Berndt Elmbergs minnesfond

Begravning
Begravningen äger rum i St Olofs kapell i Lund fredagen den 16 aug kl 11.00 med efterföljande minnesstund och lunch på Scandic Star på 3 km avstånd. (Det finns gott om parkering på båda platserna).
Till begravningen krävs ingen anmälan men till minnesstunden görs anmälan senast den 12/8 till info@bromansbegravningsbyra.se  
Istället för blommor ser vi tar vi hellre emot ett valfritt belopp på Berndt Elmbergs minnesfond enl nedan

Berndts fond
För att kunna förvalta Berndts arv har vi valt att skapa en fond med syfte att fortsätta utveckla platsen med hållbarhet som grund vad gäller såväl framtida byggnationer samt skogsvård tillhörande Mundekulla Retreatcenter. Vi vill också fortsätta vara en positiv kraft inom landsbygdsutveckling i regionen och landet som helhet. Vi håller fn på att sammanställa en bok om Berndts liv (läs mer nedan)
Välkommen att skänka en valfri gåva stor som liten på nedan konto (Mundekulla Amfiteater). 
Pengarna öronmärks i Berndts namn med syfte att bedriva
1. Hållbar byggnation
2. Hållbar skogsvård
3. Landsbygdsutveckling 

Bankgiro: 646-5462
Swish: 123 621 34 82


Boken "Landsbygdsoptimisten i Mundekulla"
Vi har startat en facebookkampanj för att få in pengar till boken om Berndts liv och hans engagemang i Mundekulla med omnejd. Boken utkommer under 2020 och skrivs av journalisten Tina Jeppsson som följt hans resa med Mundekulla sedan dess start och hon skrev även boken "Drömmen i Mundekulla" år 2000 om resatureringen av mangårdsbyggnaden från 1820 talet.  Välkommen att donera ett valfritt belopp via denna kampanjen. Läs mer här

Till minne av Berndt Elmberg
Berndt Elmberg är medgrundare av Mundekulla Retreatcenter. Han inköpte den förfallna gården 1998 och skapade en modern anläggning på 1500 kvm bestående av restaurang, sovrum, samlingsrum, utkikstorn m.m. Han har arbetat ideellt i 21 år och lagt sina sparade pengar och mer därtill. Berndt insomnade den 28 juli 2019 till följd av cancer. Hans dröm om en levande landsbygd i den bygd han växte upp har förverkligats och allt fler folk flyttar till bygden.
 

En modern "Robin Hood"
Berndt gjorde en "Robin Hood" i bemärkelsen att han tjänade sina pengar i staden och lade in dem i glesbygden. Det är ovanligt idag då trenden det senaste seklet varit det motsatta då vi ständigt tagit från landsbygden och placerat pengarna i staden. Men vad vore Sverige utan sin landsbygd med sin skog, vattenkraft, gruvor som bekostar en stor del av vår välfärd. Om sanningen ska fram klarar sig landsbygden mycket bättre om den inte hade behövt finansiera städerna, men ändå talas det ofta som att landsbygden tillhör den tärande sektorn. Ska man tjäna pengar ska man satsa i staden, husen växer i värde där medan det motsatta råder på glesbygden.. Berndt visste det från start men ändå valde han att satsa i den bygden som danat honom, den skog och miljö han åkte till för att att varva ner och hämta nya krafter under sina tuffa år i chefspositioner på olika företag i Malmö
 

Bakgrund
Berndt växte upp i Mundekullas grannby (Skallebo) och flyttade hemifrån i unga år. Han utbildade sig till byggnadsingejör och har varit drivande i flera företag i Malmöregionen däribland Vd för Miljöbyggarna med syfte att skapa hållbara utemiljöer i städer. 
År 1998 inköpte han det förfallna ödehuset i Mundekulla 1998 (nyss fyllda 60 år) efter att ha gått en ledarskapskurs och fått frågan "Vad ska du göra med resten av ditt liv?" Han funderade hur han kunde ge tillbaka till sin hembygd och använda sina kuskpaer inom projekledning och hållbart byggande och resultatet blev Mundekulla Retreatcenter som låg bara ett stenkast från hans födelsehem. 
Under hans ledning restaurerades den fallfärdiga gården tillsammans med sonen Peter och Berndt har även sett till att nya, större byggnader uppförts, såsom matsal, boenderum, eventlokaler med ekologisk utgångspunkt utifrån devisen "tänk sju generationer framåt inför varje vikitgt beslut". 
Berndt har även låtit gräva källsjöar på området med syfte att naturligt rena vattnet samt även gjort skogstigar, en vildmarksby och startat ett skogsvårdsprojekt (Mindfulness garden) där endast lövskog planterats på ett 2 ha stort område för att bidra tillnaturlig mångfald. Sveriges skog består i stort sett bara av gran och tall till skillnad från när Berndt själv växte upp ibygden. Visionen för Mundekullaskogen är att minst 30% av ska bestå av lövskog så för varje gran som sågas ner i framtiden skapas utrymme för lövträd.
Anläggningen innehar solcellsanläggning, rum isolerade med ekologiska material (ull, hampa, lin, kutterspån, kork, halm, tindingspapper/ekofiber, träfiber ull), lerhus, Vikingaby samt urinseparerande toaletter och bergvärme. Mycket byggmaterial är är återanvänt och merparten av trästommar och panelbrädor kommer från den egna skogen. Hans senaste projekt är ett 22 m högt utkikstorn (som en del av en barndomsdröm) med tillhörande övernattningsrum. Läs mer om vår ekoprofil 


Berndt som skådespelare
Under senare år var Berndt och hans fru Irene med i Musikalen Hemstannarna, skriven av sonen Peter Elmberg och Anne Solveig (som driver Mundekulla Retreatcenter). Musikalen handlar om den svenska emigrationen då framförallt deras hembygd i Mundekullabygden (ett stenkast från Vilhelm Mobergs födelsehem) drabbades hårt. Upp emot hälften av bygdens folk emigrerade till Amerika och flertalet av deras släktingar fanns i Amerika. Berndt berättar ofta att han har mer släkt i USA än i Sverige då hans pappa var den enda av 7 syskon som stanande kvar i Sverige. Han skulle dock emigrerat men åkte in i beredskap under första världskriget 1914 varav hans yngre son åkte och han fick då ta över gården i byn Skallebo (Mundekullas grannby) istället. Sista föreställnigen ägde rum på Kalmar teater den 13 nov 2017. 
Se första akten av Föreställningen "Hemstannarna" från Växjö Konserthus


Läs mer
Lycksalighetens ö >>
Tillsammanspodden>>
En nyskriven låt till Berndt >>
20 år av historia >>
Berndts betydelse för Mundekulla >> 
Möt Mundekullas tre grundare >>
Om att hedra den äldre relationen >>
Valkyrians Bön (Sång till Berndt) >>
Sträck mig din hand (Sång till Berndt) >>

"Peter & Irene på Irenes Födelsedag" 19 sept 2017