Nästa års kurs äger rum 24-27 juli, mer info inom kort
Se 2016 års upplägg nedan

 

Sång med Hästkrafter 8-11 aug, 2016

Pernilla Franzén & Gunnel Mauritzson

Dagar med närvaro, glädje, stillhet, sång, natur och hästar
Det här är kursen för dig som tycker om att sjunga och är nyfiken på vad hästar har att lära oss människor. Under kursdagarna kommer vi att kombinera två fantastiska källor till välmående – sång och umgänge med hästar! Alla som sjunger och spenderar tid tillsammans med hästar vet redan detta och vi är övertygade om att de två olika aktiviteterna ska hjälpa dig att finna avkoppling, harmoni och glädje. Vi tror att sången och varandet med hästen har mycket gemensamt, såsom vikten av att vara här och nu, släppa taget om rädslor och prestationskrav samt att tillåta sig att vara och uttrycka sitt autentiska jag. Hästar är utmärkta lärare i detta avseende!

Om Sången
Under kursen kommer vi att få öppna halsen i sång tillsammans med andra och öva på samklang och gemensamt musicerande, samtidigt som vi får växa som individer genom att utveckla vår egen röst och medvetenhet i sången. Musikalisk utgångspunkt blir låtar och visor ur den svenska folkmusikskatten, men annan sång och musik kan också förekomma. Den mesta inlärningen sker med gehörsmetoden, men det kommer även att finnas en del noter och textpapper. Nivån kommer att anpassas efter gruppen och avancerade sångare och nybörjare kan delta tillsammans. Någon kanske kan vara solist på en sång och någon annan sjunger bara med i de partier där alla sjunger tillsammans. Någon kanske väljer att sjunga melodin och de mer erfarna sångarna kan ta körstämmor. Uttryck, sväng och frasering kan vi alla öva på tillsammans. Den musikaliska upplevelsen fördjupas när vi landar i krop-pen, bl a genom kombinationen; närvaro med naturen och kommunikation med hästarna.

Om Hästkrafterna
Hästar är fantastiska på att hjälpa oss att återskapa kontakten med oss själva och det som är naturligt och viktigt i livet. Att vara här och nu är något vi tyvärr glömmer bort ibland. I en stressfull, materiellt fokuserad tillvaro kan vi förlora kontakten med det som är naturligt och tappar ibland bort oss själva. Vi glömmer vilka vi är och vad som faktiskt är viktigt att prioritera i livet. Här får du möjlighet att varva ned och njuta av tillvaron tillsammans med hästarna samtidigt som du skaffar dig nya härliga insikter!

Genom olika övningar tillsammans med hästarna får du bland annat träna på att:

 • kommunicera autentiskt – våga säga det du menar och mena det du säger!
 • balansera fokus – energi, känsla – intellekt
 • skapa närhet – distans/gränssättning
 • ge och ta emot konstruktiv feedback
 • uppmärksamma komfortzon och stressignaler

"Två sanningar närmar sig varann. En kommer utifrån. En kommer inifrån och där de möts har man en chans att se sig själv."
Tomas Tranströmer

Ingen tidigare hästvana krävs eftersom alla övningar äger rum från marken – ingen ridning. Övningarna utformas för att passa varje deltagares förutsättningar. Tillsammans med hästarna skapar vi ett öppet, tillitsfullt rum där vi möjliggör positiv utveckling för alla deltagare!

Läs mer på: www.naturligtvisutbildning.se

Kursledare

Pernilla Franzén är licensierad partner i HPNL, Horse Power and Natural LeadershipTM - en svensk modell av Hästassisterad Utbildning. Hon är socionom i grunden och har mångårig erfarenhet av att jobba med såväl hästar som människor, bland annat som ridinstruktör och chef. Hennes passion ligger i att involvera hästen i det sociala arbetet och därigenom få se människor växa.

Gunnel Mauritzson är frilansande sångerska och pedagog inom framför allt folkmusikgenren. Hon sjunger själv också både jazz, visor och kyrkomusik, och har arbetat en del med musikteater. Hon är anställd deltid på Kungliga Musikhögskolans folkmusikinstitution som sånglärare, och har lett kurser och workshops i sång på frilansbasis under flera år. Bl a med Sång&Gång tillsammans med Anders Nyberg, Jennifer Fergusson, Rickard Åström m fl. Gunnel medverkar på flera skivutgivningar, både med eget band och i andra konstellationer. Hon komponerar och arrangerar musik, och har t ex med ett par melodier i nya psalmboken; Psalmer i 2000-talet. Se mer på www.gunnel.nu

Kursupplägg
Kursen hålls delvis på Pernillas gård i byn Harebo (1 km från Mundekulla). Du bor och äter på natur-sköna Mundekulla Retreatcenter, där man serverar god, näringsrik och i huvudsak ekologisk mat. Kursen startar med fika i Mundekulla kl. 15.00 på måndagen. Under eftermiddagen förflyttar vi oss till Harebo och får vi ett smakprov på vad hästarna kan lära oss och vi får tillfälle att bekanta oss med dem – var och en utifrån sina förutsättningar. (Några cyklar finns/skjuts kan ordnas för den som behöver.) Vi beger oss sedan tillbaka till Mundekulla och fyller kvällen med kvällsmål och sång. Under de följande dagarna varvar vi sång och hästaktiviteter. Kursen avslutas efter lunch på torsdagen.

Kursdatum
8-11 augusti. Måndag kl 15.00 – torsdag kl 14.00

Pris
Kurskostnad 2 600:-, varav anmälningsavgift 500:-

Kost & logi
Kost – frukost, lunch, fika och kvällsmat 1050 SEK

Boendealternativ:

 • Enkelrum med dusch och toa 1950 SEK
 • Del i dubbelrum med dusch och toa 1500 SEK
 • Del i fyr/tre- bäddsrum med dusch och toa 1200 SEK / 1350 SEK
 • Del i dubbelrum med gem. dusch och toa 1050 SEK

Övrigt

Medtag lakan och handduk. Kan hyras för 100:-/set och erhålles i receptionen vid incheckning. Alla städar sina rum. (Kan köpas till). Stearinljus får ej användas i sovrum. Husdjur får ej medtagas. Gruppen hjälps åt med disk (Ca 3 pers. à 30 min efter varje måltid). Tåg till Emmaboda, därefter Mundekullataxi för 150:-/bil, 0471-101 00 (förbokas dagen före).

Information och anmälan

För frågor om sången kontakta Gunnel: info@gunnel.nu Mobil: 070-535 44 19
För frågor om hästaktiviteterna: pernilla@naturligtvisutbildning.se, 070-538 27 12 För anmälan:
 1. Skicka ett mail till Pernilla där du anger namn, adress och telefonnummer, ev. allergi och hur du vill bo samt ev. rumskompis.
 2. Anmälningsavgiften på 500 kronor betalas till bankgironummer: 236-1582.
 3. Faktura på resterande belopp samt närmare kursinfo skickas till dig ca en månad innan kursstart. Vid sjukdom med läkarintyg återbetalas kursavgiften.
 4. Anmälningsavgiften återbetalas ej.

Välkomna!

Mån kl 15.00 - tors kl 14.00

2600 SEK
varav anmälningsavgift
500 SEK

Kost – frukost, lunch, fika och kvällsmat 1050 SEK

Boendealternativ:

Enkelrum med dusch och toa 1950 SEK

Del i dubbelrum med dusch och toa 1500 SEK
Del i fyr/tre- bäddsrum med dusch och toa 1200 SEK / 1350 SEK
Del i dubbelrum med gem. dusch och toa 1050 SEK