top of page

RETREAT: Mindfulness, för män

122576325_4188586344501695_5732827540638784826_o.jpg

Mindfulness för män

Baserad på Thich Nhat Hanh,
Plum Village traditionen

25 - 27 oktober 2021

Kursledare: Jerker Jem Fredriksson, Peter Elmberg

Världen behöver vila och vi med den...
 

I tider av yttre oro blir det allt viktigare att stilla sitt sinne och finna lugn inombords för att hantera de utmaningar vi står inför. Vi (inte minst män) uppmuntras ofta att vara drivande, ansvarstagande, våga satsa och ta risker. Med denna retreat vill vi skapa en grogrund för att hitta lugnet i vardagen och gärna uppmuntra till en egen praktik. Retreaten vänder sig till oss som identiferar oss som män oavsett om du är en driven företagare eller inte känner att du hittat ditt kall i livet...Vad är mest betydelsefullt för mig i livet?

Tillsammans kommer vi på olika sätt att träna oss att komma tillbaka till oss själva och denna stund. Vi kommer att kombinera meditation, undervisning och delningar med musik och tid i naturen. Tillsammans närmar vi oss vår erfarenhet att vara män i denna tid.

 

Vi kommer att fråga oss: Hur förhåller jag mig till min kropp? När jag ser mig i spegeln vem ser jag? Vilka sidor av mig uppmuntrar omgivningen? Vilka sidor visar jag helst? Vilka sidor av mig själv undanbedes från omgivningen? Vilka sidor av mig försöker jag dölja från andra och mig själv? Vad är det jag finner mest betydelsefullt i livet? 


Vi kommer utforska kropp, känslor, relationer och arbetsliv, allt för att öka förståelse och kärlek, så att vi kan fortsätta i en förnyad riktning med fördjupad frihet och avsikt. Välkomna till denna nya retreat modul som kommer att välkomna maximalt 16 manliga deltagare. Retreaten sker på svenska och leds av Jerker "Chan Phap Ho" Fredriksson och Peter Elmberg.

 

Jerker Jem Fredriksson

Jerker Jem Fredriksson (Dharmanamn: Chan Phap Ho) är mannen som lämnade en juristkarriär i Stockholm för att leva som munk i 18 år i Plum Village Community of Engaged Buddhism i Frankrike och Kalifornien. Jem har varit Dharmalärare sedan 2010 och Zen mästaren och fredsaktivisten Thich Nhat Hahn är hans lärare. Under sina år som munk har han träffat och undervisat tusentals medmänniskor som sökt utveckling och guidning i sina liv och inre resor. Det har varit allt från privatpersoner och familjer till företagssessioner för medarbetare på tech-bolagen i Silicon Valley.

 

Hösten 2018 drabbades Jem själv av en stor livsprövning när han diagnostiserades med cancer. Händelsen fick honom att söka sig tillbaka till sina rötter och sedan 2020 har Jem lämnat livet som munk och är återigen bosatt i Sverige. Han har fortsatt vigt sitt liv åt att verka som Dharma lärare och erbjuder olika aktiviteter inom Hjärtats Glädje. Han har nyligen utbildat sig till qigong lärare. Läs mer: Hemsida och Facebook.

Peter Elmberg

Peter Elmberg är Beteendevetare, Mindfulnessinstruktör och verksamhetschef på Mundekulla där han regelbundet erbjuder olika kurser och arrangemang. Han flyttade till en liten stuga i Mundekulla på 10 kvm för drygt 20 år sedan där han levde i självvald ensamhet i tre år som sedan mynnat ut i verksamheten på Mundekulla. Hans studier i Indianhistoria har bla inspirerat till ekologiska satsningar och verksamheten som helhet. Peter är även medgrundander på Manskursen "Man in Mission" som erbjudits på Mundekulla ett tiotal gånger. Läs mer här    

Lyssna till Radiointervju 

Om Plum Village

 

Jerker har praktiserat Mindfulnes i "Plum Village gemenskapen" i 18 år vilket är ett av Europas största internationella retreatcenter för mindfulness som ligger i södra Frankrike. Där bor mer än 200 munkar och nunnor. Detta buddistiska kollektiv grundades av Zen mästaren Thich Nhat Hanh som är buddistisk munk, lärare, poet, fredsaktivist och författare från Vietnam. Han har blivit nominerad till Nobels Fredspris av Martin Luther King jr. Varje år besöker tusentals människor från hela världen Plum Village för att få uppleva konsten i att leva mindful och närvarade tillsammans. Idag finns ytterligare 8 retreatcenter i Plum Village traditionen i Europa, Usa, Asien. Alla grundade av Thich Nhat Hanh och hans elever, munkarna och nunnorna. Läs mer www.plumvillage.org


Praktiska detaljer

Kurskostnad
Ord pris: Vuxen, 3300 kr / Ungdom (under 25 år), 2700 kr
Kostnad för "kost och logi" tillkommer.
Priset höjs 200 kr efter 25 aug.


Kostnad för "kost och logi", ons-fre
Enkelrum med egen dusch/wc: 2800 kr
Enkelrum med gemensam dusch/wc: 2400 kr
Del i dubbelrum med egen dusch/wc: 2000 kr
Del i dubbelrum med gemensam dusch/wc: 1800 kr

Att ta med
- Ev. egen favorit meditationskudde eller mysfilt
- Lakan och handduk. Kan annars hyras på Mundekulla för 100 kr/set

Information mat och boende

  • Mundekulla serverar ekologisk och vegetarisk mat och erbjuder mjölk- och glutenfria alternativ för dig som önskar. Vi kan dock inte tillgodose tillfälliga dieter.

  • Alla deltagare ska anmäla sig i receptionen vid ankomst.

  • Ta med lakan och handduk. Kan också hyras för 100 kr/set i receptionen.

  • Var och en städar sitt rum. Städning kan köpas för 200 kr per rum. För icke utförd slutstädning debiteras 400 kr.

  • Stearinljus får inte användas på rummen och husdjur får inte medfölja.

  • Gruppen hjälps åt med disk efter måltider (enstaka diskpass,working meditation).

  • Tag gärna med kläder för skogs/naturvandringar.

Bokningsregler

Läs våra bokningsregler här

EVENTET HAR PASSERAT
Mundekulla_webbutval_2017-07-59.jpg

Datum & Tider

Datum 25 - 27 oktober 2021

Incheckning kl 16.00 -18.00

Middag kl 18.00
Retreaten inleds kl 19.30

Retreaten avslutas vid 15-tiden på fredagen.

Kontakt

info@mundekulla.se  
 

IMG_9272_1 mindre.jpg

Retreatledare: Jerker Jem Fredriksson
 

peter.jpg

Retreatledare: Peter Elmberg
 

Mundekulla_sanctuary_2.jpg
bottom of page