Mindfulnessretreat, 19-22 nov 2020 - Online

Baserad på Thich Nhat Hanh, Plum Village traditionen

Kursledare: Jerker "Chan Phap Ho" Fredriksson

Sakta in, Släpp taget-Upplev Stundens Under

Feedback från tidigare online retreater med Jerker "Phap Ho" Fredriksson på Mundekulla. 

Ett stort och varmt TACK till alla er som fixat och genomfört denna fantastiska retreat!
Allt fungerade så otroligt bra och ni hade verkligen förberett och ordnat allt till det bästa.
Så vackert också med textläsning och sånger.


För mig har dessa dagar gett enormt mycket. Betyget blir minst 10 av 10. Jag är så glad och lycklig att jag valde att deltaga och ser fram emot att kunna vara med när det blir ett tillfälle in real life på Mundekulla! Kärlek till er alla som bidrog och gjorde detta möjligt / Pepita

Stort tack för denna fantastiska anordnade retraet som hjälpte mig fördjupade mig i min praktik./ Frida
 
Stort tack för en mycket fin och givande retreat. Den var så inspirerande, livgivande och mänsklig. Ni ska ha tack för ert mod att pröva nya väger som det var med denna online retreat. Både spännande och nytt.

Av många saker blev en stor och överraskande behållning att man fick uppleva sitt eget hem på ett delvis nytt sätt. Genom att ha en mindfull hållning i allt man gjorde i hemmet under helgen. Enkla saker som att laga sitt the, skala sina morötter, bädda sin säng osv fick en ny dimension och fick en att tänka efter och vara tacksam för det hem man har och kan njuta av. Att gå meditativt ute i naturen intill ens bostad blev också ett sätt att upptäcka och uppleva nya saker i sin omedelbart nära miljö och det var mycket befriande. Att kunna njuta av där man är och av det man har.

Broder Jerkers olika föredrag var så inspirerande och tänkvärda. En mycket vis man med en fantastisk ödmjuk hållning till Livet och människorna. Och delningarna var givande. Och det fungerade ju fint att dela via Zoom. Imponerad att ni kunde dela in oss i smågrupper och att det fungerade så fint. Bra att ni hade innan utsett någon att vara värd för delningarna.

Överhuvudtaget var det så bra allting. Känn er stolta och nöjda som har kunnat bidraga med detta till oss alla 60. Jag uppskattade också att retreaten hölls i en ekumenisk anda så att var och en kunde delta utifrån sin tro och övertygelse. Vi har ju olika andliga källor som vi hämtar vår näring från och för mej är det viktigt att få deltaga i en retreat utifrån det jag tror och tänker och vilka erfarenheter Livet gett mej.

Jag blev också rörd och imponerad av Din sång Anna. Det blev så stämningsfullt och vackert. Modigt av Dej. Och hälsa Peter att hans musik var väldigt fint att inleda med. Jag har lyssnat på hand livekonserter på söndag och uppskattat dessa mycket.

Jag önskar er all lyckta till i era fortsatta strävanden att göra världen mera mindfull, medkännande och mänsklig. Vi behövs alla för detta.
 
Jag var tveksam innan över att göra en retreat online, men så här efteråt kan jag bara buga mig och tacka för att jag lärt mig något nytt och värdefullt. Jag uppskattade upplägget med de olika delarna, min egna tid var också värdefull då jag upptäckte att jag också kan använda mitt hem som retreatplats, fint! Sakta in, Släpp taget - Upplev Stundens Under
Upptäck och upplev mindfulness som en levande energi, inte ett redskap, utan ett sätt att leva, en konstform, tillsammans som en gemenskap nära jorden. 

Under denna 4 dagars retreat har vi möjlighet att få ta del av visdomen, glädjen, stillheten och gemenskapen inspirerad av Plum Villages Zen-buddistiska anda. Jerker "Chan Phap Ho" Fredriksson  kommer till vackra Mundekulla och delar med sig av sin värme och visdom, för att guida och lära oss om hur mindfulness och medveten närvaro leder till glädje, frid, kärlek och frihet i våra liv.
Under retreaten kommer vi att öva oss på att sakta ner för att vara mer i nuet, släppa taget av våra förväntningar, och lära oss att komma i kontakt med stundens under.  Vi övar oss i hur vi kan väva in mindfulness i våra dagliga aktiviteter och göromål. Vi praktiserar mindfulness meditation genom dagen, medan vi äter, sitter, går, arbetar eller njuter av en kopp te i naturen. Vi kommer undersöka förhållandet mellan vår glädje och sorg, vår frid och rastlöshet, vår kärlek och förakt, vår frihet och våra rädslor. Det ges tid för delning i grupp där vi delar med oss av våra erfarenheter in en cirkel av djupt lyssnande med andra deltagare.
Denna retreat skänker tid för vila, avslappning, meditation, enkelhet, lekfullhet, egentid, tid i gemenskap och stunder i naturen. Detta är inget helt tyst retreat men delar av det kommer vara i tystnad. 

Undervisningen sker på svenska

Om Plum Village
PLUM VILLAGE är ett av Europas största internationella retreatcenter för mindfulness träning som ligger i södra Frankrike. Där bor mer än 200 munkar och nunnor. Detta buddistiska kollektiv grundades av Zen mästaren Thich Nhat Hanh som är buddistisk munk, lärare, poet, fredsaktivist och författare från Vietnam. Han har blivit nominerad till Nobels Freds pris av Martin Luther King jr. Varje år besöker tusentals människor från hela världen Plum Village för att få uppleva konsten i att leva mindful och närvarade tillsammans. Idag finns ytterligare 8 retreatcenter i Plum Village traditionen i Europa, Usa, Asien. Alla grundade av Thich Nhat Hanh och hans elever, munkarna och nunnorna. Läs mer www.plumvillage.org

Dagschema
Detta är ett exempel på hur en dag kan se ut och som du kan praktisera hemma under retreaten
06.30    Sittande meditation, rörelse & läsning
08.00    Frukost (i tystnad)
09.15    Mindfulness workshop
10.30    Undervisning ”Dharma Talk” 
11.45    Gående meditation
12.30    Lunch (i tystnad)
14.30    ”Deep Relaxation”, djup avslappning, vila, 
15.30    Sharing via Zoom
17.00    Eget utövande, fritid
18.00    Middag (i tystnad
20.00    Sittande, gå-/stående, liggande meditation
21.00    ”Ädel tystnad” njut av tystnad till nästa dag 
 

Retreatledare

Jerker (Chan Phap Ho) Fredriksson växte upp i Stockholm. Han började meditera under sin studietid i Lund. 1997 tog han sin jur kand examen. Efter några år arbetandes i Stockholm lämnade han arbete för ett sabbatsår. Resor ledde honom till pilgrimsorter i Indien och blev en utsträckt retreat erfarenhet. I Bodhgaya upptäckte han Thich Nhat Hanhs böcker och bestämde sig för att åka till Plum Village, Frankrike. I maj 2002 anlände han hem i Plum Village. Efter många retreater och månader av liv i gemenskapen bestämde han sig för att ansluta som munk. Han var munk mellan 2003-2020. Denna tid ledde honom ut i världen för undervisnings resor med sin lärare och gemenskap. Mellan 2006 och 2020 bodde han i Deer Park Monastery, där han var abbot under åren 2010-2020. 2004 erhöll han de 14 Medvetande Träningarna och blev medlem i Community of Interbeing vilket han fortsätter. 2010 erhöll han lärar lampan av Thich Nhat Hanh och har sedan dess givit föreläsningar och lett retreater i många delstater i US, i Canada och i Sverige. Han var varit mentor åt yngre munkar och erbjöd klasser för dem. Efter att ha varit allvarligt sjuk i cancer 2018-2019, från vilket han har tillfrisknat har han bestämt sig för att fortsätta att leva i Sverige. Han fortsätter att utöva och undervisa och delar sin glädje, frid, kärlek och frihet på Hjärtats Glädje (Hemsida och Facebook). Att inkludera natur, rörelser samt kreativt uttryck är för Jerker viktiga element i livet och konstarten av medveten närvaro.


Praktiska detaljer

Kostnad - online retreat
500:- / person
Anmälan Online>>

För frågor
-Om anmälan info@mundekulla.se  
-Om retreatens upplägg  anna.avin@outlook.com