”Det finns ett indianskt ordspråk som säger "Tänk sju generationer framåt innan varje viktigt beslut". Jag har haft denna idé med mig sedan vi började, och jag hoppas att vi får fortsätta detta äventyr i många år framöver. ”

      - Peter Elmberg

Leaf

PRIS FÖR CIRKULÄR EKONOMI 2019

"Mundekulla Retreatcenter har visat att det är möjligt att bygga en framgångsrik verksamhet samtidigt som energi- och klimatfrågorna är centrala. Mundekulla är byggt med återbrukat och miljövänliga material, har solpaneler på taket och restaurangen använder lokala och säsongsanpassade råvaror till sin till största delen veganska meny."

Energikontor sydost Sverige, October 31st, 2019. CIRTOINNO, EU Interreg project to support Circular Economy in Tourism in the Baltic Region.

Om oss

Mundekulla, med sina lugna och fridfulla omgivningar, är en plats för mindfulness, yoga, retreats och festivaler med evenemang från 15 till 300 deltagare. Många som har besökt platsen beskriver Mundekulla som ett litet paradis där det enda du hör är naturens ljud. Den kreativa atmosfären med musik och konst gör det också till en inspirerande och vacker plats för kurser och evenemang.

En hållbar grund
Mundekulla är byggt med ekologiska principer som med värme och omsorg förenar det förflutna och framtiden. Mundekulla startade med en restaurering av ett hus från 1820-talet och har sakta vuxit fram till det center det är idag, med många traditionella byggnadssätt, samt återvinning och återanvändning av material.

Platsen erbjuder ett varierat och vackert landskap omgivet av gamla skogar, bäckar och källsjöar för bad, samt vandringsleder. Fastigheten vilar på 60 hektar och faciliteterna inkluderar bland annat fyra vackra samlingssalar, varav den största är 240 kvadratmeter, en vedeldad bastu samt spa och ett hö/lerhus (meditationsrum). Det finns totalt 125 sovplatser i fem olika byggnader på platsen. Taket på vår ladugård är klätt med 120 kvadratmeter solpaneler och alla våra rum är isolerade med hållbara material.

Leaf

"Vi ville skapa en plats som visar att det är möjligt: att leva i harmoni med miljön. Att bygga hållbart. Att äta hälsosamt och ekologiskt. Vi vill föra samman människor, lärande, kreativitet och visdom. När vi började ville vi skapa en liten bit av paradiset och vi skapar kontinuerligt utifrån den inspirationen."

      - Anne Solveig

Värderingar

PÅ MUNDEKULLA ARBETAR VI, ORGANISERAR RETREATS OCH VÄLKOMNAR  MÅNGA LÄRARE OCH ARRANGÖRER. VI FINNER INSPIRATION SÅVÄL LOKALT SOM FRÅN HELA VÄRLDEN. ALLT VI GÖR ANDAS DELADE VÄRDERINGAR SOM GER VÅRT ARBETSSÄTT OCH VÅRT PROGRAM EN SOLID GRUND.

Sporty Girls

GEMENSKAP

När vi verkligen möter andra människor, det är då magin och lärandet händer! Mundekulla för samman människor och syftar till att skapa speciella – eller till och med transformerande – möten som kommer finnas kvar hos oss som fina minnen långt efter kursen eller evenemanget. Möten som ger oss nya insikter, glädje, verktyg och färdigheter som berikar våra liv.

Tree

MÅNGA VÄGAR

Vi inspireras av många olika synsätt och riktningar. Vi älskar att föra samman vetenskap, kultur, visdomstraditioner och olika perspektiv. Vi uppmanar människor att tänka själva och ställa nya intressanta frågor. Vi ger inspiration, vi reflekterar, vi delar, vi utforskar. Vi gör det i samarbete med ett fantastiskt nätverk av erkända lärare, organisationer och talare.

Guitar

KREATIVITET

Mundekulla är en plats där kreativa projekt blommar. Musik, berättande, dans, bildkonst, poesi. Vi stimulerar sinnena med små överraskningar över hela området och i evenemangen. Vi älskar att ge människor upplevelser av Smålands skönhet, natur och kulturhistoria. Kultur och kreativitet ger färg åt Mundekulla.

Leaves 2

HÅLLBARHET

Vi vill att våra aktiviteter ska vara i harmoni med miljön. Vi strävar efter att göra denna plats lite vackrare och mer balanserad än när vi först kom hit. Vi gör detta på många sätt. Från solpaneler till klimatsmarta byggnader, från återvinning till måltider som är tillagade med ekologiska och lokala råvaror (80%). Vi har även släppt fram/planterat över 30 % lövträd i den omkringliggande skogen på 60 hektar.

“Vi vill att människor ska känna sig inspirerade och stimulerade att utveckla sig själva. Att göra något som kan kännas utmanande till en början, men som man känner sig stolt och glad över efteråt. Jag tycker att det är fantastiskt att se människor växa.

      - Peter Elmberg

Leaf
Peter Elmberg and Anne Solveig. Picture by Sara Vitale.

GRUNDARNAS HISTORIA

År 1998 började en far och en son – Berndt och Peter Elmberg – restaurera ett gammalt hus i den lilla byn Mundekulla. Huset hade stått tomt i många år och regn droppade genom taket i varje rum. Anne Solveig förenade sig med dem i arbetet med denna "dröm" på landsbygden, eftersom hon hade en djup önskan om att starta ett retreatcenter.

Tillsammans ville de bygga en plats som visar att det är möjligt att leva i harmoni med naturen och varandra. En plats som lyfter regionen och visar dess skönhet och för samman människor. En plats fylld med musik, fred, natur, gemenskap, kreativitet, personlig utveckling och hållbarhet.

Med åren blev Mundekulla större än huset med de traditionella röda väggarna och karakteristiska dubbeldörrarna. Nu, mer än 20 år senare, är Mundekulla ett retreat- och kurscenter som besöks av människor från hela världen.

Den dagliga driften av Mundekulla

DET KRÄVS EN BY FÖR ATT FOSTRA ETT BARN OCH ETT TEAM FÖR ATT SKAPA MAGI

Peter_Elmberg_1.jpg

Peter Elmberg
Grundare & musiker

Peter är utbildad musiker och beteendevetare med bakgrund inom projektledning och entreprenörskap. Sedan närmare 25 år driver han Mundekulla och organiserar evenemang som den årliga Mundekullafestivalen, Man in Mission m.m.

Stephanie Verstift

Stephanie Verstift
Organisation & utbildning

Stephanie Verstift arbetar med organisationsutveckling, EU-projekt, marknadsföring och cirkulär gastronomi. Stephanie älskar att arbeta med människor och allmän organisation, och att tillämpa sin bakgrund inom organisatoriska förändringar, stöd och Service Design.

DSCF4096.jpg

Clinton Pereira
Trädgårdsmästare & byggare

Clint har en bakgrund inom hållbar arkitektur från Johannesburg, Sydafrika. Han har en stor passion för att bygga och skapa trädgårdar. På Mundekulla arbetar han outtröttligt med landskapsarkitektur, grönsaksodling och att stödja arrangerandet av evenemang.

Sandra Geitz

Sandra Geitz
Volontärkoordinator och utbildning

Sandra arbetar som volontärkoordinator för European Solidarity Corps-programmet (ESC) och övrigt volontärarbete på Mundekulla. Hon tar med sig firande, gemenskap och kreativitet till både programmet och Mundekullas evenemang, med sin bakgrund inom Zen Coaching, dans och kreativt skrivande. www.geitz.com

DSCF3827_edited.jpg

Alfonso Calabria
Chefskock

Alfonso rockar köket med vackra smaker, leenden, tålamod och håller huvudet kallt i de mest hektiska stunderna. Alfonso har en stor passion för vackra råvaror, säsongsbetonad matlagning och underbara smakgivare från hela världen.

bjorn_edited.jpg

Björn Lundblad
Vaktmästare och fotograf

Björns två händer klarar alla underhållsutmaningar. Med ett leende och ett öga för detaljer ser han till att allt fungerar som det ska. Men framför allt är Björn en skicklig fotograf och en musikälskare.

MUN_5189_edited.jpg

Mundekulla Ideella Förening

Förutom Mundekulla Retreatcenter finns också en ideell förening som heter Mundekulla Vänner. Föreningen består av människor som älskar att stödja Mundekulla genom kulturevenemang, volontärarbete, visdomspärlor och mer. Föreningen har varit arrangör av olika musikaler om Smålands historia (Hemstannarna) och nutid (Hitkommarna), liksom den årliga Jazzfestivalen (fram till 2020).

Föreningen förvaltar olika fonder, som Irenes fond (för personer med begränsade ekonomiska medel), Berndts fond (för hållbart byggande, skogsbruk och landsbygdsutveckling) och Björn Natthikos fond (för att stödja Mundekulla i utmanande tider av covid och för att stödja evenemang som ger mindfulness och gemenskap).

Läs mer här på föreningens hemsida.