top of page

RETREAT: Mindfulness, kontemplation, Thich Nhath Hanh

JEM OCH EMMA.jpg

Stigen hem – Mindfulnessretreat i Plum Village-traditionen

EVENTET HAR PASSERAT

25 - 29 oktober 2023

Kursledare och arrangör: Jem (Chan Phap Ho)

Välkommen att ta steg i glädje, frid och kärlek tillsammans på vackra Mundekulla retreatcenter i höst.

 

Vi längtar alla hem. Vi har kanske idéer om vad det är eller vart vårt hem befinner sig. Vårt hem kan vi uppleva på många olika sätt och nivåer. För att vara hemma, måste vi vara här. Så länge vi är på väg någon annanstans kan vi inte njuta av välbefinnandet av att vara hemma. När vi är hemma kan vi vara tillfreds, inspirerade, trygga och hitta vår plats i livet. Detta slags hem är portabelt, det är inte begränsat till en bostad, vi kan kalla det vårt djupa hjärta.

När kropp, känslor, sinne, medvetande är förenade i stunden är vi vid liv, vi är hemma. Vi separerar ofta vägen hem från att vara hemma. Vi skiljer medlen från målet. Under denna retreat kommer vi genom meditation och mindfulness övning genom dagen att uppleva aspekter av vårt hem. Tillsammans andas, sitter, går och äter vi på ett sätt som inbjuder glädje, frid och kärlek. På denna sätt kan vi börja inse att stigen och hemmet inte kan separeras. Ensamhet, rastlöshet, otillräcklighet och annat lidande vi blir medvetna om under retreaten välkomnas också. När vi kan möta vårt lidande och tillåta det in i vårt liv och hem finns det en möjlighet att omfamna och läka. Vi omvandlas och utvecklas.

 

Denna retreat är grundad i Thich Nhat Hanhs Plum Village tradition av engagerad och tillämpad buddhism. Alla är välkomna att delta oberoende av tidigare erfarenhet, livs- och andliga åskådningar, ålder, etnicitet, kön, eller sexuell orientation. När en grupp människor kommer samman bildas en gemenskap av öppenhet och omsorg, som när glädje, frid, kärlek och frihet i oss alla.

Jem – Chan Phap Ho leder retreaten och är Dharma lärare i Thich Nhat Hanhs Plum Village tradition sedan 2010, (munk i tradition 2003-2020). Jem kommer erbjuda daglig undervisning på temat Den Ädla Åttafaldiga Stigen (Den fjärde av Buddhas Fyra Ädla Sanningar). En av de åtta aspekterna är medveten närvaro, som hjälper oss att känna, uppleva och medvetandegöra vad som sker inom och omkring oss stund för stund. De andra hjälper oss såväl i vårt meditations övande som vårt dagliga liv. Retreaten kommer även erbjuda ett utforskande av fem principer som hjälper oss reflektera över våra handlingar och dess konsekvenser (De Fem Medvetenhetsövningarna). De är baserade i medkänsla och viljan att inte skapa lidande för oss själva och andra. För de deltagare som vill ta emot och öva dessa principer i livet, kommer det finnas möjlighet till detta i en ceremoni på söndagen.

 

Utövandet av medvetenhet, av närvaro är en mänsklig kapacitet. Vi behöver inga trossatser för att öva på att låta våra tankar, ord och handlingar impregneras av närvaro. När vi själva omsätter undervisning och instruktioner av acceptans, omfamning och se på djupet, lättar våra bördor och vårt välmående börjar skina.

Under retreaten kommer vi öva medveten närvaro sittande, liggande, stående och gående meditation, delnings grupper där vi lyssnar och delar från hjärtat, vandring genom skogen, måltider i tystnad, tid i natur och i rörelse (Qi Gong).

Emma Dinmali kommer erbjuda två tillfällen av Tension/Trauma Release Exercises (TRE). TRE hjälper kroppen att släppa tag om gammal och ny stress genom naturlig skakning. Vi kommer att använda tekniken för att stödja en djupare vila in i närvaron i kroppen. Vilket hjälper oss att förkroppsliga övandet och varandet.

Denna retreat inkluderar vegetariska måltider tillsammans (delvis i tystnad) som hjälper oss integrera närvaro när vi äter och samtalar med varandra. För bidra till känslan av gemenskap kommer vi ha fika paus på eftermiddagen, samt delningsgrupper dagligen. Vi kommer inkludera någon ceremoni samt firande av vår tid tillsammans.

Under denna resa lär vi oss sätt och övningar som kan användas även hemma i vår vardag och hjälpa oss att nära vårt mod, klarhet och kärlek. Dessa är nödvändiga element i en djup omvandling och bidrag till ett nytt sätt att leva på denna dyrbara jord.

Se en video om retreaten här.

Jem (Chan Phap Ho)

Jem (Jerker Eje Mattias) växte upp i Stockholm och började meditera vid 21 års ålder. Efter att ha lämnat sitt arbete som familjerätts jurist och rest i Indien, hittade Jem sitt spirituella hem i Plum Village med Zen Mästaren Thich Nhat Hanh. När han ordinerades som munk 2003 erhöll han namnet Chan Phap Ho (Dharmas Sanna Beskyddare). Han har 10 års erfarenhet som Dharma lärare under sin tid som munk då han guidat tusentals människor i "the art of mindful living" i Nordamerika, Sverige och Asien. Han hänger fortfarande sitt liv åt att sprida kärlek och förståelse. Kombinationen av mindfulness, meditation, qigong och tid i naturen är Jems grund för välmående i sitt liv och sitt arbete. Läs mer om Jem: Hemsida och Facebook.

 

Emma Dinmali

Emma Dinmali har mediterat sedan tonåren och har förkovrat sig inom olika läkande traditioner i ett tjugotal år. Hon verkar som terapeut och leder workshops och kurser i Familje Konstellationer, EFT (Emotional Freedom Technique) tapping och TRE, under Inre Frihet: Läs mer om Emma här

Praktiska detaljer

Kurskostnad

Kurskostnad: 2800 kr (inkl moms). 

Fram till den 31 juli erbjuds Early Bird-pris på 2400 kr.

Kostnad för "kost och logi" tillkommer, se nedan.


Kostnad för "kost och logi", tors-sön (betalas i receptionen vid ankomst)
Enkelrum med egen dusch/wc: 5400 kr
Enkelrum med delad dusch/wc: 5000 kr
Del i dubbelrum med egen dusch/wc: 4600 kr
Del i dubbelrum med delad dusch/wc: 4200 kr

Del i trebäddsrum med egen dusch/wc: 4000 kr
Del i trebäddsrum med delad dusch/wc: 3600 kr
Sovalkov bakom draperi (inkl madrass, täcke och kudde): 3400 kr

Betalning och bokningsregler

Kurskostnad betalas till Hjärtats Glädje (enskild näringsverksamhet, Jerker Fredhamn) vid anmälan. Du kan betala med Swish till:0707389849, eller genom banköverföring. Vill du ha kvitto skriv gärna det i anmälan under Meddelande.

Information mat och boende

  • Mundekulla serverar ekologisk och vegetarisk mat och erbjuder mjölk- och glutenfria alternativ för dig som önskar. Vi kan dock inte tillgodose tillfälliga dieter. Meddela eventuella önskemål om vegankost samt allergier under i anmälan under Meddelande.

  • Alla deltagare ska anmäla sig i receptionen vid ankomst och betala kost och logi.

  • Ta med lakan och handduk. Kan också hyras för 150 kr/set i receptionen.

  • Var och en städar sitt rum. Städning kan köpas för 300 kr per rum. För icke utförd slutstädning debiteras 400 kr.

  • Levande ljus får inte användas på rummen.

  • Husdjur får inte medfölja. Det finns ett hundhotell ca 10 km från Mundekulla.

  • Gruppen hjälps åt med disk efter måltider (enstaka diskpass, working meditation).

  • Tag gärna med kläder för skogs/naturvandringar.

Vi kommer att vara ute för gående meditation och vandring, så ta med skor och kläder som hjälper dig att vara bekväm. Det är bra att förbereda sig på att inte vara tillgänglig och kommunicera via elektroniska medel under dessa dyrbara 4 dygn tillsammans, mer än vad som är absolut nödvändigt.

 

Resa till Mundekulla

Klicka här för information om hur du tar dig till Mundekulla.

Samåkning

Välkommen att gå med i vår samåkningsgrupp på Facebook där du kan önska eller erbjuda skjuts till ett specifikt event på Mundekulla.

thich.jpg

Datum & Tider

Datum ons 25 – sön 29 oktober 2023

Incheckning kl 16.00 –18.00

Middag kl 18.00
Retreaten inleds kl 19.30

Retreaten avslutas vid 15-tiden på söndagen.

Kontakt

Vid frågor, maila Jem: info@hjartatsgladje.se

Feedback från tidigare retreat

Ett stort och varmt TACK till alla er som fixat och genomfört denna fantastiska retreat!

Så vackert med textläsning och sånger.

För mig har dessa dagar gett enormt mycket. Betyget blir minst 10 av 10. / Pepita

Stort tack för denna fantastiska anordnade retraet som hjälpte mig fördjupade mig i min praktik./ 
Frida
 
Stort tack för en mycket fin och givande retreat. Den var så inspirerande, livgivande och mänsklig. 

Broder Jerkers olika föredrag var så inspirerande och tänkvärda. En mycket vis man med en fantastisk ödmjuk hållning till Livet och människorna.

JEM 2exp.jpg

Jem (Chan Phap Ho)

Emma Dinmali exp3.jpg

Emma Dinmali

bottom of page