Mundkulla_highres-75_edited.jpg

Nyheter från skogen

Leaf
Leaf
Hemstaannarna-podd.jpg

 PETER MEDVERKAR I PODD OM HEMSTANNARNA
JULI 2022

I kontrast till Utvandrarna skrev ’Ekoprenören’ Peter Elmberg tillsammans med Anne Solveig musikalen Hemstannarna – historien om Maria & Karl Elof som blev kvar i hembygden istället för att emigrera. I podden ”Ekot av utvandrarna” berättar Peter om verksamheten på Mundekulla retreatcenter där han sökt sina rötter och om att leka Karl Oskar som ung vuxen. Ett samtal om Nybyggaranda, kreativitet, att lära av det förgångna och att vara sann mot sig själv.

Intervjun ingår i en poddserie om Vilhelm Mobergs Utvandrarepos, och det avtryck böckerna lämnat i kulturen, debatten – och i människors hjärtan. Av och med Amanda Heijbel. Övriga medverkande i podden är bl.a Jan Troell (regissör av originalfilmen Utvandrarna), Lisa Carlehed (agerar Kristina i senaste filmen Utvandrar-filmen), Jens Liljestrand (författare till boken om Moberg vid namn ”Mannen från skogen”.

Lyssna till podden här

Leaf
Leaf
WEBB_220429_Sverigemiddag_foto_Henrik_Garlov_Kungl_Hovstaterna-2.jpg
WEBB_220429_Sverigemiddag_foto_Henrik_Garlov_Kungl_Hovstaterna.jpg

Foto: Henrik Garlov/Kungliga Hovstaterna

 PETER ELMBERG & STEPHANIE VERSTIFT BJUDS IN TILL SVERIGEMIDDAG AV KUNGAHUSET
29 APRIL 2022

Sedan 2014 bjuder Kungaparet årligen in drygt 100 entreprenörer till till sin traditionella Sverigemiddag på Stockholms slott och vid årets middag är två personer från Mundekulla representerade, med följande motivering:

"Peter Elmberg är en av grundarna till Mundekulla kurs- och retreatcenter i Emmaboda kommun. De har sedan start för 25 år sedan haft en stark miljö- och hållbarhetsfilosofi som bland annat innefattar att tänka sju generationer i allt de gör. Pionjärarbete inom återbruk och energismarta lösningar gjorde Mundekulla Retreat Center till vinnare av ett pris inom cirkulär ekonomi som delas ut av Energikontor sydost 2019. Under pandemin har de drabbats mycket hårt och har kommit i kläm mellan regelverk och stödsystem. Detta har snarare gjort dem kreativa och de började tidigt med livestreamade events och har lyckats hålla igång engagemanget kring Mundekulla. Med hjälp av crowdfunding tryckte de även en egen vegetarisk kokbok, innehållande recept av chefskocken Stephanie Pascalle Verstift. Kokboken "Mundekulla Cooks" utnämndes till "Sveriges bästa vegetariska kokbok 2020" av organisationen the Gourmand World Cookbook Awards! Den vann även i katergorin "Best Hotel Cookbook Sweden". År 2021 utsågs boken, av samma organisation, till världens bästa vegetariska kokbok.

Leaf
Leaf
Release SE_edited.jpg

 MUNDEKULLA COOKS LANSERAS PÅ SVENSKA!
15 MARS 2022

Efter ett härligt äventyr och med hjälp av allas fantastiska stöd blev boken ”Mundekulla Cooks” publicerad på engelska under 2020. Den första upplagan blev slutsåld, men boken publicerades även på holländska under 2021. Nu är den utgiven på svenska! Den ges ut av Bazar förlag och den svenska versionen heter ”Mundekullas Gröna Kök”.

Du kan beställa boken här.
Läs allt om Mundekullas kök här.
Mer information om boken och inspirationen bakom den finns på www.mundekullacooks.com

​WINNER BEST HOTEL COOKBOOK IN THE WORLD
WINNER BEST VEGETARIAN COOKBOOK SWEDEN  
In the Gourmand World Cookbook Awards 2021

Leaf
Leaf
Mundkulla_lowres-134.jpg

 FREDSKONSERT FRÅN MUNDEKULLA  
16 JANUARI 2022

Häromdagen hörde Sveriges Radio av sig och meddelade att vår Fredskonsert bestående av 12 tonsatta fredsböner från olika traditioner ska gå som radiogudstjänst på världsreligionsdagen den 16 jan 2022. Konserten spelades in i Mundekulla 2019 går nu i repris.

Bilden på vagnshjulet nedan har blivit symbol för denna konsert och vagnshjulet är placerat som fönster på höloftet i Mundekulla. Varje eker är en symbol för resp. tradition och i mitten möts alla vägar och där råder konsensus och förståelse medan i utkanten av varje eker uppstår stridigheterna då vi tycks vara väldigt långt ifrån varandra. I den tid vi lever i nu är det extra viktigt att hålla sig nära mitten och söka förståelse och försoning framför separation och splittring. Målsättningen är att de 12 sångerna ska komma ut på spotify inom kort samt även många andra härliga Mundekulla sånger.

Läs mer och lyssna i efterhand här.

We love green