner.

 

Mats är författare och har tillsammans med sin fru Susan bland annat skrivit boken ”Lär dig leva” som var Sveriges mest sålda bok 2015 och som därefter givits ut i 26 länder runt om i världen.

Susan Billmark1.jpg

SUSAN BILLMARK
KREATIV WORKSHOP
(FÖR ALLA ÖVER 13 ÅR) 

Kravlöst skapar vi vår egen personliga peppbok som du kan bära med dig för att påminna dig om vad du behöver. Vi klipper, klistrar och målar – du väljer. Mitt i en utbrändhet 2001 upptäckte Susan skapandet som en viktig helande friskfaktor och hon skapar i alla material som känns intressant för tillfället gärna med återbruk av material som ingen annan vill ha och hon älskar att blanda oväntade material.

 

Under 20 år har hon inspirerat människor att skapa genom kursverksamhet och hon hade även försäljning av sina produkter i hamnen i Byxelkrok på norra Öland under 16 år. Numera har hon ateljé och kurser i Kalmar. Susan har tillsammans med sin man Mats Billmark skrivit tre böcker i serien "Lär dig leva" och en barnbok där hon även skapat illustrationerna. Susan brinner för att få människor att upptäcka skapandets lugnande och helande kraft.

LARS-MAGNUS ÖSTERBERG
MORGONSAMLING, PIANOKONSERT, KOMPMUSIKER

Lars-Magnus Österberg är pianist och klaviaturspelare från Göteborg och en av festivalens återkommande musiker. Han är en del av husbandet där han är musiker till olika artister under festivalen såsom morgonsamlingarna, African Vibration, Talasis Heartdance, ”Sunday Celebration” samt på inledningskonserten med Peter Elmberg.
Han erbjuder pianoimprovisation under en av luncherna samt håller i öppna scenen.

 

Lars-Magnus har arbetat på musiklinje på folkhögskola under 25 år och han har numera en musikertjänst i Högsbo församling, Göteborg och frilansar också i regionen. Hans CD ”Piano Songs” har uppskattats av många genom åren och finns även på Spotify med några av hans övriga produktioner. Lyssna här

Lars Magnus 22.jpg

KLAS PARKNÄS
MORGONANDAKT

Klas håller regelbundet ”andakter” i Radions P1 som rönt stor uppskattning. Det brukar bli mer som en meditation då Klas själv inte är speciellt kyrklig. Han beskriver det som ett ”be-rätt-ande” ur hjärtat. En stilla stund på morgonen om välkomnande genom kärlek och kärläk. Vi ber en bön om att få ta emot dagen istället för att hitta på den. Om att finna istället för att söka. Vi börjar med musik och ett tänt ljus.
Klas är konstnär, som gjort sig känd för sin konst, men också sin förmåga att inspirera. Resan har gått från teater via opera till måleriet. I sin atelje ”Stillagatan” i Göteborg har han i 25 år undersökt, inte konsten utan källan till konsten. Klas målar, gör film, morgonandakter, föreläser och är även författare till konst och poesiboken "Tillvarataget".

Klas Parknäs[21011].jpg
DSCF3640.jpg

SANDRA GEITZ
EMBODIMENT WORKSHOP 

Sandra flyttade till Mundekulla i januari 2021 och är projektledare för ett flertal utbildningsprojekt och driver Mundekullas Europeiska volontärprojekt.

 

Utöver detta arbetar hon med Zen Coaching, i form av individuella sessioner, workshops och mediations sessioner samt frigörande dans och rörelse. 

 

Hon kommer under festivalen erbjuda en workshop inom Embodiment "Talking Bodies" som inleds med en liten föreläsning kring begreppet embodiment och hur det kan stödja oss att vara i kontakt mer med vår kropp och våra sinnen samt ett flertal övningar för att prova på utifrån hur vår kropp talar till oss. Det går även bra att boka sessioner med Sandra på plats. Läs mer här

Magnus cirkusskola.jpg

MAGNUS BENGTSSON
CIRKUSSKOLA (FÖR BARN OCH UNGDOMAR)

En av festivalens stora hjältar och stora inspiratörer är Magnus Bengtsson som erbjuder Cirkusskola för barn, ungdomar ... och vuxna!

Medan alla vuxna förkovrar sig i allmän klokskap och utvecklande aktiviteter erbjuder Magnus något som kallas för lek, akrobatik, stå på händer, jonglering och annat skoj som de flesta vuxna helt tappat bort på vägen.

Dessutom blir det en avslutande uppvisning på söndagen för alla åldrar (små som stora…) Detta är definitivt något av höjdpunkten på festivalen, åtminstone om barnen får välja! 

ANNY OCH LINDA URSJÖ
BARNAKTIVITETER SAMT LEK FÖR BARN OCH VUXNA

För snart 10 år sedan flyttade Anny och Linda till Långasjö, tack vare Mundekulla. De har båda deltagit på ett antal festivaler och också Circle Way Camp. Anny är intresserad av konst och börjar andra året på estetisk linje på Jenny Nyström gymnasiet i Kalmar. Linda jobbar inom Svenska kyrkan som diakon och har tidigare under flera år jobbat med barnverksamhet.

Alla är välkomna på Annys workshop ”Lek för barn och vuxna – barnen har makten” där barnen ”lär de vuxna att hitta barnet inom sig”. Inga förkunskaper krävs. Linda har två pass med barnen ”Skapa med lera" och "Pyssel & sällskapsspel.”

anny och linda.jpg

ANN-HELEN FRANKSSON RUNDQVIST
KONST, KREATIVITET OCH SKAPANDE

Välkommen på en workshop för barn och unga samt även vuxna. Ha kul med färg, form, lek och skräp. Bygg, konstruera, fantisera, tejpa och förvandla tillsammans och vi får se vad det blir!!!

Jag är uppvuxen i Mundekullas grannby (Bredalycke) och har smugit omkring i skogarna som barn. För mig är Mundekulla en fantastisk plats. Idag bor jag i Bergkvara och jobbar på Kalmar konstmuseum som skapande, konstpedagog för pedagoger, barn, förskola och skola. Jag är även egen företagare och driver ”Dansa andas mera nu” och har en liten atelje vid havet. Mitt motto är släpp kontrollen, våga kaos, andas, lek och hitta att tillbaka till oss själva. Hurra så härligt att få skapa tillsammans!

Ann-Helene F.jpg
Stephanie1.jpg

STEPHANIE VERSTIFT
SAMSKAPANDE MÅLNING

Stephanie har alltid varit fascinerad av konst och kreativa uttryck från hela världen. Under sin utbildning i kulturantropologi och ”Liberal Arts & Sciences” studerade Stephanie olika konsttraditioner, symboler och världsbilder; och hur de genom historien har berikat och gett mening åt våra liv.  Hon är inspirerad av naturen och de fem elementen i traditionell kinesisk medicin, som ett vackert sätt att ansluta till de naturliga kretsloppen inom och omkring oss.

Med sin bakgrund inom samskapande, kultur, facilitering och förändring, såväl som sin djupa kärlek till konst och uttryck, älskar Stephanie att utnyttja kollektiv visdom och genialitet genom konstnärliga uttryck. Inspirerad av Hilma af Klints ”De tio största”, kommer hon att vara värd för en gemensam målarworkshop på festivalen där vi kommer att leka med färg, abstrakt form och naturliga former. Vi kommer tillsammans måla en tavla på stora pappersdukar (3,28×2,40) på golvet. En vacker övning för alla sinnen i medskapande, att hålla löst, ge utrymme, omfamna överraskning och flow.

Elin Nordenberg_edited.jpg

ELIN NORDENBERG
VISNING AV MUNDEKULLAS ODLINGAR

Elin ansvarar för odlingarna på Mundekulla. Hon har ett flerårigt intresse för skogsträdgårdsodling (läs ätliga perenner) och en passion för hållbar matförsörjning. Elin jobbar med permakultur och med olika regenerativa metoder för att expandera och sätta Mundekulla på kartan som en plats för hållbart lantbruk. Följ med henne på rundvandring i trädgården, dofta på blommorna och låt dig inspireras av våra planer.

 

Under 2023 har odlingarna utvecklats med ett större växthus. Elin bedriver odlingarna tillsammans med 8 volontärer som är på Mundekulla under 7 månader. Mundekullas odlingar har vuxit fram under de senaste 5 åren på initiativ av Clinton Pereira som omsorgsfullt med hjälp av biokol, flis, grenar, kompost, insektshotell byggt upp en cirkelformad bädd som nu producerar grönsaker av olika slag till Mundekullas kök.

MARTIN OCH GALINA STUDER
SKOGSVANDRING OCH TRÄDPLANTERING

I samband med årets festival kommer de nya ägarna av Mundekulla, Martin och Galina Studer att plantera ett träd som en symbol för framtiden, utifrån festivalens tema ”Passing on the stick”. Martin och Galina kommer även att erbjuda en rundvandring i skogen en morgon med delar av Mundekulla-teamet då de berättar om sina visioner med verksamheten och skogen ur ett långsiktigt perspektiv.

Genom åren har ett 20-tal fruktträd planterats (Ett träd för fred) inne på området som omgärdar Mundekulla Retreatcenter i samband med att events eller händelser ägt rum. I fjol planterade alla barnen på festivalen ett träd på temat ”It takes a child to raise a village”. Mundekulla ideella förening driver ett projekt vid namn ”Adopt a tree” där du som önskar kan donera ett lövträd till Mundekullaskogen som syftar till att bidra till ökad mångfald. Läs mer här

martin o galina ny2.jpg

ALFONSO CALABRIA
MUNDEKULLAS GRÖNA KÖK

En av huvudpersonerna på festivalen och i Mundekulla i övrigt nuförtiden är onekligen Alfonso Calabria som ”rockar köket” med vackra smaker, leenden, tålamod och håller huvudet kallt i de mest hektiska stunderna.

 

Alfonso har en stor passion för vackra råvaror, säsongsbetonad matlagning och underbara smakgivare från hela världen och maten i Mundekulla lovordas av många deltagare. Tillsammans med Mundekullas 8 ESC volontärer skapas en trevlig och trygg miljö i matsalen med specialmat för barnen.

Mundekullas kokbok finns på svenska holländska och engelska och har utnämnts till Världens bästa kokbok 2021 enligt den franska organisationen Gourmand cookbook awards. Läs mer här.

DSCF2506_edited.jpg
Deborah Biniam Solomon.jpg

DEBORAH SOLOMON
HUR SKAPAR VI FRED?

Deborah Solomon arbetar på Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen som sakkunnig inom frågor om mördarrobotar och kärnvapen. Svenska Freds har en dryg 100-årig historia av att verka för fred, nedrustning och diplomati runt om i världen med framgångsrika resultat. De var bla med och tog initiativ till vapenfri tjänst som ett alternativ till militärtjänstgöring.

 

Välkommen att lyssna på en föreläsning om fredsskapande och möjligheter men också de utmaningar vi står inför.

Sunday summit3.png

SUNDAY SUMMIT
INSPIRERANDE TANKAR, STILLHET OCH MUSIK

Med Sunday Summit vill vi erbjuda en lugn, vacker och upplyftande Söndagsstund för själen i en härlig gemenskap. En stund med inspirerande tankar, sång, musik, stillhet men också glädje och gemenskap. En stund bortom religioner där hjärtat är i centrum.

Det finns en längtan hos många människor att komma samman i en gemenskap för att ge tid och fokus till stillhet och inre växande. Söndagar har sedan länge varit den dag då många fyller den längtan med besök i kyrkan.

I Mundekulla vill vi välkomna människor att mötas där kärleken i hjärtat är i fokus "Love is my religion".  Djupast innerst inne så bär vi alla en längtan efter inre frid och kärlek. Med anledning av årets 25 års jubileum går firandet under namnet ”Sunday Summit Celebration”. Läs mer här

DSCF0937.jpg
bottom of page