loading...

Mundekullafestivalen 8-12 aug 2018 – 20-årsjubileum

Årets tema: "Reconciliation & Celebration"  

Reconciliation & Celebration / Försoning & Firande
Årets festival uppmärksammar Mundekullas 20 års jubileum. Vi erbjuder därmed en extra festivaldag i lite lugnare tempo för dig som vill integrera festivalen ytterligare. Dessa biljetter går under benämningen "Jubileumsbiljett" från ons-sön. Det finns även möjlighet köpa "festivalpass" tors kväll.sön samt även Efterhängs biljett i två extra dagar (Inga dagsbiljetter säljes) 
Vi bjuder in till ett firande av Mundekulla men även en möjlighet att fira  sitt eget liv och tid på jorden.
För att ett bra firande ska kunna äga rum är det även viktigt att leva i "försoning" dvs leva med det som är.. med de utmaningar vi står inför både som individer och som kollektiv. Flera av årets musiker och föreläsare kommer att beröra detta tema på olika sätt. Välkommen som du är och med allt du är på temat "Försoning och Firande"

Dagarnas upplägg
Välkommen till en helg full av dans, musik, möten, kreativitet, dans, yoga, mindfulness, akrobatik, meditation, föreläsningar, Mundekulladanser, relationsworkshops, barnaktiviteter, konstutställningar, föreläsningar samt inte minst härliga konserter om kvällarna med artister från när och fjärran.
Många besökare har uttryckt sin uppskattning över Mundekullas idylliska miljö med källsjöar att bada i, bastu, kulturlandskap, vackra byggnader med helhetstänkande och givande möten!
Under årets Mundekullafestival firar vi utvecklingen av platsen och livet i sig med fokus på en hållbar livsstil och möten mellan människor! Som deltagare på Mundekullafestivalen blir du automatiskt en aktiv medskapare snarare än en passiv åhörare. Under dagtid erbjuds workshops och på kvällarna spelar artister från när och fjärran. 

Bakgrund
Genom åren har massor av härliga artister, workshopledare och inte minst besökare bidragit till den goda stämningen som årligen återskapas på Mundekullafestivalen. Det har varit en spännande resa från ett förfallet ’ödehus’ som vi köpte 1998 till den verksamhet som successivt utvecklats genom åren där genuin byggnadstradition kombinerats med ekologiskt nytänkande. Även ekologisk mat har varit en viktig ingrediens samt hållbar skogsvård och vår senaste satsning med solpaneler på hela ladugårdstaket...  
Festivalen kryddas av möten över generationsgränser såväl som nationsgränser samt stad och landsbygd. Det är en alkohol/drogfri tillställning för alla åldrar och har dessutom fått pris för Sveriges miljövänligaste festival. Läs mer om vår miljöprofil
-Lyssna till Världsartisten Dan Reeds hyllning till Mundekulla Lyssna 

20 years of sustainability
Vi lever i en tid då många känner oro för framtiden men då också mycket positivt sker och olikheter kan samspela mot en större och rikare helhet. Samtidigt som världen öppnas upp så tenderar även de negativa nyheterna att fånga oss medan vi glömmer bort att faktist se den ständiga hoppfulla utvecklingen som sker i vår omvärld. Mundekullafestivalen blundar inte för utmaningarna vi står inför men blundar inte heller för de möjligheter som ständigt står på lut. Festivalen har varit en inspirationskälla för många och erbjudit mängder av berikande möten och har initierat många andra projekt runt om i landet, sedan starten för 20 år sedan,

En extra dag !
Med anledning av vårt 20-årsjubileum erbjuder vi möjligheten att komma en dag extra dvs från den 8-12 (Jubileumspass, ons-sön) till subventionerat pris, alt att vara med med som i fjol 9-12 (Festivalpass, tors-sön). Dessutom kan du stanna kvar två dagar extra på "Mundekulla Efterhäng" den 12-14 aug. 

Mundekullas nya konsertlokal "Naturum"
Mundekullas nya konsertlokal "Naturum"

Thomas Di Leva- Jubileumskonsert (ons kväll, 8 aug)
För dig som väljer att köpa jubileumspass har du möjlighet att uppleva en konsert med Thomas Di Leva på onsdagkvällen.
Thomas är en man som hyllats, ratats, ifrågasatts och hyllats igen och anklagats och kritiserats för att återigen hyllas... 
Oavsett vad har han fortsatt att leverera och gå sin egen väg... inte för att passa in utan för att göra något meningsfullt av "sin stund på jorden". Kanske är det just därför han berör så många människor. En styrka hos Thomas är att han ända sedan starten har lyckats hålla huvudet högt och följa sitt hjärta, utan att göra avkall på sin unika omisskännliga personlighet och vision. Efter hans stora genombrott blev han utsatt för både trakasserier och stenkastning på scenen under sina uppträdanden, varpå han säger "att det var då han lärde sig att dansa”. Thomas är ett lysande exempel på att vända motgång till framgång och förvandla utmaningar till möjligheter, men framför allt är han en fantastisk artist, sångare och låtskrivare.

 

Sacred Earth (Australien) – Mantra konsert och workshop 
Vi är glada över att få återse 2017 års succé på musikfestivalen i form av Mantra gruppen ”Sacred Earth” som är en Australiensk framgångssaga med fler än 250.000 sålda skivor. Sångerskan Prem färgstarka röst berör människor oavsett ålder och livsväg. Hennes keyboardspel och sånginsatser förstärks av Jethros vackra gitarr, sång och flöjtspel.
De som lyckats få en biljett till någon av (de ofta slutsålda) live konserterna på deras världsturneer är väl medveten om att det inte bara är en traditionell konsert som passiv åhörare som väntar utan där både delaktighet i sång och stillhet erbjuds, och där såväl tårar som smittande leenden sprider sig i publiken. Sacred Earth's musik är en lisa för själen och inte minst en stor gåva till årets festival i Mundekulla som även erbjuder sin Europa Retreat i Mundekulla i månadsskiftet aug/sep Läs mer

Bob-Hansson

Bob Hansson - workshop och poesi
Bob Hansson är författare till nio böcker och debuterade 1998 med "Heja Världen". År 2010 mottog han SRs stora novellpris, samma år blev han även utnämnd till Yttrandefrihetens hjälte. Inom svensk poesi pratas det ibland om "ett före och ett efter Bob Hansson", då han var den första poet i sin generation som nådde en bredare publik, inte minst genom sina scenframträdanden. Troligen har ingen annan svensk poet samarbetat med så många musiker däribland Joakim Thåström, Ola Salo, Fläskkvartetten, The Nomads, Olle Ljungström och Staffan Hellstrand. Han uppförde 2010 monologen "Om lycka" på Dramatens stora scen samt har inte minst medverkat på Mundekulla Musikfestival ett otal gånger !! På festivalen gör han ett uppträdande samt en workshop på temat "Kärlek - Hur fan gör man, så här gör man?" inspirerat av en av sina böcker. 

diane.maui_

Diane Paterson (Usa) - Konsert och workshop "Magic for manifestation" 
Vid en Hawaiiresa, januari 2008 uppenbarade sig en färgstark frihets- och miljöaktivist samt eminent sångerska och gitarrist vid namn Diane Paterson. När vi senare fick höra att hon skulle ut på Europa turne sommaren 2008 var det givet att hon skulle besöka Mundekullafestivalen där hon gjorde succé. Därmed är det extra kul att hon återigen kommer tillbaka till Mundekulla, nu för fjärde gången. Upplev en karismatisk sångerska och exceptionell musiker som vandrar den väg hon är ämnad att gå. Det är omöjligt att lämna denna konsert oberörd. Diane kommer med ny skiva och energi och erbjuder även en workshop vid namn "Magic for manifestation" Räkna med en konsert som väcker engagemang även hos den mest slumrande skogsmullen. Lyssna>>
-Diane Patterson -”The American Folk Goddess” returns to Mundekulla.. YES!!

Peter Elmberg – Konsert och workshops 
Peter startade Mundekulla Musikfestival tillsammans med Anne Solveig 1999 med intentionen att skapa en drogfri festival med lyssnande publik för artister som skriver egen musik. Peter läste Indianhistoria som en del av hans Universitetsstudier i USA 1996 och därefter flyttade han till en liten stuga på 10 kvm i Mundekulla för ett år av självvald ensamhet. Verksamheten har sedan dess successivt vuxit för varje år. Under Festivalen ger Peter en Fredskonsert bestående av 12 tonsatta fredsböner tillsammans med Jan Eric och Lars Magnus samt leder morgonsamlingarna en manscirkel vid namn "Man in mission" som bygger på en kurs han utarbetat. Peter har tillsammans med Anne Solveig skrivit musikalen Hemstannarna som turnerat för fulla hus i Södra Sverige och bla jämförts med "Krsitina från Duvemåla. Under årets festival ger han ett litet smakprov av uppföljandern vid namn Hitkommarna tillsammans med bla Lamine Cissokho Läs mer

Lou Rossling - föreläsning
Lou Rossling har blivit utnmämnd till Sveriges bästa talare 2003 och nyligen utnämndes hon till en av Sveriges 10 bästa talare någonsin Läs mer  Lou inspirerar oss att ta tag i våra liv, att se glädjen och möjligheterna hos var och en. Med sitt starka engagemang inom barn- och ungdomsverksamheten berättar hon om episoder ur sitt liv, där öppenhet och positivism varit avgörande när rädsla och kontroll velat ta överhand. 
Lou är i grunden pedagog, i dag är hon en älskad föreläsare och inspiratör i arbetslivet. Hon får oss att både skratta och gråta, när hon på sitt engagerade sätt talar om hur avgörande skeenden i barndomen kan påverka våra liv som vuxna.

 

Pär_Holmgren_2014

Pär Holmgren - Klimatföreläsning 
Pär Holmgren är en av landets främsta klimatexperter vars föreläsningar alltid engagerar, utmanar och inspirerar. Pär har en förmåga att visa på de utmaningar vi står inför men även de möjligheter vi har! Vi känner oss hedrade att han finns på plats då årets temat just handlar om hållbarhet. Pär talar om jordar som utarmas och jorden likaså. Den biologiska mångfalden minskar. Klimatet förändras, och försämras därmed för matproduktionen i världen, som dessutom ska räcka till allt fler människor. Hur ska vi använda den odlingsbara marken i fortsättningen? Kan jordbruket bidra till att bromsa och begränsa klimatförändringarna? Pär Holmgren, var under många år meteorolog på SVT, men har sedan 2009 jobbat på heltid med hållbarhetsfrågor, och har sedan snart tre år varit anställd hos Länsförsäkringar som naturskadespecialist. Pär är även medförfattare till boken Mat och Klimat som tydligt betonar vikten av en grönare kost för såväl klimatet som för hälsans skull.

Anne Solveig  – "Ljus stund" med sång & musik /  Shine sister workshop
Söndag är traditionellt den "heliga dagen att vila och hämta andlig inspiration. Hur kan vi hitta nya former för det?  Anne Solveig m. fl  bjuder in till en vacker "Ljus- inspirations och högtidsstund" på Söndag fm i en upplyftande Mundekullaanda med sång, musik, meditation och inspirerande texter och budskap .. en stund att i gemenskap med varandra sjunga, meditera och smälta festivalen samt ta med oss inspiration hem till att låta vårt eget inre ljus lysa.
Anne erbjuder även en workshop för kvinnor under temat "Shine Sister" med kvinnocirkel och stärkande inspiration.  Hon har de senaste 20 åren bjudit till en mängd retreater, kurser och kvinnoevent. Hennes uppskattade sånger som "A feeling of Joy," " I am beautiful" m.m. sjungs även på morgonsamlingen och skapar en fin känsla av glädje och samhörighet. I "Galleri Anne Solveig" kan du ta del av Annes ljusa vackra målningar. Hon har gett ut CD:n "Shine sister" samt skrivit boken "Kvinnocirkeln" och är medgrundare av verksamhete på Mundekulla Retreatcenter, tillsammans med Peter Elmberg. läs mer

diane.maui_

Pêl Rostam (Kurdistan/Iran/Sverige) - Försonings och nomad workshop
Försoningsworkshop: De som nådde frid i sitt hjärta, de som läkte sina sår, de som befriade sig från en sjukdoms makt, de som tillfrisknade från traumatiska upplevelser, de som hittade ut ur mörkret..  Alla som har funnit frid inombords och fått tillgång till sin fulla kraft har nått dit genom att välkomna inre försoning och inre förlåtelse i sitt liv. I denna workshop under festivalen kommer vi att bekanta oss med begreppet försoning och praktisera en kortare förlåtelse akt.
Nomadisk workshop: Sedan den nomadiska människan slog sig ner inom bofasthetens murar började hon förlora en del av sin naturlighet. Nu är vi vana att se naturen genom ett yttre förhållningssätt. Vi ser dess skönhet, vi blir hänförda och ibland tappar vi andan. Det är vackert så. Och det finns ännu ett steg. Nomadens steg som upplever naturen också inifrån. Vid denna vandringsworkshop skapar vi naturglädje tillsammans med inspiration från Nomadens livsväg.
Bakgrund:  Pêl Rostam är född och uppväxt nomad i den kurdiska delen av Irak. Han har varit med om krig, förföljelse, flykt, krasch och kärlek. Pêl är aktuell med boken NOMAD FÖR EN DAG, VANDRINGSMEDITATIONER TILL DITT URSPRUNG.

Gunnel Mauritzson - workshop i folksång, konsert
Gunnel Mauritzson är en av Sveriges främsta folksångerskor och har under 30 år varit aktiv musiker samt lärare, och numera även studierektor, på folkmusikinstitutionen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Välkommen att lära dig delar av vår folkskatt i form av både traditionella berättande visor och dansanta melodier. Gunnel sjunger också jazz och har bl a gjort uppmärksammade tolkningar av Lars Gullins musik. Hon är även producent för Mundekullas årliga Folk- och Jazzdagar helgen innan midsommar som just går under rubriken "In the spirit of Lars Gullin”. (Lars Gullin var en av Sveriges största jazzmusiker genom tiderna och han bodde under senare del av sitt liv i Emmaboda (Mundekullabygden).  Läs mer om festivalen på www.mundekullajazz.se samt om Gunnel på www.gunnel.nu (Gunnel medverkar även i Mundekullas musikal Hemstannarna). Gunnel arrangerar även nästa års Körfestival på Mundekulla. 

Thomas Frankell - Intuition och fösoning samt Livsyoga
Vi är tacksamma att Tomas Frankell medverkar på årets festival. Liksom en del andra av årets deltagare var Tomas med i Mundekullas begynnnelse och "satte tonen" med sina fina yoga läger. Nu kommer han åter och är både äldre och visare. Missa inte hans föreläsning och yoga pass !
Kan intuition leda oss till själsfrid? Tomas, som fördjupat sig i intuitionens område under många år, berättar om sina erfarenheter och slutsatser kring det som brukar kallas: själens språk. Hans syn är att utvecklandet av vår intuition är nyckeln till att förstå syftet med våra liv och vad vi är här för att lära. Vi mediterar, samtalar för att växa i intuitiv förståelse.
Tomas är en föregångre och förgrundsgestalt inom peronlig utveckling i Sverige sedan 80 talet och fortfarande en välkänd profil. Han har drivit många centra i Stockholm och introducerade Kundaliniyoga i Sverige under 1980 och 1990 talet. Idag arbetar han framförallt utifrån intuition och A Course in Miracles (ACIM) 

Foto

Berete Rubin - Det inre fredsarbetet
Är de möjligt att uppleva inre fred, stillhet och villkorslös kärlek i det dagliga livet? Hur kan i så fall vägen dit se ut? För Berete gick vägen via inre förlåtelse, självförlåtelse och försoning. Efter ett mordförsök med livshotande skador som följd fick hon gåvan att minnas förlåtelsens kärlekshandling till oss själva. Det ledde till att hon kunde förlåta förövaren och fick uppleva att allt lidande transformerades och avslutades. Den glädje och stillhet som då infann sig var bortom ord. Det är en stark och berörande föreläsning där publiken får ta del av Beretes kunskap och erfarenhet om vad förlåtelse, självförlåtelse och försoning innebär och vägen dit. Om hur förlåtelsen av sina föräldrar hör ihop med den egna självförlåtelsen för att kunna uppleva inre fred. Publiken får också möjlighet att själva avsluta gamla oförrätter i en guidad förlåtelseprocess. Berete har skrivit boken ”Försoningen 120 stygn senare” och medverkat i SVT:s program ”När livet vänder”. Läs mer           

ladda ned

Sebastian Mullaert (Aka Minilogue)  Elektronisk dansmusik
Vi är glada över att vi får ett unikt besök i form av Sebastian Mullaert på årets festival som sedan fler år tillbaka turnerar världen runt både som elektronisk live artist och dj med fokus på dansen och vad dansen kan påminna oss om. 
På lördagen kvällen intager han Amfiteatern och bjuder upp till härlig egenokomponerat dansmusik runt lägerelden och med stjärnaorna som tak. Sebastian har sysslat med olika former av musik sedan 7 års ålder. De senaste 18 åren framförallt med elektronisk dansmusik där han varit en halva av de båda legendariska grupperna Son Kite och Minilogue. Sedan ett par år tillbaka arbetar Sebastian mestadels solo under sitt eget namn. Sebastian är en flitig meditatör som vill inspirera människor att låta musiken få oss att lämna intellektets hemvanda miljö för att öppna upp till större perspektiv (utan droger). Sebastian leder även en Dynamic meditation.  Lyssna på Sebastians musik

Eva Cederblad – Shine Sister, Sångmeditation, Bhajans, Sång workshop 
Eva är en underbar sångerska och musiker som har skrivit en mängd egna sånger med vackra texter. Hon är utbildad cirkeldans-ledare och van körledare samt leder ofta sångmeditationer och Bhajans med indiska instrument. 
Tillsammans med Anne Soveig (Mundekulla) erbjuder hon under festivalen en "Shine sister workshop" med sång och inspiration. De kommer även att hålla en gemensam sångmedition i Sanctuary. Eva håller även en egen sång workshop. Eva är även med i Mundekullas musikal "Hemstannarna" (Skriven av Anne och Peter) som rönt mycket uppmärksamhet under senaste året och framfördes i Växjö och Lunds konserthus i november 2016. Eva hör till den skara artister som bidragt och förgylltmånga av Mundekula festivalerna genom åren. 

lasse

Lasse Rydström - Att uppleva frid i sitt inre.. 

Lasses liv som brevbärare i Kalmar förändrades i 35-40-års-åldern pga olika personliga händelser som ledde fram till en upplevelse av inre försoning. Idag är han en flitigt anlitad samtalspartner, föreläsare och kursledare som inte lämnar någon oberörd. Lasses lugn och klarsyn inspirerar och väcker tankar om livet bortom det vi ser och upplever i vardagen. Han inspirerar oss att reflektera över vår livsresa och ger även en glimt från livet på "andra sidan". Välkommen till ett föredrag fyllt av allvar, humor och värme samt reflektioner och tankar om försoning och frid i vårt inre...
Lasse föreläste på Mundekulla i dess begynnelse och har varit en nära vän sedan dess, därmed känns det lite extra kul att han är med oss igen vid 20 års jubileumet

Sofia Nylander - Föreläsningskonsert " Att acceptera den man är"

"Sofia Nylander skriver musik i gränslandet mellan pop och visa. Om det fantastiska i att vara en människa i världen och om det kluriga i att vara en människa i samhället. Om dansande partiklar, nazister, ett vasstrå som vajar för vinden och om den där gången du vet när Jesus träffade en transtjej."
Välkommen på en spännadne musikföreläsning om modetr att vara sig själv.. Att acceptera den man är och att bli accepterad är inte självklart för alla. För Sofia Nylander, 30, tog det 20 år innan hon fullt ut vågade erkänna för sig själv och andra att hon var en tjej född i en killkropp. – Det har varit en jättetuff resa för mig att komma ur känslan av att det bara är en börda att bära, och att det är något fel på mig. Det är egentligen först de senaste två åren som jag känner fri från det där, och jag är mer trygg i mig själv.  

Anne Solveig

Staffan Taylor – När viljan att lyckas är större än rädslan för att misslyckas..
När Staffan Taylor ringde för att söka sitt första sommarjobb hoppades han att ingen skulle svara. När han talade inför andra människor började hjärtat rusa och kallsvetten blänka i pannan. Hur ska man lyckas uppnå sitt mål om man redan förberett sig för att det nog inte kommer att gå? Hur ska man få fram sitt budskap om man inte vågar tro på sig själv?
Staffan började träna på att våga. Han utmanade sig själv steg för steg. Idag är han co-founder av Forza of Sweden och är helt övertygad om att drömmarna tar oss framåt medan rädslor håller oss tillbaka. Nyckeln för framgång säger han själv handlar om att träna både sitt yttre men även inre jag och att sätta sig själv i ett tillstånd han kallar ON-mode. Han brinner för att hjälpa andra att nå sin fulla potential som ledare, medarbetare och medmänniska. Staffan har en otrolig förmåga att beröra och inspirera som påminner oss hur mycket vi faktiskt kan förändra och att allting börjar med oss själva. Läs mer>>

Sarbast Hasan (Kurdistan/Sverige) - Konsert

Sarbast kommer från den Syriska delen av Kurdistan och är en enastående sångare samt spelar instumentet Saz. Han förmedlar sin kulturs historia och händelser ur sitt eget liv, om sin flykt men även kärleken till sitt folk, till sin mamma och kvinnan... på ett berörande sätt. Även om man som åhörare inte förstår ett ord av det som sjungs känns det ända in i märgen att han berör det som är viktigt för oss människor oavsett ursprung och härkomasr. När han bodde i staden Aleppo såg han de första flygplanen som bombade staden och tog i samma stund beslutet att fly från landet, utan att veta vart. Alla hans övriga syskon bodde redan utomlands och sorgen var stor både hos honom och föräldrarna när han begav sig mot Europa och slutligen Sverige där han idag driver sin egen friser salong i Kalmar. Hans föräkdrar har nyligen tvingats fly från den kurdiska staden Afrin som bombats under vårvintern. Sarbast medverkar även i Mundekullas (Peter Elmbergs) senaste musikal "Hitkommarna" Han gestaltar sin berättelse i musikalen som gjort succe under vårens föreställningar . Lyssna

AL_KristinaPalten_IMG_5820 small (1)

Klas Parknäs -"Den läkande leken" om att möta essensen i existensen (Föreläsn/workshop)
"Vi har en hel kultur som vill få oss att 'bli något' innan vi ens fått undersöka allt det fantastiska vi redan Är. Ett barn växer inte för att något nytt kommer till. Ett barn växer för att det i glädje och lek får undersöka allt fantastiskt vi redan Är. När vi ger oss en vuxenlekplats får vi möjlighet att fortsätta den fantastiska under-sökningen. Leka men också läka. I ett intresse får vi interagera med vårt esse... inspirationen. Nå inspirationen i leken och ta med den i alla andra områden i livet. Konsten är som bäst arenan att få umgås med källan till konsten. Konst är lek kidnappad av egot. Begåvning är inte resultatet utan en handling, att be om sin gåva. Alla utan undantag kan det dom älskar. Hur var det nu man älskade det?" "Klas är konstnären, som gjort sig känd för sin konst, men också sin förmåga att inspirera. Resan har gått från teater via opera till måleriet. I Atelje Stillagatan har han i 25 år undersökt. Inte konsten utan källan till konsten. Klas är författare till boken "Tillvarataget" som blivit mångas vän på sin väg till inspiration. En dokumentärfilm om Klas kom våren 2017. "Den du redan Är"

Jenny Wessel –  Yoga, Nia Dans och Bhajans
Jenny Wessel leder bla Yoga under festivalen. Dansen liksom Yogan har ett självklart inslag på Mundekulla festivalen och i år erbjuds bla Nia Dans under ledning av Jenny Wessel. Jenny växte upp i närheten av Mundekulla och bor numera i Göteborg där hon driver det popluära och välbesökta "Nia Movement Center". Nia är ett sätt att bli vältränad och frisk bestående av ett enhetligt rörelsekoncept, som arbetar med element från kampsporter, dans och avslappning. Jenny har även en stor passion för röst och sång med stark förmåga att beröra människor vilket vi får hoppas uppleva på öppna scenen. Hon medverkar även i Bhajans maraton (sånger från olika traditioner) på lö em med Björn Bohlin. Jenny och Björn håller även en kurs på Mundekulla sista helgen i nov. Läs mer >>
-Join Jenny in Yoga, Nia Dance and wonderful Bhajans togehter with Björn Bohlin

Björn Bohlin  – Yin Yoga, Nia Dans och Bhajans
Björn Bohlin är en fantastisk musiker och människa som har 41 års erfarenhet som musiker i Göteborgs Symfonikerna.
Björn älskar att skapa musik i stunden. Han är en begåvad musiker som har en väldigt när relation till alla sina instrument så som Didgerido, flöjter och hans ständiga följeslagare Oboen som är Björns huvudinstrument.
Björn har förmågan att ta dig in till magins landskap med sina toner.
Han bidrar bla på Jenny Wessels yoga, Nia och bhajans pass samt håller en kurs i Mundekulla tillsammans med Jenny sista helgen i november Läs mer>>
-Björn is a great musician who supports Jenny Wessel on her Yoga, Nia Dance and Bhajans

Anne Solveig

Ann Sjöling  Frigörande dans
Ann är utbildad frigörande dans lärare av Anne Grundel (Frigörande dans akademin) och leder danspass under festivalen. Från det lugna till det vilda - dansa fritt till härlig musik!
Ann är en kär medarbetare som även välkomnar dig i receptionen och ser till att du har det bra under Festivalen.
För några år sedan tog hon ett nytt kliv i sitt liv då hon flyttade från sitt invanda liv i Stockholm till ett nytt liv på landet där hon nu bor i den lilla byn Bredalycke, Mundekullas grannby.
- Ann is a great co worker in Mundekulla in charge of the reception who also offer dancing sessions

Jan Eric

Jan Eric Ström - konserter
Jan Eric Ström är utan tvekan festivalens "mesta" artist som medverkat på flest festivaler och kompat flest musiker och skapat magi som berört Mundekulla publiken med sitt vackra gitarrspel om och om igen. Sedan utbildningen på musikhögskaolan har Jan Eric varit gitarrlärare i Hässleholms kulturskola som fått många positva utnämnanden mycket tack var Jan Erics engagemang och bejakande av sina elever. Numera ägnar han sig bara åt musiken och framförallt sin egen musik. Under festivalen får vi bla höra honom framföra låtar från hans senaste skiva "Reflections" 
Jan Eric medverkar även på morgonsamlingarna Peter Elmberg och Lars Magnus Österberg samt som kompmusiker, bla vid Berte Rubins försoningsföreläsning. Det går inte att låta bli att bli berörd när Jan Eric tar ton. Lyssna här    

Anja Thorkelsson - Mindfulness och Konstruktiv Journalistik
Efter att ha arbetat inom journalistik hela livet och senaste 11 åren som kanalchef för Sveriges Radio Kalmar väljer nu Anja att fördjupa sig inom konstruktiv journalistik. Ett journalistiskt förhållningssätt som ger utrymme för fler perspektiv och som utgår från att människor är komplexa, kompetenta medborgare även om de befinner sig i svåra situationer och som vill veta vad som är relevant, varför saker och ting sker och varför människor uppför sig som de gör. Lyssna till en inspirerande föreläsning med möjlighet till reflektion och samtal kring journalistikens inflytande över såväl yttre som inre tillstånd och en mer ansvarstagande journalistik, lyssningsexempel och en kort film om vad som är möjligt när vi sätter ljuset på människans kapacitet och möjligheter istället för att som så ofta ge näring åt människans "dumheter" som kommit att kallas "nyheter".
Anja är även utbildad mindfulnessinstruktör vilket hon erbjuder några morgnar.

anders2

Berndt Elmberg -  vandring i hållbarhetens tecken 
Berndt växte upp i Mundekullas grannby, Skallebo och flyttade hemifrån redan i unga år men inköpte gården 1998 och har tillsammans med Peter Elmberg och Anne Solveig skapat Mundekulla Retreatcenter. Under 2018 firar verksamheten 20 år och även Berndt firar jämnt!!  Berndt ställde sig frågan "Vad ska jag göra med resten av mitt liv?" och resultatet upplever ni i form av Mundekulla Retreatcenter. Berndt erbjuder en vandring då han berättar om de olika byggprojekten, skogs-hanteringen och eko tänket som genomsyrar anläggningen. Mundekulla har pristas mångfaldigt vilket inte minst blir tydligt då blickarna får vila mot det gamla ladugårdstaket som idag är fyllt med solpaneler... Läs om Mundekullas ekoprofil 

Eva 004 Zita M

Eva Sanner - Naturens Hemlighet (Föredrag och workshop)
Vi kan inte leva gott utan en nära relation till naturen. Människan, lika lite som andra djur, trivs inte i fångenskap. Vi behöver återknyta kontakten till skog och mark, djur och växter, sol, måne och stjärnor för att verkligen bli de vi kan vara – lite vildare, tryggare och mer avslappnade. En nära relation till naturen ger en känsla av helhet och av ha en plats i tillvaron. Härifrån blir förändringar i livsstil mot en större hållbarhet något enkelt och – ja, just naturligt. Om detta handlar Eva Sanners tionde bok som kommer ut i augusti 2018, med titeln ”Naturens hemlighet – återfinn din plats i det stora sammanhanget”. Eva är psykosyntesterapeut och författare. Hon arbetar med par och individer i psykosyntesterapi, samt med sitt författarskap och grönsaksodling. Hon har en utbildning i ekopsykologi, som ser människan som en del av naturen. Läs mer 

ladda ned

Lars-Magnus Österberg - pianosongs
Lars-Magnus Österberg är pianist och klaviaturspelare från Göteborg och en av festivalens flitigast återkommande musiker. 
I en solokonsert improviserar och sjunger han med egna kompositioner som utgångspunkt, med låtar både från Piano Songs(CD) och nytt material.
Det är nära och meditativt eller  intensivt och svängigt. Du är inbjuden att dela hela resan däremellan. Lyssna, sjung med eller dansa…
Lars-Magnus spelar också till/medverkar också som musiker till andra artister däribland Camilla Uddgren enligt nendan samt även på morgonsamlingarna med Peter Elmberg och Jan Eric Ström.

ladda ned

Från Rullstol till Nytt Liv - ord och tonav Camilla Uddgren och Lars-Magnus
Camilla är hälsopedagog, beteendevetare, fil.mag i religionsvetenskap med inriktning mindfulness samt en uppskattad coach och artist. Camilla har även arbetat med stand-up shower, revyer, manus, coaching, konflikthantering, yogaevent och längre utbildningar inom näringslivet. Som ung vägrade hon att acceptera läkarnas dom och kämpade sig fri från en vardag av ständig smärta, rullstol och färdtjänst. Under sina föreläsningar och shower berättar Camilla om sin egen kamp, om vikten av att leva med barnasinnet kvar, magin i mötet med andra och behovet av att leva i glädje som drev henne framåt. Hennes egen kamp som kroniskt sjuk till frisk och levnadsglad ger dig förståelse för att allt är möjligt och inspirerar till ett autentiskt liv i linje med vad din själ vill, både privat och på jobbet. Tillsammans med musikern Lars-Magnus Österberg bjuder Camilla på en fartfylld, gripande och tankeväckande föreläsning i ord och ton baserad på hennes egen livsresa. Läs mer

lennart

Lennart Hallström - Djembeworkshop
Lennart driver sedan drygt 20 år tillbaka en av Sveriges främsta Djembeskolor som genom åren utbildat tusentals människor i västafrikanska trumrytmer. Han arbetar med utgångspunkt i Stockholm men vi är glada för att han nyligen flyttat ner till Mundekullabygden och förgyller den Småländska själen med sköna trumrytmer och inte minst årets musikfestival. Välkommen att spela djembe för vuxna och ungdomar! Lennart kompar även olika artister under festivalen samt erbjuder en spännade ljudresa, Konsert med Anders Grossman på Didjeridu och Peter Forster på gitarr och övertonssång från Nya Zeeland vid namn Jord ton som hade sin premiär konsert på Mudnekulla för närmare 20 år sedan Läs mer 
- Lennart offer drumworkshops during the festival as well as supports different musicans on theit concert. He also does a concert with Anders Grossman on Didjeridu and Peter Forster with their concept Jord Ton (Earth tone)

lennart

Stephanie Verstift - Shiatsu massage workshop
Stephanie Verstift kommer från Holland med bor i Sverige sedan flera år. Utöver att hon är en fantastisk kock i Mundekullaköket samt en kär medarbetare så är hon även konstnär, musiker och inte minst massör.
Hon bjuder in till en Shiatsu massage workshop vilket innebär att man arbetar parvis med att ge varandra massage under Stephanies ledning. Du behöver inte komma som par utan kom som du är så sköter denna emininta dam resten och ser till att du både får lära dig att ge massage men också ta emot.
Kanske får vi även höra Stephanie sjunga på öppna scenen?
- Stephanie offer a shiatsu massage workshop. Welcome to join in. Come alone or with a friend /partner.

AL_KristinaPalten_IMG_5820 small (1)

Anders Grossman - Teaterworkshop och didjeridu konsert med Jordton
Anders Grossman är utbildad dramapedagog och arbetar till vardags med drama och teater med ungdomar, däribland individer med utmaningar i bagaget där teaterformen visat sig vara en bra metod för att lära sig mer om sig själv och sina behov.  Under helgen erbjuder Anders ”Dramaworkshop” för både ungdomar och vuxna med betoning på det som kallas för Forumteater. Forumteater är ett bra sätt att belysa svåra ämnen, att lära sig se förtryck och orättvisor och öva på att förändra och säga ifrån. Anders spelar även Didjeridu med Lennart Hallström i konsertform i deras gemensamma projekt vid namn Jordton. Kanske vill du även sprela didjeridu. Det ryktas om att ha bilen full v  

Visions träff "Celebration" 
Mundekulla Retreatcenter har aldrig tidigare stått inför så stora möjligheter som just nu. Därmed behövs även ökad hjälp och stöd och nya former av samverkar för en positiv utveckling av platsen. Därmed bjuder Anne och Peter in till en Visions träff där du som gillar det vi skapar har möjlighet att komma med ideer och inspiration. Kanske kan vi gemensamt förverkliga drömmar som du och vi har. Kanske vill du förverkliga en idé eller ett projekt du länge drömt om? 
När vi blivit 'boostade' av allehanda inspiration under festivalen vill vi fånga inspiration och lyssna till varandra och det vi/du önskar ge näring åt. 

ladda ned


- Barn och ungdomar på Mundekulla -

- Varje år erbjuds ett rikt program för barnen på Mundekulla med allt från cirkusskola, målning, barnteater,
kreativt skapande, ungdomscirkel Läs mer nedan om några av programpunkterna.

anders2

Bi-Ma Andén - Samtalscirkel för ungdomar
Bima Andén bär en äldre kvinnas visdom med ett stort engagemang för ungdomar. Hon har bla drivit en skola och varit engagerad i många olika projekt för människors och inte minst ungdomars utveckling och välmående. En metod hon ofta använder sig av är samtals cirkeln (baserad på indianernas samtalsteknik). Samtalscirkeln bygger på man sitter i en cirkel och skickar runt en pinne och den som håller i den får tala till punkt utan att bli avbruten innan pinnen skickas vidare till nästa person. Under helgen bjuder hon in ungdomar att samtala med hjälp av denna metod kring olika teman. 
Detta är en bra teknik i att öva sig att lyssna på andra men även ta mod till sig att tala och uttrycka sina egna tankar, vilket ofta resulterar i en djupare samstämmighet med övriga cirkeldeltagare. Ofta upplever man att det är intresserantare att lyssna än att själv berätta. 

Tanya Batt & Peter Forster Two

Peter Forster & Tanya Batt (NZ) - Konsert & Storytelling
Peter och Forster och Tanya Batt är ett krativt par från Nya Zeeland som är på Sverige besök. Vid de första festivalerna på Mundekulla medverkade Peter Forster i konsertformat med sin vackra meditativa musik samt bandkonstellationen "Jordton" (med Lennart Hallström - Djembe och Anders Grossman - didjeridu). Jordton gör en återföreningskonsert och Peter Forster delar med sig av sin musik samt erbjuder även storytelling med barn Tanya Batt som har en unik förmåga att beröra med sina berättelser. Så här beskriver hon sig själv "Hailing from Waiheke Island, Aotearoa, New Zealand she is a green fingered witch, a word warbler and story stitcher who channelled her childhood propensity for talking and her love of dressing up into a real ‘imaginary job’. Stories have put food on her table and a roof over her head for more than a quarter of a century enabling her to share her work in over 20 countries. She is the creative director of the ‘Once Upon An Island Charitable Trust’ that uses storytelling for community building, environmental and cultural education. Läs mer >>

 


Magnus Bengtsson – Cirkusskola  
En av festivalens stora hjältar och stora inspiratörer är Magnus Bengtsson som erbjuder Cirkusskola för barn, ungdomar ... och vuxna!
Medan alla vuxna förkovrar sig i allmän klokskap och utvecklande aktiviteter erbjuder Magnus något som kallas för lek, akrobatik, stå på händer, jonlering och annat skoj som de flesta vuxna helt tappat bort på vägen.
Dessutom blir det en avslutande uppvisning på söndagen för alla åldrar (små som stora…)
Detta är definitivt något av höjdpunkten på festivalen, åtminstone om barnen får välja!  Se klipp

Flera andra workshops inom kreativitet, didjeridu, sång, måleri erbjuds !

anders2

Skapande för barn - Ann Helen Franksson, Anders Grossman, Sofie Petersson 
Ann Helen Franksson är uppvuxen i Mundekullas grannby Bredalycke och arbetar på en kulturskola för barn i Kalmar. 
Hon kommer bla att göra talking sticks och drömfångare med barnen under festivalen med naturesn grenar och skapelser. Följ med ut på äventyr för att sedan skapa magi tillsammans. Hon erbjuder även måler och skapande.
Anders Grossman är utbildad dramapedagog och arbetar till vardags med drama och teater med ungdomar, däribland individer med utmaningar i bagaget där teaterformen visat sig vara en bra metod för att lära sig mer om sig själv och sina behov. (Läs mer om Anders ovan) Tillsammans med Sofie Petersson erbjuder han även "Lekstund för barn": Kreativa lekar och samarbetsövningar för barn, rita och måla på temat "Barnens drömvärld" rekommenderad ålder 4-8 år. Missa inte att se barnens utställning som växer frma på Logen under helgen  

Mundekullas 20-års Jubileumsturné
Våren 1998 inköptes det gamla förfallna huset i Mundekulla och sedan dess har platsen genomgått en stor förvandling. Idag lockar Mundekulla tusentals personer årligen både nationellt och internationellt-
Under våren och sommaren åker Mundekullas vd och grundare ut på 20-årsjubileumsturné. 
Möjlighet att boka en konsert på din ort. Läs mer här  

Tid
I år utökar vi med en extra dag för den som vill . Första konserten äger rum kl 19.00 respektive kväll
Jubileums Pass: 8 aug kl 16.00 - 12 aug kl 16.00. (Ons - Sön) 
Festival Pass: 9 aug kl 17.00 - 12 aug kl 16.00 (Tors - Sön)

Mat
Alla måltider ingår i biljetten. Vi serverar ekologisk och vegetarisk mat. Fika finns att köpa på plats i "Café Namasté".

Priser och rabatter 
Tältplats, workshops, konserter och mat ingår. Inga dagsbiljetter säljes.
- 400:- rabatt vid bokning av 3 pers eller fler vid samma bokningställfälle. Kostnaden dras automatiskt vid  bokningen. 
- Se även boka tidigt rabatt enl nedan

Boka tidigt rabatt före 29 juli

Jubileumspass - inkl mat, 8-12 aug - Subventionerat pris
• Vuxen, över 26 år   3800:- 
• Ungd, 15-25 år        3000:- 
• Barn, 4-14 år           1500:-
 

Priser efter 29 juli   -  Vuxen: 4000:-    Ungdom: 3200:-    Barn: 1700:-

Festivalpass - inkl mat, 9-12 aug
• Vuxen, över 26 år   3200:- 
• Ungd, 15-25 år        2700:- 
• Barn, 4-14 år           1200:- 


Priser efter 29 juli   -  Vuxen: 3400:-   Ungdom: 2900:-    Barn: 1400:-

Övernattning
Boende på Mundekulla
Tältplats ingår i entrépriset. Sovsal samt ett fåtal rum uthyres och bokas i bokningsformuläret. (Samma pris oavsett typ av biljett) 
Se bilder på våra rum här >

Hotell och vandrarhem i närområdet
-Hotell Amigo, Emmaboda (10 km) 0471-12550
-Kosta Boda Art Hotell (30 km) 0478-348 35
-Långasjö Vandrarhem (6 km) 0471-50310
-Grimsnäs Herrgård B&B (8 km) 0478-20400
-Moshult Vandrarhem (8 km) 0763-134839
-Ödevata Fiskecamp (17 km) 0471-50430
-Korrö Vandrarhem (22 km) 0477-34249

Lyssna till "Festivalgeneralen" Peter Elmberg berätta om 20 års jubileumet

Förhållningsregler
-Man behöver inte föranmäla sig till workshops, utan det är först till kvarn som gäller
-Musikfestivalen är drogfri dvs att alkohol/droger inte brukas, medtages eller säljs på plats
-Vi älskar djur och har ponnyhästar och katt. Egna husdjur kan inte medtagas men hundhotell finnes enl nedan

Facebook
Följ uppdateringar och nyheter på Festivalens Facebooksida

Feedback
"Just hemkommen från en helt fantastisk Musikfestival. Så mycket värme och medmänsklighet. Blir så otroligt stärkt av alla människor och som tillsammans skapar en magisk helg. Detta kommer jag leva på länge! Tusen tack ! / Christina Gustafsson" Läs mer feedback

Övrig info
Bokningsregler - Läs våra bokningsregler
Hitta hit  - Ta tåget till Emmaboda och därefter Mundekullataxi, 1 mil á 150:-/bil, 0471-10100
Hundhotell - Husdjuren kan tyvärr inte medfölja, men det finns ett hundhotell 7 km fr Mundekulla
Samåkning - Erbjud eller ansök om skjuts 

Allmänna frågor
info@mundekulla.se (säkrast via mail)
0471-50450

Volontär
Vill du vara volontär på festivalen?
Maila info@mundekulla.se

Arrangör
Mundekulla Retreatcenter, Peter Elmberg Produktion. Tack till Musik för fred, Musik i Syd och Sensus Studieförbund

Jubileumspass: 8-12 aug
Ons kl 16:00 - Sön kl 16:00
Festivalpass 9-12 aug
Tors kl 17.00 - Sön kl 16.00
Första konserterna äger rum kl 19.00

  8-12 aug 
• Vuxen, över 26 år   3800:- 
• Ungd, 15-25 år        3000:- 
• Barn, 4-14 år           1500:- 
Se priser ovan och i bokningsformuläret

Boka tidigt-pris innan 29 juli

Tältplats ingår i entrépriset. Sovsal, rum och stugor uthyres i Mundekulla och bokas i bokningsformuläret. Först till kvarn. Det finns även vandrarhem och hotell i nära anslutning till Mundekulla.