Sångkurs Folksång och visor – med rösten i fokus!
22-24 nov 2019

Kursledare: Gunnel Mauritzson

Välkommen till en gruppkurs där du får möjlighet att utveckla både din sång och din musikalitet tillsammans med andra! Med utgångspunkt i visor och folkmusik jobbar vi mest på gehör, fångar stämmor i luften och upptäcker mer av våra individuella röster och hur vi tillsammans kan utvecklas.
 
Vem
Kursen riktar sig till dig som inte är helt nybörjare utan har sjungit en del, antingen själv hemma, i kör eller yrkesmässigt men du behöver absolut inte vara professionell. Det som behövs är att du längtar efter att nå djupare i ditt uttryck, utveckla rösten och lära dig mer om folksång. Du behöver också vara så pass trygg i ditt eget sjungande så du kan tänka dig att vi i en relativt liten grupp kommer att finslipa detaljer i sången, öva teknik och jobba med både stämmor och musikaliskt uttryck.

Vad
Kursen syftar till att lära känna sin egen röst lite mer och finna glädje i att utvecklas sångmässigt. Utifrån repertoar bestående av folkmusik och visor övar vi röst, andning, kroppsmedvetenhet, musikalitet, samklang, sväng, rytm och på att berätta en historia när vi sjunger.

Hur
Under kursen får du

  • Lära dig några nya sånger framförallt inom folkmusik- och visagenren.
  • Göra övningar med röst, kropp och andning för att utveckla din sång.
  • Sjunga tillsammans med andra både unisont och i stämmor och improvisera.
  • Utbyta erfarenheter, tankar och idéer kring sång med andra.
  • Vistas i en inspirerande, rogivande och hälsosam miljö med möjlighet till både glädjefylld gemenskap eller stilla egentid.


Observera!
Innan du slutgiltigt anmäler dig vill kursledningen att du skickar ett mail med kort info om varför du vill gå kursen och lite om din sångerfarenhet sedan tidigare. Se viktigt info angående anmälan längre ner.
Stärkande skog
Stärkande skog
Hälsosam vegetarisk mat
Hälsosam vegetarisk mat
Underbara rum och lokaler
Underbara rum och lokaler


Kursledare

Foto: Kristin Lidell Foto: Kristin Lidell

Gunnel Mauritzson
Gunnel Mauritzson växte upp i en musikalisk familj på Gotland och har studerat musik både på Folkhögskola på Gotland och i Malung samt vid Musikhögskolorna i Stockholm och Piteå. Hon har frilansat som musiker, sångerska och pedagog i över 30 år. En av de första grupperna var den gotländska folkmusikgruppen Gunnfjauns kapell med flera skivor och turnéer i Sverige och utomlands. 1996 kom första solo-CD:n som senare belönades med Lars Gullin-stipendiet.

Gunnel har efter det belönats med flertalet utmärkelser och stipendier och hon har samarbetat med många av de främsta musikerna inom folkmusik och jazz i Sverige. Sedan 1998 arbetar hon också som sånglärare vid folkmusikinstitutionen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, en tjänst varifrån hon för närvarande är tjänstledig för att istället erbjuda sina gåvor till Mundekulla Retreatcenter.


Praktiska detaljer

Kurskostnad
Kurskostnad, grundkurs: SEK 1300–2200 (Du betalar efter förmåga).
Kostnad för kost och logi tillkommer, se nedan.

* Den här kursen ingår i en planerad kommande serie med sångkurser med olika inriktning på Mundekulla Retreatcenter. Om du bokar tre kurser får du den tredje till halva kurskostnaden. För frågor om kommande kursmoment, kontakta gunnel@mundekulla.se


Kostnad för kost och logi, fre-sön (betalas i receptionen vid ankomst)
Enkelrum med egen dusch/wc: 2200 kr
Enkelrum med gemensam dusch/wc: 2000 kr
Del i dubbelrum med egen dusch/wc: 1900 kr
Del i dubbelrum med gemensam dusch/wc: 1700 kr
Sovalkov bakom draperi (inkl.madrass, täcke, kudde): 1400 kr
(Med reservation för att vissa rumskategorier kan bli fullbokade)

Anmälan och mer info*
1) Skicka ett mail till Gunnel enligt nedan
Innan du slutgiltigt anmäler dig vill kursledningen att du skickar ett mail till gunnel@mundekulla.se med kort info om varför du vill gå kursen och lite om din sångerfarenhet sedan tidigare. Vänta alltså med att betala in anmälningsavgiften till du fått svar med bekräftelse att du är ”antagen” till kursen.

2) Efter bekräftelse från Gunnel
För att bekräfta din anmälan behöver du sätta in anmälningsavgiften som är halva kurskostnaden. Kurskostnaden är 1300-2200 kr för hela helgen och du betalar efter förmåga till bankgiro: 5340-8381 (Gunnel Mauritzson). Resterande kursavgift ska betalas innan kursstart.

Du behöver också skicka ett mail till gunnel@mundekulla.se med info om vilket boendealternativ du önskar, om du har några allergier samt om du är vegan eller laktos- och/eller glutenintolerant. Betalning för kost och logi betalas på plats i Mundekulla i samband med incheckning.


Avbokning
Om du anmält dig och inte kan delta i kursen får du om möjligt erbjudande att delta vid ett annat tillfälle istället. Finns det inte möjlighet till det får du mot uppvisande av sjukintyg tillbaka hela anmälningsavgiften utom 150 kr i administrativ avgift. Vi avbokning utan sjukdom utgår ingen återbetalning av anmälningsavgiften. Du har alltid möjlighet att ge bort din plats till en annan deltagare i samråd med kursledning.

Reservation
*Det krävs minst 7 deltagare för att kursen skall kunna genomföras.


För mer information om kursen
Kontakta Gunnel på gunnel@mundekulla.se eller tel 0761-91 59 80.
Du kan även läsa mer på Gunnel Mauritzson - sångkurser på facebook här: Facebooksida

Information mat och boende
- Mundekulla serverar ekologisk och vegetarisk mat och erbjuder mjölk- och glutenfria alternativ för dig som önskar. Vi kan dock inte tillgodose tillfälliga dieter.
- Alla deltagare ska anmäla sig i receptionen vid ankomst.
- Ta med lakan och handduk. Kan också hyras för 100 kr/set i receptionen.
- Var och en städar sitt rum. Städning kan köpas för 200 kr per rum.
- Stearinljus får inte användas på rummen och husdjur får inte medfölja.
- Gruppen hjälps åt med disk efter måltider (enstaka diskpass).
- Tag gärna med kläder för skogs/naturvandringar.
- Det kan vara möjligt att boka en extra natt sö-mån. Kontakta Gunnel om du är intresserad av detta alternativ. Behöver bokas i förväg, helst en vecka innan.


Om Mundekulla
Fridfulla Mundekulla Retreatcenter, ca 1 mil utanför Emmaboda i sydligaste Småland. På Mundekulla får du komma bort från vardagen för en tid och njuta av vacker natur, inspirerande byggnader och utemiljöer, hälsosam vegetarisk mat till 80% ekologisk och närodlad. Allt på Mundekulla genomsyras av en tanke om hållbarhet och att skapa för kommande generationer – inte riva ner. Miljön och atmosfären på Mundekulla är en medskapare till de kurser som arrangeras på platsen.

Hitta hit 

Fre 22 nov incheckning
kl 16.00-18.00.
Kl 18.00 serveras middag.
Därefter kurs med avslutning sön 24 nov kl 16.00.

SEK 1300–2200
(Du betalar efter förmåga)


 

Enkelrum med egen dusch/wc: 2200 kr
Del i dubbelrum med egen dusch/wc: 1900 kr
Del i dubbelrum med delad dusch/wc: 1700 kr
Del i trebäddsrum med egen dusch/wc: 1700 kr
Sovalkov bakom draperi (inkl.madrass, täcke, kudde): 1400 kr