Kathrin Söderberg, rawfood cake text Raw sweet cheescake mat DSC_0147 Mundekulla Reception festival_2012 DSC_0084

Raw Life Festival,  20-23 juli + Raw Life Detox 23-25 juli 2018

En mötesplats för hälsosam livsstil, ekologi och raw food!
Bli inspirerad av växtbaserad kost, örtvandring, levande föda och gemenskap

 

Nästa års Raw Life Festival äger rum 20-23 juli 2018. Mer info
kommer inom kort. Här nedanför kan du läsa om 2017 års program.

                                 


Tack till alla er som kom på årets Raw Life Festival 

- Gå med i festivalens facebook grupp och se bilder och folklipp
- Gilla Festivalens facebook sida 
- Läs blogginlägg med Erica Palmcrants Aziz 

 

Välkommen på en raw food inspirerad festival för 6:e året med internationella och nationella gästföreläsare och musiker

Varmt välkommen till Raw Life Festival på Mundekulla!
Vi är glada över att så många härliga gästlärare medverkar i år. 
Programmet innehåller allt från föreläsningar kring mat och rawfood, jojkworkshop, heartdance, barfotagång, frigörande dans och konserter till matlagningsworkshops, örtvandring, gong bad, sago-yoga, mindfulness, gemenskap och mängder av raw food!
I år ansvarar Sveriges största raw food restaurang, Matapoteket, för all mat under festivalen. 100% ekologiskt, helt utan tillsatser, socker, mjölkprodukter eller gluten. Alla måltider ingår i festivalbiljetten. Kom själv eller ta med hela familjen! Varmt välkommen att bli inspirerad till ett mer levande liv - välkommen till Raw Life på vackra Mundekulla. 
Festivalens syfte är att skapa medvetenhet kring, dela lärdomar och sprida information om ett holistisk och hållbart liv och leverne som är en del av Mundekullas vision där ekoprofilen alltid gör sig gällande. Välkommen du som aldirg testat raw food samt du som under många år beprövat denna livvstil och livshållning
Nytt för i år är att det kommer finnas ett program för barn och ungdomar med workshops och aktiviteter.

Årets medverkande lärare och workshopledare 2017
Läs mer utförlig info nedan
Erica Palmcrantz Aziz – Föreläsning och inspiration
Viktor Ingemarsson - Framgång och din hälsa
Johan Rabén, Matapoteket - Ät dig frisk!
Chris Kendall (Canada) – Yoga, föreläsning och matlagningsworkshop
Maria Troive Lindell, Matapoteket - En friskare familj, med mina, dina och våra barn!
Pär Holmgren - Föreläsning Mat och klimat
Peter Elmberg – Konsert, Heartdance, mindfulness song
Elin Teilus – Konsert och jojkworkshop
Kristfrid Warner – Föreläsning, matlagningsworkshop och konsert
Sam Aziz – Yoga
Lennart Hallström - Djembe jam och tips och råd kring Raw Food
Ann-Louise Fransson - Örtavandring
Ann Sjöling – Frigörande dans
Camilla Lindberg - Gong bad
Lisa Ekenberg – Ungdomsworkshops och sago-yoga 
Med reservation för ändringar.

Allmän info
Välkommen från kl 16.00. I receptionen får du ditt festivalband och klockan 18.00 serveras middag. I din bokning ingår alla måltider och tältplats under din vistelse. Enkelrum, dubbelrum och sovsal erbjuds till en extra kostnad. Alla arrangemang på Mundekulla är alkohol- och drogfria. Vi erbjuder wi-fi, dock ej dator eller TV.

Se en kortfilm från tidigare års festival

eter Elmberg (grundare Mundekulla) berättar om festivalen och Mundekulla

Raw food som medicin?
Visste du att en växtbaserad kost ofta är överlägsen både mediciner och kirurgi när det handlar om att förebygga och behandla några av västvärldens vanligaste dödliga sjukdomar? Och att kosten har en avgörande betydelse för om vi utvecklar en ärftlig sjukdom eller inte? Vetenskapliga studier visar hur vi både kan förebygga och behandla bland annat hjärt-kärlsjukdomar, Alzheimers, depression, diabetes och flera former av cancer med hjälp av kosten. 
I en tid då naturen står i högsta blom, då det finns mängder av ätliga växter att njuta av kombinerar vi raw food rätter kryddade med örter och blad från naturen. Detta är en enastående möjlighet att låta dig bli inspirerad av maximal raw food kreativitet och spännande gästlärare/talare ! Festivalen vänder sig till både till dig som aldrig testat raw food och till dig som idag äter denna hälsosamma kost. 

Cafe Namasté
Under helgen kan du besöka vårt underbara Cafe Namasté med läckra rawfood kakor i den gamla mangårdsbyggnaden. Se ett prov på våra läckerheter här
 

Lärare och workshopledare 2017
Med reservation för ändringar

Chris Kendall (Canada) – Yoga, föreläsning & matdemonstration
Chris är känd världen över med tanke på att han skapat en hel livsstil med utgångspunkt i Raw Food som han valt att kalla "the raw advantage". Utöver tankar kring hälsosam mat är Chris även en atlet av sällan skådat slag samt yoga instruktör och författare. Vi känner oss stolta att Chris kommer till årets festival för att dela med sig av sin inspiration i form av workshops, föreläsningar och yoga. Chris äter mycket frukt i sin diet (80/10/10) och delar med sig tankar om dess fördelar – och utmaningar. Chris för fram sitt budskap med humor och enkelhet och är en så inspirerande, kreativ och vänlig själ.
Se Chris film från fjolårets festival eller 

Erica Palmcrantz – Mat demonstrationer
Vi är glada över att en av Sveriges främsta Raw Food inspiratörer kommer på på årets festival. Så här beskriver hon själv sin resa med Raw Food. "Jag vill sprida magin i raw food utan pekpinnar och rädsla för att göra fel utan istället visa hur vi kan leva i överflöd, glädje och uppleva det som är, med större närvaro. Raw food har hjälpt mig att balansera mitt blodsocker, lugna min krånglande och uppblåsta mage, få massor av energi, få en ökad flexibilitet i kroppen, få och bibehålla min naturliga vikt, få en lenare hud, smakupplevelser, bli gladare och komma mer i kontakt med mitt hjärta. Raw food för mig har blivit mer ett sätt att leva än bara ett sätt att äta. Samtidigt som jag gör de bästa valen för mig själv, blir det även det bästa jag kan göra för att bevara vår värld som en magisk plats. Mat är till för att stärka oss och ibland kan det vara för mig att välja ett varmt och tillagat mål mat. Istället för att panikartat hålla fast vid en 100-procentig raw bild av mig själv vill jag att maten ska vara ett verktyg i mitt liv som ger mig kraft, mod och förmågan att vara mer inkännande.

12642637_10153301352161657_3543391369246935435_n

Viktor Ingemarsson-Föreläsn "Från en karriär till en annan-Med räddning av mat & medvetenhet."
Viktor är en pionjär, hälsokock, entreprenör, författare, föreläsare och råvaruimportör
Under festivalen utgår han bla från sin bok "En grön kärleksaffär" som beskriver hans livsresa där maten spealt en oerhörd stort vikt för hans framgång som entreprnör och egen företagare. Frågor som ställs på sin spets är "Hur hittar man fokus i ett totalt kaos? Hur ger du bästa tänkbara förutsättning för dig själv och din karriär att växa? 
Viktor var rankad som tredje bästa spelaren i världens största dataspel som levde på skräpmat till att idag blivit en av Sveriges främsta ”raw food inspiratörer” och matkonstnärer. Föreläsningen utgår från mycket om hur jag Viktor själv har förändrat sig genom åren. Hur han insett vad som skapar en hållbar och fundamental hälsa. Vad som har varit viktigt för att klara av alla stressiga perioder, där kosten och andning varit en viktig nyckel. Han lär även ut korta andningstekniker och tankesätt som får oss att hantera jobbiga situationer. 

medverkande

Johan och Maria - Matapoteket
Johan Rabén och Maria Troive Lindell äger och driver Matapoteket, Stockholms största restaurang och café med rawfood. (100% ekologiskt helt utan tillsatser, socker, mjölkprodukter eller gluten.) De ansvarar för maten under helgen vilket vi är mycket glada över. Att äta på Matapoteket är att upptäcka smaken av ekologiska råvaror. Tillfredsställelsen kommer när man vet att det som ligger på tallriken är maximerad välkomponerad näring, i ett vackert smakrikt format. Maria och Johans drivkraft är att utbilda människor och sprida kunskapen om att man kan äta sig frisk. Kurser i raw food matlagning, föreläsningar, mässor, retreats och små happenings i restaurangen sprider kunskap och inspiration. Under helgen föreläser Johan även på temat "Ät dig frisk" och Maria talar under rubriken "En friskare familj, med mina, dina och våra barn!"

Pär_Holmgren_2014

Pär Holmgren (Meteorolog) - Föreläsning "Mat och klimat"
Pär Holmgren är en av landets främsta klimatexperter vars föreläsningar alltid engagerar, utmanar och inspirerar. Pär har en förmåga att visa på de utmaningar vi står inför men även de möjligheter vi har! Vi känner oss hedrade att han finns på plats under Raw Life Festival och föreläser om jordar som utarmas och jorden likaså. Den biologiska mångfalden minskar. Klimatet förändras, och försämras därmed för matproduktionen i världen, som dessutom ska räcka till allt fler människor. Hur ska vi använda den odlingsbara marken i fortsättningen? Kan jordbruket bidra till att bromsa och begränsa klimatförändringarna? Pär Holmgren, var under många år meteorolog på SVT, men har sedan 2009 jobbat på heltid med hållbarhetsfrågor, och har sedan snart två år varit anställd hos Länsförsäkringar som naturskadespecialist. Pär är även medförfattare till boken Mat och Klimat som tydligt betonar vikten av en grönare kost för såväl klimatet som för hälsans skull.

kristfrid

Kristfrid Warner – matlagningsworkshop - dessert
Kristfrid Warner är utbildad raw food kock med gedigen erfarenhet av att tillaga och ständigt skapa nya, läckra matkreationer. Hon har ett nära samarbete med Erica Palmcrantz, framför allt genom utbildningen Raw Life Education där hon jobbar som assisterande lärare och köksansvarig. Kristfrid har haft många uppskattade kurser och events genom åren och förfinar ständigt sin förmåga att förena njutning, lyx och sinnlighet samtidigt som kroppen får optimal näring och energi. Hon låter smaker, former och färger bli ett verktyg för att komma i kontakt med våra kroppar och vår inre längtan. 
Kristfrid är även en duktig sångerska med underfundiga texter, utbildad inom visgenren vilket hon låter oss inspireras av på den öppna scenen under festivalen. 

Peter Elmberg konsert, Heartdance, mindfulness songs mm
Efter att ha läst Indianhistoria i USA flyttade Peter från Lund till en liten stuga på 10 kvm i Mundekulla 1997 för ett år av självvald ensamhet. Året därpå inköptes den förfallna gården där han tillsammans med sin pappa och Anne Solveig skapat den verksamhet som idag bedrivs i Mundekulla. Peter gör en rundvandring och visar upp ler- och halmhuset, solcellerna, ekobyggnation, utsiktstornet, Vikingabyn., Mindfulness garden och berättar om Mundekulla Ecoliving. Peter är även en aktiv "barfota man" som vandrar större delen av sommarhalvåret (maj-sept) utan skor sedan 1998 och under festivalen erbjuder han både barfota springing samt barfota vandring (Mindful walking). Han gör även en konsert med bla bestående av 12 tonsatta fredsböner samt leder Mundekulladans - Heartdance samt delar med sig av sina Mindfulness songsinspirerade av Thich Nhat Hanh (Plum Village mindfulnesscenter). 

Ann-Louise Fransson - Örtavandring 
Ann Louise tar med oss på en läkeväxtvandring i vackra naturen kring Mundekulla och undervisar i örtkännedom, salvekok, beredningstekniker, ja hur du skapar ett eget husapotek på de växter som finns i vår närmiljö helt enkelt! Du lär dig om olika läkeväxter, både vilda och "tama". Hur man har använt sig av dem genom tiderna och hur vi idag använder oss av dem. Vad har man maskrosens rötter till och hur gör man en ringblomssalva ? Vår svenska natur rymmer ett välfyllt skafferi och ett nästan helt oupptäckt unikt apotek. Du kommer att se naturen med helt nya ögon. Allt går att använda - till något.
Ann-Louises örtprodukter är gjorda på ekologiskt odlade och/eller vildplockade örter. Oljorna som används är alltid kallpressade och ekologiska. 

Elin teilus

Elin Teilus Konsert + jojk workshop, Sapmi Healing
Elin Teilus är sångerska och jojkare med rötter från Udtja, Jokkmokk. 
Med innerlig och kraftfull röst bjuder Elin på jojkar, sånger, berättelser och magiska improvisationer inspirerade av naturen, människor, djur. Du får möta kallkällans klara vatten, vindens sus och renarnas kallande i jojkens sätt att minnas det levande här och nu. Elin har många års erfarenhet av arbete med musik, teater och dans både som artist samt med barn och vuxna i olika skapande projekt. Elin har sina rötter i Jokkmokk och hennes musik är bla inspirerarad av hennes samiska ursprung. På konserten i Mundekulla delar hon med sig av egna alster med allt från pop till visa och jojk. Hon erbjuder även en sång meditation på temat Sapmi SOng healing. Elin har även huvudrollen (Maria från Ljuder) i Mundekullas musikal vid namn "Hemstannarna" som turnernat runt i södra Sverige under senare år  

Sam-Aziz-3

Sam Aziz  – Yoga
Sam började praktisera Ashtanga Yoga 2004 men är även inspirerad av andra yogastilar. Sam har under lång tid undervisat på andra olika anläggningar både i Göteborg och internationellt. Han medverkar årligen på retreat i egen regi och workshops tillsammans med andra erfarna yogalärare. Sam har en idrottslig bakgrund, främst från brottning som han utövade i 20 år. Han har ett stort intresse för kroppens självläkningsförmåga och har under senare år intresserat sig särskilt för lugnare former av yoga såsom Yin Yoga och Restorative Yoga liksom för sittande meditation. Yoga för Sam är: självkännedom, närvaro och nyfikenhet.

Camilla Lindberg - Gong bad
Camilla arbetar med yoga, meditation, gong, rawfood, näring, hälsocoachning och massage.  Under festivalen gör erbjuder hon "Gongbad"  vilket inte har något med vatten att göra. Du som detlagare får ligga på skönt på golvet och uppleva ljudet från Gongens (stora cymbaler) vibrationer som sköljer genom kropp och sinne, och känslan av att man badar i ett hav av ljud. Vibrationerna som bildas har visat sig skapa djup avslappning, hälsa och välmående. Ljudet tar dig bortom tankesnurret och sinnet kapitulerar. Tankar och känslor stillar sig och sinnet blir lugnare. På så vis minskar stresspåslagen i kroppen och de självläkande systemen kan fungera mer normalt. Camilla upplevde gongarna under en yogalärarutbildning för 10 år sedan och sedan dess är deras magiska ljudvibrationer självklara följeslagare. Ha gärna mjuka, varma kläder och ta gärna med en filt eller två att bädda in dig i.

Lennart Hallström - Cirkelmöte kring Raw food och Djembe jam
Lennart har levt på Raw Food inspirerad kost under 30 års tid pga etiska grunder. Han blev nyfiken hur långt han kunde gå och levde även bara på frukt under 3 år och på olika juicer under 1 år. Under festivalen bjuder han in till ett öppet samtal där du som deltagare har möjlighet att lyssna men även dela med dig av egna erfarenheter där andra även är välkomna att dela med sig , ställa frågor och lyssna på temat "Kostomläggning - tips och råd"
Lennart driver sedan drygt 20 år tillbaka en av Sveriges främsta Djembeskola som genom åren utbildad tusentals människor i västafrikanska trumrytmer. Han arbetar med utgångspunkt i Stockholm men vi är glada för att han nyligen flyttat ner till Mundekullabygden och förgyller den Småländska själen med sköna trumrytmer och inte minst årets festival. välkommen att trumma med Lennart i djembe jam för den som vill .. gammal som ung, småländsk som utomsocknes!  Läs mer>>

Anne Solveig

Ann Sjöling  Frigörande dans
Ann är utbildad frigörande dans lärare av Anne Grundel (Frigörande dans akademin) och leder danspass under festivalen. Från det lugna till det vilda - dansa fritt till härlig musik!
Ann är en kär medarbetare som även välkomnar dig i receptionen och ser till att du har det bra under Festivalen.
För några år sedan tog hon ett nytt kliv i sitt liv då hon flyttade från sitt invanda liv i Stockholm till ett nytt liv på landet där hon nu bor i den lilla byn Bredalycke, Mundekullas grannby.

lisa

Lisa Ekenberg – Ungdomsworkshops och barnyoga
Sedan början av 90-talet har Lisa Ekenberg stått på scen som konferencier, moderator, skådespelare och programledare på TV, Talangtävlingar och Idrottsevenemang. Hon har b.la. spelat Pippi Långstrump på Junibacken och som teaterdirektör satt upp föreställningen Spöket Laban runt om i Sverige. Med lust, energi och en skaparkraft som smittar av sig vägleder Lisa grupper mot nya mål. Dessutom är hon utbildad BarnYoga Instruktör och lär ut yoga och mindfulness till förskollärare och barnskötare. De senaste åren har Lisa drivit ungdomsläger för att få barn och ungdomar att använda andning, yoga och mindfulness i kombination med inlärning av värdegrunder.
www.lisaekenberg.se

lisa

Annette Ericsdotter Bettaieb - Projektledare

Projektledare för årets festival är Annette Ericsdotter Bettaieb som driver företaget TGIM – Thank God It´s Monday. Hon har producerat events, föreläsningar och workshops i Sverige och internationellt sedan mitten av 90-talet. Med kända personliga varumärken, internationella konferenser och festivaler samt klassiska lanseringar och kampanjer är målet att driva medvetna, hållbara produktioner. Raw Food har varit en stor del av hennes vardag och varit ett viktigt inslag av många av hennes arrangemang. Läs mer på www.tgim.se

Festivalbiljett
(I festivalbiljetten ingår tältplats och mat.)

 • 3200 SEK  (Vuxen)  inkl kost och tältplats
 • 2500 SEK  (15-25 år)  inkl kost och tältplats
 • 995 SEK (7-14 år) inkl kost och tältplats i målsmans sällskap
 • 795 SEK  (4-6 år)  inkl kost och tältplats i målsmans sällskap
 • 0 SEK (0-3 år) i målsmans sällskap


Pris för boende

 • Gratis campingplats (eget tält eller dylikt) för 3 dygn
 • + 350 SEK husvagnsplats/bil inkl. el för 3 dygn
 • + 500 SEK privat sovalkov på madrass inkl. kudde och filt bakom draperi för 3 dygn
 • + 650 SEK del i 4-bäddsrum med egen dusch och wc för 3 dygn
 • + 750 SEK del i dubbelrum med dusch & wc på bottenplan för 3 dygn
 • + 1200 SEK del i dubbel rum med egen dusch och wc för 3 dygn
 • + 1500 SEK Enkelrum med delad dusch och toa
 • + 1800 SEK enkelrum med egen dusch och wc för 3 dygn
 • + 300 SEK Extra madras til barn i ovan rum

Allmän info

Vid frågor maila: rawfood@tgim.se
Se årets Facebook event >>
Gå med i Festivalens Facebook grupp >>

Arrangör
Mundekulla i samarbete med Thank God Its Monday (TGIM)
Projektledare: Annette Ericsdotter Bettaieb  Mail >>

Tack till
Clear Life (Tom Lidström) - Raw Food Entreprenör som driver hälsobutik på nätet
Rawfoodmiddagar - erbjuder inspirerande Knytmiddagar, Recept och Webshop.
Rawfood by Erica - Rawfoodinspiratören och författaren Erica Palmcrantz Aziz 
Raw Life Chef - Janne Larsen en av initiativtagarna till Festivalen


Bakgrund
Mundekulla har varit medarrangörer på en årlig Raw Food Festival åren 2012-2016 i samarbete med bla Janne Larsen (Dk), Erik Karlsson, Henning Byö (Dk). Raw Life Festival arrangerades av Tom Lidström och Pontus Kristensson 2011-2012 på Ängsbacka Kursgård. Vi slår ihop dessa båda festivaler i samband med årets festival (2017) i samarbete med Annette Ericsdotter Bettaeib (TGIM) 

Hålltider
Tors kl 18.00 - Sön kl 16.00


Reception öppnar kl 16.00
 Maten serveras 18.00

Festivalen avslutas
söndag kl 16.00

Festivalbiljett 2017
inkl  kost+tältplats
(Boka tidigt rabatt till 6 juli)
Vuxen: 2900 SEK
15-25 år: 3200 SEK
4-14 år: 1200 SEK
7-14 år: 995 SEK
4-6 år: 795 SEK
0-3 år: Gratis

Priserna nedan gäller för alla tre dygnen (2017)
Gratis Campingplats (eget tält eller dylikt)
+ 350 SEK Husvagnsplats/bil inkl. el
+ 500 SEK Sovalkov bakom draperi (inkl kudde, täcke, madrass)
+ 650 SEK Del i 4-bädds rum med egen dusch och wc
+ 750 SEK Del i dubbelrum med dusch & wc på bottenplan
+ 1200 SEK Del i dubbel rum med egen dusch och wc
+ 1500 SEK Enkelrum med delad dusch och toa
+ 1800 SEK Enkelrum med egen dusch och wc

Se Chris Kendalls Video från 2015

Se Chris Kendalls video från 2016

Se ett klip från den första Raw Food Festivalen