top of page
Mundkulla_highres-75_edited.jpg

Nyheter från skogen

Leaf
Leaf
Steph.jpg

ETT BREV AV TACKSAMHET
APRIL 2022

 

Kära Mundekullavänner,

 

Det har gått en månad nu, sedan jag började min nya roll på Mundekulla som verksamhetsansvarig – och jag har tänkt så mycket på er! Det har varit ett spännande år för oss alla. Mycket har hänt i världen, mycket har hänt i Sverige och mycket har hänt här i lilla Mundekulla.

 

Många av er har varit med oss länge – några till och med under alla de 25+ åren! Jag känner så mycket tacksamhet till er alla. Inte nog med att vi fått många vackra minnen tillsammans (och ni också långt innan jag ens satte min fot i Mundekulla), tack vare er alla är Mundekulla fortfarande här – ert fantastiska stöd under covid, era bidrag*, era varma meddelanden. Det värmer verkligen mitt hjärta varje dag och jag kan inte tacka er nog. Om något, så är det just det jag vill dela med er här och nu: att framföra det allra största möjliga TACK till er – från mig personligen och även från hela Mundekulla-teamet. Vi är alla otroligt tacksamma och glada över att vara här – och vi vet att det är tack vare er alla.

 

Nu, med en övergång i nytt ägande, tror jag att många av er undrar: Vad kommer att hända med denna magiska plats som ligger oss så varmt om hjärtat? Så därför skulle jag vilja berätta lite om vad vi sysslar med för tillfället. Jag hoppas att ni kommer att tycka lika mycket om det som vi gör!

 

För det första, är hela det nya teamet nu på plats. De flesta känner ni redan! Alfonso kommer driva köket, Sandra kommer driva volontärprojektet och nya evenemang. Pernilla har hand om receptionen och Elin driver trädgårdarna. Sedan har vi Victor – vår nya vaktmästare och allroundhjälte, som får stöd av Björn, Martine och Gunnel. Och naturligtvis Martin och Galina – som tillför ny energi, kunskap och massor av entusiasm. Och jag förstås – Stephanie – som binder ihop allt detta.

 

Vår dröm är att fortsätta med Mundekulla som en plats där vi verkligen får utvecklas, där vi bara kan vara och där vi verkligen får kontakt– på djupet – med oss själva och världen. En plats där vi kan vara oss själva och vara en del av något större än oss själva. För är det inte det som gör livet meningsfullt? Att verkligen och på djupet vara en del av världen? Oavsett om det är genom mindfulness, meditation eller dina dansande fötter på golvet. Genom att studera hållbara lösningar, eller glömma tid och rum i ett kreativt projekt. Genom ett samtal med någon som ger dig nya perspektiv eller genom att återknyta kontakten med skogens stillhet och återupptäcka rösten inom dig som kommer från tystnaden.

 

Jag hoppas att på detta sätt kunna förmedla att vi fortfarande är här! Och vi hoppas av hela vårt hjärta att ni kommer att vilja följa med oss när vi tar dessa nya babysteg!

 

Vi ser mycket fram emot att upptäcka alla de fina saker vi kan skapa tillsammans.

 

Varmaste hälsningar och jag hoppas att vi ses i sommar.

Med värme,

Stephanie

Steph III.jpg
Leaf
Leaf
Peter, Anne, Martin, Galina.JPG

TRÄFFA MUNDEKULLAS NYA ÄGARE!
DECEMBER 2022

Vi har glada nyheter. Efter 25 år av fantastiskt arbete, musik, gemenskap och kärlek, Peter och Anne 'pass on the stick' till Martin och Galina. Två underbara människor som kommer att fortsätta Mundekulla med visionen av hållbarhet, biodiversitet, personlig utveckling och välmående. Och teamet? Följer med!

Peter Elmberg och Martin Studer har gemensamt meddelat att Mundekulla Kurs Retreat Konferens AB säljs till Bluerain Partners Group AG, från och med den 1 januari 2023. Bluerain Partners Group är ett familjeföretag bildat i Schweiz, som ägs av Martin och Galina Studer-Maloshenko, och kommer att fortsätta att arbeta med teamet som redan bidragit till Mundekulla Kurs Retreat Konferens Center under Peters ledning.

Läs mer och titta på videon här

Leaf
Leaf
Mundekulla_MF_2017-08-331_edited_edited_edited.jpg

NU FINNS MUNDEKULLAS MUSIK PÅ SPOTIFY!
OKTOBER 2022

Från Mundekullas begynnelse har musiken varit ett viktigt inslag på kurser, events och konserter. Nu finns en del av dessa sånger på Spotify och fler tillkommer efterhand. Vi har även skapat rörelser till utvalda sånger, vid namn ”Mundekulladanser”. Danserna har delvis arrangerats för kör av Anders Nyberg och han skriver följande inledningstext i körhäftet: ”Dessa sånger har vuxit fram på kurs- och retreatgården Mundekulla i ljusaste Småland. Peter Elmberg och Anne Solveig har tillsammans manifesterat en plats som sjunger, eller kanske är det snarare sångerna som har skapat ett rum dit människor längtar att få komma och få komma tillbaka. Ett ställe där vi får öva oss i fred. En plats där vi kan få repetera i lugn och ro, tills det enkla och uppenbara sitter utan att vi tänker på det. Där ordet och handlingen blivit ett och dansen tråds i gemenskap och glädje”.

Lyssna på Mundekullas musik
Beställ körhäftet

Leaf
Leaf
Hemstannarna 1.jpg

PETER MEDVERKAR I PODD OM HEMSTANNARNA
JULI 2022

I kontrast till Utvandrarna skrev ’Ekoprenören’ Peter Elmberg tillsammans med Anne Solveig musikalen Hemstannarna – historien om Maria & Karl Elof som blev kvar i hembygden istället för att emigrera. I podden ”Ekot av utvandrarna” berättar Peter om verksamheten på Mundekulla retreatcenter där han sökt sina rötter och om att leka Karl Oskar som ung vuxen. Ett samtal om Nybyggaranda, kreativitet, att lära av det förgångna och att vara sann mot sig själv.

Intervjun ingår i en poddserie om Vilhelm Mobergs Utvandrarepos, och det avtryck böckerna lämnat i kulturen, debatten – och i människors hjärtan. Av och med Amanda Heijbel. Övriga medverkande i podden är bl.a Jan Troell (regissör av originalfilmen Utvandrarna), Lisa Carlehed (agerar Kristina i senaste filmen Utvandrar-filmen), Jens Liljestrand (författare till boken om Moberg vid namn ”Mannen från skogen”.

Lyssna till podden här

Leaf
Leaf
WEBB_220429_Sverigemiddag_foto_Henrik_Garlov_Kungl_Hovstaterna-2.jpg
WEBB_220429_Sverigemiddag_foto_Henrik_Garlov_Kungl_Hovstaterna.jpg

Foto: Henrik Garlov/Kungliga Hovstaterna

PETER ELMBERG & STEPHANIE VERSTIFT BJUDS IN TILL SVERIGEMIDDAG AV KUNGAHUSET
29 APRIL 2022

Sedan 2014 bjuder Kungaparet årligen in drygt 100 entreprenörer till till sin traditionella Sverigemiddag på Stockholms slott och vid årets middag är två personer från Mundekulla representerade, med följande motivering:

"Peter Elmberg är en av grundarna till Mundekulla kurs- och retreatcenter i Emmaboda kommun. De har sedan start för 25 år sedan haft en stark miljö- och hållbarhetsfilosofi som bland annat innefattar att tänka sju generationer i allt de gör. Pionjärarbete inom återbruk och energismarta lösningar gjorde Mundekulla Retreat Center till vinnare av ett pris inom cirkulär ekonomi som delas ut av Energikontor sydost 2019. Under pandemin har de drabbats mycket hårt och har kommit i kläm mellan regelverk och stödsystem. Detta har snarare gjort dem kreativa och de började tidigt med livestreamade events och har lyckats hålla igång engagemanget kring Mundekulla. Med hjälp av crowdfunding tryckte de även en egen vegetarisk kokbok, innehållande recept av chefskocken Stephanie Pascalle Verstift. Kokboken "Mundekulla Cooks" utnämndes till "Sveriges bästa vegetariska kokbok 2020" av organisationen the Gourmand World Cookbook Awards! Den vann även i katergorin "Best Hotel Cookbook Sweden". År 2021 utsågs boken, av samma organisation, till världens bästa vegetariska kokbok.

Leaf
Leaf
Peter_Elmberg_1.jpg

NOMINERING TILL RIGHT LIVELIHOOD AWARDS
2022

Right Livelihood Awards delas ut med syftet att påskynda brådskande och långsiktig social förändring genom att erkänna handlingar av modiga visionärer som arbetar för en mer rättvis, fredlig och hållbar värld för alla.

 

Priset delas ut sedan 1980 varav Peter Elmberg och Mundekulla Retreatcenter nominerades 2022 tillsammans med ett 70 tal andra personer och organisationer.

Leaf
Leaf
Release SE_edited.jpg

MUNDEKULLA COOKS LANSERAS PÅ SVENSKA!
15 MARS 2022

Efter ett härligt äventyr och med hjälp av allas fantastiska stöd blev boken ”Mundekulla Cooks” publicerad på engelska under 2020. Den första upplagan blev slutsåld, men boken publicerades även på holländska under 2021. Nu är den utgiven på svenska! Den ges ut av Bazar förlag och den svenska versionen heter ”Mundekullas Gröna Kök”.

Du kan beställa boken här.
Läs allt om Mundekullas kök här.
Mer information om boken och inspirationen bakom den finns på www.mundekullacooks.com

​- WINNER "BEST HOTEL COOKBOOK IN THE WORLD" and "BEST VEGETARIAN COOKBOOK SWEDEN" in the Gourmand World Cookbook Awards 2021

- Vinnare Årets Svenska Matlitteratur 2022, i kategorin vegetarisk!

Leaf
Leaf
Mundkulla_lowres-134.jpg

FREDSKONSERT FRÅN MUNDEKULLA
16 JANUARI 2022

Häromdagen hörde Sveriges Radio av sig och meddelade att vår Fredskonsert bestående av 12 tonsatta fredsböner från olika traditioner ska gå som radiogudstjänst på världsreligionsdagen den 16 jan 2022. Konserten spelades in i Mundekulla 2019 går nu i repris.

Bilden på vagnshjulet nedan har blivit symbol för denna konsert och vagnshjulet är placerat som fönster på höloftet i Mundekulla. Varje eker är en symbol för resp. tradition och i mitten möts alla vägar och där råder konsensus och förståelse medan i utkanten av varje eker uppstår stridigheterna då vi tycks vara väldigt långt ifrån varandra. I den tid vi lever i nu är det extra viktigt att hålla sig nära mitten och söka förståelse och försoning framför separation och splittring. Målsättningen är att de 12 sångerna ska komma ut på spotify inom kort samt även många andra härliga Mundekulla sånger.

Läs mer och lyssna i efterhand här.

Leaf
Leaf
Hållbarhetspris 2019.jpg

HÅLLBARHETSPRIS FRÅN ENERGIKONTOR SYDOST
29 OKTOBER 2019

Pionjärarbete inom återbruk och energismarta lösningar gjorde Mundekulla Retreatcenter till vinnare av ett pris inom cirkulär ekonomi som delas ut av Energikontor sydost Tänk sju generationer framåt! Den tanken har varit ledande för Peter Elmberg under utvecklingen av Mundekulla Retreat Center sedan 1998. En annan orsak till framgången är den nätverksbaserade affärsmodellen, som vuxit fram under åren. "Det handlar om att våga drömma stort, men att starta i liten skala, säger Peter Elmberg, ägare till Mundekulla och fortsätter, bryt ner din dröm, din stora idé i mindre bitar och se vad du kan göra nu." Läs mer>>

"Mundekulla Retreatcenter har visat att det är möjligt att bygga en framgångsrik verksamhet samtidigt som energi- och klimatfrågorna är centrala. Mundekulla är byggt med återbrukat och miljövänliga material, har solpaneler på taket och restaurangen använder lokala och säsongsanpassade råvaror till sin till största delen veganska meny." 

Leaf
Leaf
Hemstaannarna-podd.jpg

PETER FÅR KALMAR LANDSTINGS KULTURSTIPENDIUM
2016

 

"Peter Elmberg erhåller Kalmar landstings kulturstipendium som ska använda för att skriva uppföljaren vid namn "Hitkommarna", baserat på mötet med dagens invandrare/flyktingar som befinner sig i Sverige. Stipendiet möjliggör att slutföra manus och musik, att arbeta med regissör och ensemble. "Hitkommarna" är andra delen av musikalprojektet Nybyggarland där första delen "Hemstannarna" framförts 30 gånger i regionen."

Leaf
Leaf
Centerns miljöpris.jpg

”ÅRETS MILJÖPRIS” FRÅN CENTERPARTIET, EMMABODA
2014

I anslutning till världsmiljödagen delar Centerpartiet, Emmaboda ut ett miljöpris till ett företag eller förening som arbetar för insatser som främjar miljön.
"Årets pristagare är Mundekulla Retreatcenter där Berndt, Peter och Anne Elmberg under 15 år gjort stora miljöinsatser. De började 1988 med mangårdsbyggnaden som varsamt restaurerades med ekologiska och hållbara produkter. Sedan har byggnationen fortsatt med stora delar återanvänt material samt ekologisk isolering och sågat virke från den egna gården. Hela anläggningen är byggd och drivs utifrån ekologisk profil däribland en solcellsanläggning på 120 kvm som genererar ca 17.000 kwh/år. Vid kurser serverar man ekologisk närodlad mat. Dammar är grävda på området för att rena vattnet. Det har anlagts vandringsstigar och skapats naturvårdsområden. Målsättningen är att leva, bygga, bo, utveckla och driva verksamhet i enlighet med naturen. Vi önskar lycka till i fortsättningen med ert arbete för utvecklingen av ett hållbart samhälle och även för ert arbete som värdefulla landsbygdsföretagare.”  

 

Leaf
Leaf
Solcellsanläggning mindre.jpg

MUNDEKULLA VINNER SOLCELLSANLÄGGNING
26 JUNI 2013

300 privatpersoner, bostadsrättsföreningar, vandrarhem, campingar, kursgårdar och skidanläggningar deltog i Sveriges forum för solelsintresserade (EgenSolel.se) där priset var en mindre solcellsanläggning. Vinnare blev Mundekulla Retreatcenter i Långasjö i Småland som byggt upp en omfattande kurs- och konferensverksamhet med tydlig miljöprofil. Kursgården omfattar 1500 kvm, byggd helt i trä och har löpande byggts ut med miljövänligt och återanvänt material från i första hand lokala leverantörer samt egen skog. I juryns motivering står det bland annat: ”Mundekulla Retreatcenter har med sin geografiska placering, skuggfria takytor och stort antal besökare alla förutsättningar för att få stor nytta av en egen solcellsanläggning och samtidigt sprida information om hur enkelt det är att producera egen solel. Dessutom har Mundekulla Retreatcenter under Anne och Peter Elmberg ledning genom många år visat ett mycket starkt miljöengagemang, vilket gör dem till mycket värdiga vinnare.” Läs mer>>

Leaf
Leaf
ö ö Leva galan prisutdelning.jpg

MUNDEKULLA NOMINERAS TILL ”LEVA-PRISET”
6 NOVEMBER 2009

Den 6 november nominerades Mundekulla Retreatcenter till "Leva-Priset" på Berns i kategorin "Medvetet Val".


Alla företag kan göra något för att bli mer miljövänliga och det är inspirerande att Mundekulla går hela vägen i sin vision av helhetstänkande med hållbar och ekologisk verksamhet i alla led."

 

Leaf
Leaf
Berndt Elmberg.jpg

BERNDT ELMBERG TILLDELAS PRISET "BYGGSTENEN"
11 MAJ 2009

Berndt Elmberg tilldelas "Byggstenen" för restaurering och nybyggnation med ekologiskt perspektiv i Mundekulla. Priset delas årligen ut av Svenska Byggnadsingenjörernas Riksförbund (SBR) till en individ eller grupp som gjort en föredömlig insats för byggandet i Norden.


"Byggingenjören Berndt Elmberg belönas för sitt arbete med restaureringen av ödegården Mundekulla i Småland. Berndt har tillsammans med sonen Peter och hans fru rustat upp den till en populär kurs- och retreatgård med flera tusen besökare varje år. Berndt köpte gården för tio år sedan och har arbetat hårt för att behålla de ursprungliga detaljerna men ändå skapa en modern levnadsstandard med ekologiskt perspektiv. Han har lagt ner ett enormt arbete och har dessutom blivit en auktoritet inom renovering av ödegårdar. Det vill vi belöna honom för, säger Gunnar Edebrand, kanslichef i Svenska Byggingenjörers Riksförbund."

Läs mer>>

Leaf
Leaf
mundekulladanser.jpg

MUNDEKULLAFESTIVALEN UTSES TILL "SVERIGES MILJÖVÄNLIGASTE FESTIVAL"
2008

Mundekullafestivalen utses till Sveriges miljövänligaste festival med följande motivering:

"För en miljöhänsyn som genomsyrar festivalen – såväl information och festivalbygge som mat och avfallshantering."

 

Priset delas ut under 2009 års festival av Miljökollektivet FOT som varje år belönar den bäst miljöanpassade festivalen i Sverige med GuldFOTen. FOT arbetar för en ekologisk hållbarhet i allmänhet och i underhållningsbranschen i synnerhet.

Leaf
Leaf
22 Mundekulladag.JPG

NOMINERINGAR TILL "ÅRETS LANTIS"
2008

Tidningen Land utser varje år 100 "lantisar", som satt en liten ort på kartan och som med sina insatser gjort landsbygden intressant och spännande. Mundekulla fanns representerade på både 40:e och 72:e plats med följande motiveringar: "Berndt Elmberg har med sin årliga konferens i Emmaboda skapat en av landets viktigaste mötesplatser för landsbygdsutveckling" samt "Peter och Anne Elmberg på Mundekulla Kurs- och Retreatgård har utvecklat en omtyckt och växande mötesplats, där det tidigare stod ett förfallet hus".
(På första plats kom Nanne Bergstrand, Öland som tog Kalmar FF till seger i fotbollsallsvenskan 2008.)

 

Leaf
Leaf
halmbild.jpg

PETER UTNÄMND TILL ÅRETS KARL-OSKAR
2006

 

Emmaboda kommun utnämner årligen ”Årets Karl Oskar och Kristina" varav Peter Elmberg tilldelades årets Karl Oskar med följande motivering: "Peter driver Mundekulla Kurs- och Retreatgård med sin hustru Anne. Varje år besöker närmare 1 000 människor gården för att delta i det breda utbudet av aktiviteter. De har anammat det behov som finns för människor att stanna upp och hämta kraft för att orka med vardagens stress och måsten. För 8:e året i rad anordnas en musikfestival med sång och musik. Festivalen är till för hela familjen och helt drogfri. Peter anlitas flitigt som föreläsare eller samtalsledare på olika håll i landet. Han tar upp svåra frågor som kriser, mobbing, att vara medmänniska och mycket mer. Peter arrangerade en välgörenhetsgala i Emmaboda Folkets Hus för tsunamins offer och med stormen Gudrun i åtanke. Med kort varsel engagerade han många duktiga artister, ledde själv galan och uppträdde och samlade in över 40 000 kr. Världen behöver flera medmänniskor som Peter!"

Bilden är från byggandet av ler- och halmhuset "Sanctuary".

Leaf
Leaf
Anne och Peter.jpg

”MÅNADENS PROFIL”
2002

Anne Solveig och Peter Elmberg utsågs till "Månadens profil" av Kvinnor Kan utifrån följande motivering:
"Anne och Peter är ett bra exempel på en självklar samverkan mellan man och kvinna. De är goda förebilder med en vilja och tro att det finns en styrka och ett blomstrande liv i glesbygden. Genom deras musik, levnadssätt och sitt engagemang i Mundekulla har de inspirerat mängder av människor."

År 2005 utsågs Anne Solveig även till "Årets kvinnliga förebild" av föreningen Livshuset, för hennes engagemang för kvinnor.
 

Leaf
Leaf
Dalai Lama.jpg

PETER TILLDELAS ”IM-PRISET”
2001

IM-priset (Individuell Människohjälp) till Britta Holmströms minne tilldelades Peter Elmberg och Nalin Pekgul. Motiveringen för Peter löd:

"Peter Elmberg har genom sin musik och sitt generösa och osjälviska levnadssätt förmått sprida ljus, hopp, tillförsikt och tro på framtiden. Han har lyckats att göra något kreativt av sorgen efter sin bror Niklas tragiska bortgång hösten 1991. Med sitt ärliga och raka förhållningssätt och sitt engagemang har han fångat såväl ungdomar som vuxna och bidragit till att stärka opinionen för fred, frihet och förståelse mellan människor – mot våld, förtryck och rasism. Han är en omvittnad glädjespridare och en god förebild i dagens samhälle."

Priset bestod av en resa till något av IMs biståndsländer samt 15 000 kr. Peter och Anne valde att resa till Indien och besöka tibetanska bosättningar. Sista dagen fick de även en privat audiens med Dalai Lama.

Leaf
Leaf
berndt.jpeg

MUNDEKULLA FÅR "STORA LANDPRISET" OCH "EMMABODA KOMMUNS MILJÖPRIS"
2001 och 2000

 

Peter och Berndt Elmberg tilldelades 2001 års "Landsbygdspris" som årligen delas ut av Tidningen Land. De erhöll priset för restaureringen av huset i Mundekulla samt den samlingsplats som Mundekulla kommit att bli, från att ha varit ett förfallet ödehus under 12 år.
 

År 2000 tilldelades Berndt Elmberg Emmaboda kommuns miljöpris för restaureringen av mangårdsbyggnaden i Mundekulla.

Leaf
Leaf
We love green
bottom of page