Mundekullafestivalen 8-12 aug 2018, 20:e året

"20 years of sustainability" 

Bakgrund
Genom åren har massor av härliga artister, workshopledare och inte minst besökare bidragit till den goda stämningen som årligen återskapas på Mundekullafestivalen. Det har varit en spännande resa från ett förfallet ’ödehus’ som vi köpte 1998 till den verksamhet som successivt utvecklats genom åren där genuin byggnadstradition kombinerats med ekologiskt nytänkande. Även ekologisk mat har varit en viktig ingrediens samt hållbar skogsvård och vår senaste satsning med solpaneler på hela ladugårdstaket...  
Festivalen kryddas av möten över generationsgränser såväl som nationsgränser samt stad och landsbygd. Det är en alkohol/drogfri tillställning för alla åldrar och har dessutom fått pris för Sveriges miljövänligaste festival. Läs mer om vår miljöprofil
-Lyssna till Världsartisten Dan Reeds hyllning till Mundekulla Lyssna 

Dagarnas upplägg
Välkommen till en helg full av dans, musik, möten, kreativitet, dans, yoga, mindfulness, akrobatik, meditation, föreläsningar, Mundekulladanser, relationsworkshops, barnaktiviteter, konstutställningar, föreläsningar samt inte minst härliga konserter om kvällarna med artister från när och fjärran.
Många besökare har uttryckt sin uppskattning över Mundekullas idylliska miljö med källsjöar att bada i, bastu, kulturlandskap, vackra byggnader med helhetstänkande och givande möten!
Under årets Mundekullafestival firar vi utvecklingen av platsen och livet i sig med fokus på en hållbar livsstil och möten mellan människor! Som deltagare på Mundekullafestivalen blir du automatiskt en aktiv medskapare snarare än en passiv åhörare. Under dagtid erbjuds workshops och på kvällarna spelar artister från när och fjärran. 

20 years of sustainability
Vi lever i en tid då många känner oro för framtiden men då också mycket positivt sker och olikheter kan samspela mot en större och rikare helhet. Samtidigt som världen öppnas upp så tenderar även de negativa nyheterna att fånga oss medan vi glömmer bort att faktist se den ständiga hoppfulla utvecklingen som sker i vår omvärld. Mundekullafestivalen blundar inte för utmaningarna vi står inför men blundar inte heller för de möjligheter som ständigt står på lut.
Festivalen har varit en inspirationskälla för många och erbjudit mängder av berikande möten och har initierat många andra projekt runt om i landet. sedan starten för 20 år sedan

En extra dag !
Med anledning av vårt 20 års jubileum erbjuder vi möjligheten att komma en dag extra dvs från den 8-12 (Jubileumspass, ons-sön) till subventionerat pris alt att vara med med som i fjol 9-12 (Festivalpass, tors-sön). Dessutom kan du stanna kvar två dag extra på "Mundekulla Efterhäng" den 12-14 aug. 

Sacred Earth (Australien) – Mantra konsert och workshop 
Vi är glada över att få återse 2017 års succe på musikfestivalen i form av Mantra gruppen ”Sacred Earth” som är en Australiensk framgångssaga med fler än 250.000 sålda skivor. Sångerskan Prem färgstarka röst berör människor oavsett ålder och livsväg. Hennes keyboardspel och sånginsatser förstärks av Jethros vackra gitarr, sång och flöjtspel.
De som lyckats få en biljett till någon av (de ofta slutsålda) live konserterna på deras världsturneer är väl medveten om att det inte bara är en traditionell konsert som passiv åhörare som väntar utan där både delaktighet i sång och stillhet erbjuds, och där såväl tårar som smittande leenden sprider sig i publiken. Sacred Earth's musik är en lisa för själen och inte minst en stor gåva till årets festival i Mundekulla som även erbjuder sin Europa Retreat i Mundekulla i månadsskiftet aug/sep Läs mer

Peter Elmberg – Konsert och workshops 
Peter startade Mundekulla Musikfestival tillsammans med Anne Solveig 1999 med intentionen att skapa en drogfri festival med lyssnande publik för artister som skriver egen musik. Peter läste Indianhistoria som en del av hans Universitetsstudier i USA 1996 och därefter flyttade han till en liten stuga på 10 kvm i Mundekulla för ett år av självvald ensamhet. Verksamheten har sedan dess successivt vuxit för varje år. Under Festivalen ger Peter en Fredskonsert bestående av 12 tonsatta fredsböner tillsammans med Jan Eric och Lars Magnus samt leder morgonsamlingarna en manscirkel vid namn "Man in mission" som bygger på en kurs han utarbetat. Peter har tillsammans med Anne Solveig skrivit musikalen Hemstannarna som turnerat för fulla hus i Södra Sverige och bla jämförts med "Krsitina från Duvemåla. Under årets festival ger han ett litet smakprov av uppföljandern vid namn Hitkommarna tillsammans med bla Lamine Cissokho Läs mer

diane.maui_

Diane Paterson (Usa) - Konsert och workshop "Magic for manifestation" 
Vid en Hawaiiresa, januari 2008 uppenbarade sig en färgstark frihets- och miljöaktivist samt eminent sångerska och gitarrist vid namn Diane Paterson. När vi senare fick höra att hon skulle ut på Europa turne sommaren 2008 var det givet att hon skulle besöka Mundekullafestivalen där hon gjorde succé. Därmed är det extra kul att hon återigen kommer tillbaka till Mundekulla, nu för fjärde gången. Upplev en karismatisk sångerska och exceptionell musiker som vandrar den väg hon är ämnad att gå. Det är omöjligt att lämna denna konsert oberörd. Diane kommer med ny skiva och energi och erbjuder även en workshop vid namn "Magic for manifestation" Räkna med en konsert som väcker engagemang även hos den mest slumrande skogsmullen. Lyssna>>
-Diane Patterson -”The American Folk Goddess” returns to Mundekulla.. YES!!

Pär_Holmgren_2014

Pär Holmgren (Meteorolog) - Föreläsning 
Pär Holmgren är en av landets främsta klimatexperter vars föreläsningar alltid engagerar, utmanar och inspirerar. Pär har en förmåga att visa på de utmaningar vi står inför men även de möjligheter vi har! Vi känner oss hedrade att han finns på plats då årets temat just handlar om hållbarhet. Pär talar om jordar som utarmas och jorden likaså. Den biologiska mångfalden minskar. Klimatet förändras, och försämras därmed för matproduktionen i världen, som dessutom ska räcka till allt fler människor. Hur ska vi använda den odlingsbara marken i fortsättningen? Kan jordbruket bidra till att bromsa och begränsa klimatförändringarna? Pär Holmgren, var under många år meteorolog på SVT, men har sedan 2009 jobbat på heltid med hållbarhetsfrågor, och har sedan snart tre år varit anställd hos Länsförsäkringar som naturskadespecialist. Pär är även medförfattare till boken Mat och Klimat som tydligt betonar vikten av en grönare kost för såväl klimatet som för hälsans skull.

Lou Rossling - föreläsning
Lou Rossling har blivit utnmämnd till Sveriges bästa talare 2003 och nyligen utnämndes hon till en av Sveriges 10 bästa talare någonsin Läs mer  Lou inspirerar oss att ta tag i våra liv, att se glädjen och möjligheterna hos var och en. Med sitt starka engagemang inom barn- och ungdomsverksamheten berättar hon om episoder ur sitt liv, där öppenhet och positivism varit avgörande när rädsla och kontroll velat ta överhand. 
Lou är i grunden pedagog, i dag är hon en älskad föreläsare och inspiratör i arbetslivet. Hon får oss att både skratta och gråta, när hon på sitt engagerade sätt talar om hur avgörande skeenden i barndomen kan påverka våra liv som vuxna.

 

AL_KristinaPalten_IMG_5820 small (1)

Klas Parknäs -"Den läkande leken" om att möta essensen i existensen (Föreläsn/workshop)
"Vi har en hel kultur som vill få oss att 'bli något' innan vi ens fått undersöka allt det fantastiska vi redan Är. Ett barn växer inte för att något nytt kommer till. Ett barn växer för att det i glädje och lek får undersöka allt fantastiskt vi redan Är. När vi ger oss en vuxenlekplats får vi möjlighet att fortsätta den fantastiska under-sökningen. Leka men också läka. I ett intresse får vi interagera med vårt esse... inspirationen. Nå inspirationen i leken och ta med den i alla andra områden i livet. Konsten är som bäst arenan att få umgås med källan till konsten. Konst är lek kidnappad av egot. Begåvning är inte resultatet utan en handling, att be om sin gåva. Alla utan undantag kan det dom älskar. Hur var det nu man älskade det?" "Klas är konstnären, som gjort sig känd för sin konst, men också sin förmåga att inspirera. Resan har gått från teater via opera till måleriet. I Atelje Stillagatan har han i 25 år undersökt. Inte konsten utan källan till konsten. Klas är författare till boken "Tillvarataget" som blivit mångas vän på sin väg till inspiration. En dokumentärfilm om Klas kom våren 2017. "Den du redan Är"

Gunnel Mauritzson - workshop i folksång, konsert
Gunnel Mauritzson är en av Sveriges främsta folksångerskor och har under 30 år varit aktiv musiker samt lärare, och numera även studierektor, på folkmusikinstitutionen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Välkommen att lära dig delar av vår folkskatt i form av både traditionella berättande visor och dansanta melodier. Gunnel sjunger också jazz och har bl a gjort uppmärksammade tolkningar av Lars Gullins musik. Hon är även producent för Mundekullas årliga Folk- och Jazzdagar helgen innan midsommar som just går under rubriken "In the spirit of Lars Gullin”. (Lars Gullin var en av Sveriges största jazzmusiker genom tiderna och han bodde under senare del av sitt liv i Emmaboda (Mundekullabygden).  Läs mer om festivalen på www.mundekullajazz.se samt om Gunnel på www.gunnel.nu (Gunnel medverkar även i Mundekullas musikal Hemstannarna). Gunnel arrangerar även nästa års Körfestival på Mundekulla. 

Anne Solveig

Staffan Taylor – När viljan att lyckas är större än rädslan för att misslyckas..
När Staffan Taylor ringde för att söka sitt första sommarjobb hoppades han att ingen skulle svara. När han talade inför andra människor började hjärtat rusa och kallsvetten blänka i pannan. Hur ska man lyckas uppnå sitt mål om man redan förberett sig för att det nog inte kommer att gå? Hur ska man få fram sitt budskap om man inte vågar tro på sig själv?
Staffan började träna på att våga. Han utmanade sig själv steg för steg. Idag är han co-founder av Forza of Sweden och är helt övertygad om att drömmarna tar oss framåt medan rädslor håller oss tillbaka. Nyckeln för framgång säger han själv handlar om att träna både sitt yttre men även inre jag och att sätta sig själv i ett tillstånd han kallar ON-mode. Han brinner för att hjälpa andra att nå sin fulla potential som ledare, medarbetare och medmänniska. Staffan har en otrolig förmåga att beröra och inspirera som påminner oss hur mycket vi faktiskt kan förändra och att allting börjar med oss själva. Läs mer>>

Jenny Wessel –  Yoga, Nia Dans och Bhajans
Jenny Wessel leder bla Yoga under festivalen. Dansen liksom Yogan har ett självklart inslag på Mundekulla festivalen och i år erbjuds bla Nia Dans under ledning av Jenny Wessel. Jenny växte upp i närheten av Mundekulla och bor numera i Göteborg där hon driver det popluära och välbesökta "Nia Movement Center". Nia är ett sätt att bli vältränad och frisk bestående av ett enhetligt rörelsekoncept, som arbetar med element från kampsporter, dans och avslappning. Jenny har även en stor passion för röst och sång med stark förmåga att beröra människor vilket vi får hoppas uppleva på öppna scenen. Hon medverkar även i Bhajans maraton (sånger från olika traditioner) på lö em med Björn Bohlin. Jenny och Björn håller även en kurs på Mundekulla sista helgen i nov. Läs mer >>
-Join Jenny in Yoga, Nia Dance and wonderful Bhajans togehter with Björn Bohlin

Björn Bohlin  – Yin Yoga, Nia Dans och Bhajans
Björn Bohlin är en fantastisk musiker och människa som har 41 års erfarenhet som musiker i Göteborgs Symfonikerna.
Björn älskar att skapa musik i stunden. Han är en begåvad musiker som har en väldigt när relation till alla sina instrument så som Didgerido, flöjter och hans ständiga följeslagare Oboen som är Björns huvudinstrument.
Björn har förmågan att ta dig in till magins landskap med sina toner.
Han bidrar bla på Jenny Wessels yoga, Nia och bhajans pass samt håller en kurs i Mundekulla tillsammans med Jenny sista helgen i november Läs mer>>
-Björn is a great musician who supports Jenny Wessel on her Yoga, Nia Dance and Bhajans

Anne Solveig

Ann Sjöling  Frigörande dans
Ann är utbildad frigörande dans lärare av Anne Grundel (Frigörande dans akademin) och leder danspass under festivalen. Från det lugna till det vilda - dansa fritt till härlig musik!
Ann är en kär medarbetare som även välkomnar dig i receptionen och ser till att du har det bra under Festivalen.
För några år sedan tog hon ett nytt kliv i sitt liv då hon flyttade från sitt invanda liv i Stockholm till ett nytt liv på landet där hon nu bor i den lilla byn Bredalycke, Mundekullas grannby.
- Ann is a great co worker in Mundekulla in charge of the reception who also offer dancing sessions

anders2

Berndt Elmberg -  vandring i hållbarhetens tecken 
Berndt växte upp i Mundekullas grannby, Skallebo och flyttade hemifrån redan i unga år men inköpte gården 1998 och har tillsammans med Peter Elmberg och Anne Solveig skapat Mundekulla Retreatcenter. Under 2018 firar verksamheten 20 år och även Berndt firar jämnt!!  Berndt ställde sig frågan "Vad ska jag göra med resten av mitt liv?" och resultatet upplever ni i form av Mundekulla Retreatcenter. Berndt erbjuder en vandring då han berättar om de olika byggprojekten, skogs-hanteringen och eko tänket som genomsyrar anläggningen. Mundekulla har pristas mångfaldigt vilket inte minst blir tydligt då blickarna får vila mot det gamla ladugårdstaket som idag är fyllt med solpaneler... Läs om Mundekullas ekoprofil 

lennart

Lennart Hallström - Djembeworkshop
Lennart driver sedan drygt 20 år tillbaka en av Sveriges främsta Djembeskolor som genom åren utbildat tusentals människor i västafrikanska trumrytmer. Han arbetar med utgångspunkt i Stockholm men vi är glada för att han nyligen flyttat ner till Mundekullabygden och förgyller den Småländska själen med sköna trumrytmer och inte minst årets musikfestival. Välkommen att spela djembe för vuxna och ungdomar! Lennart kompar även olika artister under festivalen samt erbjuder en spännade ljudresa, Konsert med Anders Grossman på Didjeridu och Peter Forster på gitarr och övertonssång från Nya Zeeland vid namn Jord ton som hade sin premiär konsert på Mudnekulla för närmare 20 år sedan Läs mer 
- Lennart offer drumworkshops during the festival as well as supports different musicans on theit concert. He also does a concert with Anders Grossman on Didjeridu and Peter Forster with their concept Jord Ton (Earth tone)

lennart

Stephanie Verstift - Shiatsu massage workshop
Stephanie Verstift kommer från Holland med bor i Sverige sedan flera år. Utöver att hon är en fantastisk kock i Mundekullaköket samt en kär medarbetare så är hon även konstnär, musiker och inte minst massör.
Hon bjuder in till en Shiatsu massage workshop vilket innebär att man arbetar parvis med att ge varandra massage under Stephanies ledning. Du behöver inte komma som par utan kom som du är så sköter denna emininta dam resten och ser till att du både får lära dig att ge massage men också ta emot.
Kanske får vi även höra Stephanie sjunga på öppna scenen?
- Stephanie offer a shiatsu massage workshop. Welcome to jin in. Come alone or with a friend /partner 

AL_KristinaPalten_IMG_5820 small (1)

Anders Grossman - Teaterworkshop och didjeridu konsert med Jordton
Anders Grossman är utbildad dramapedagog och arbetar till vardags med drama och teater med ungdomar, däribland individer med utmaningar i bagaget där teaterformen visat sig vara en bra metod för att lära sig mer om sig själv och sina behov.  Under helgen erbjuder Anders ”Dramaworkshop” för både ungdomar och vuxna med betoning på det som kallas för Forumteater. Forumteater är ett bra sätt att belysa svåra ämnen, att lära sig se förtryck och orättvisor och öva på att förändra och säga ifrån. Anders spelar även Didjeridu med Lennart Hallström i konsertform i deras gemensamma projekt vid namn Jordton. Kanske vill du även sprela didjeridu. Det ryktas om att ha bilen full v  

Visions träff "Celebration" 
Mundekulla Retreatcenter har aldrig tidigare stått inför så stora möjligheter som just nu. Därmed behövs även ökad hjälp och stöd och nya former av samverkar för en positiv utveckling av platsen. Därmed bjuder Anne och Peter in till en Visions träff där du som gillar det vi skapar har möjlighet att komma med ideer och inspiration. Kanske kan vi gemensamt förververkliga drömmar som du och vi har. Kanske vill du förverkliga en idé eller ett projekt du länge drömt om? 
När vi blivit 'boostade' av allehanda inspiration under festivalen vill vi fånga inspiration och lyssna till varandra och det vi/du önskar ge näring åt. 

ladda ned


- Barnen/ungdomscirkel på Mundekulla -

- Varje år erbjuds ett rikt program för barnen på Mundekulla med allt från cirkusskola, målning, barnteater,
kreativt skapande, ungdomscirkel Läs mer nedan om några av programpunkterna.


Magnus Bengtsson – Cirkusskola  
En av festivalens stora hjältar och stora inspiratörer är Magnus Bengtsson som erbjuder Cirkusskola för barn, ungdomar ... och vuxna!
Medan alla vuxna förkovrar sig i allmän klokskap och utvecklande aktiviteter erbjuder Magnus något som kallas för lek, akrobatik, stå på händer, jonlering och annat skoj som de flesta vuxna helt tappat bort på vägen.
Dessutom blir det en avslutande uppvisning på söndagen för alla åldrar (små som stora…)
Detta är definitivt något av höjdpunkten på festivalen, åtminstone om barnen får välja!  Se klipp

Flera andra workshops inom kreativitet, didjeridu, sång, måleri erbjuds !

anders2

Skapande för barn - Ann Helen Franksson, Anders Grossman, Sofie Petersson 
Ann Helen Franksson är uppvuxen i Mundekullas grannby Bredalycke och arbetar på en kulturskola för barn i Kalmar. 
Hon kommer bla att göra talking sticks och drömfångare med barnen under festivalen med naturesn grenar och skapelser. Följ med ut på äventyr för att sedan skapa magi tillsammans. Hon erbjuder även måler och skapande.
Anders Grossman är utbildad dramapedagog och arbetar till vardags med drama och teater med ungdomar, däribland individer med utmaningar i bagaget där teaterformen visat sig vara en bra metod för att lära sig mer om sig själv och sina behov. (Läs mer om Anders ovan) Tillsammans med Sofie Petersson erbjuder han även "Lekstund för barn": Kreativa lekar och samarbetsövningar för barn, rita och måla på temat "Barnens drömvärld" rekommenderad ålder 4-8 år. Missa inte att se barnens utställning som växer frma på Logen under helgen  

Tid
I år utökar vi med en extra dag för den som vill . Första konserten äger rum kl 19.00 respektive kväll
Jubileums Pass: 8 aug kl 16.00 - 12 aug kl 16.00. (Ons - Sön) 
Festival Pass: 9 aug kl 17.00 - 12 aug kl 16.00 (Tors - Sön)

Mat
Alla måltider ingår i biljetten. Vi serverar ekologisk och vegetarisk mat. Fika finns att köpa på plats i "Café Namasté".

Priser och rabatter 
Tältplats, workshops, konserter och mat ingår. Inga dagsbiljetter säljes.
- 400:- rabatt vid bokning av 3 pers eller fler vid samma bokningställfälle. Kostnaden dras automatiskt vid  bokningen. 
- Se även boka tidigt rabatt enl nedan

Jubileumspass - inkl mat, 8-12 aug - Subventionerat pris
• Vuxen, över 26 år   3400:- 
• Ungd, 15-25 år        2600:- 
• Barn, 4-14 år           1100:-
 
Priser efter 29 feb  -  Vuxen: 3600:-    Ungdom: 2800:-    Barn: 1300:-
Priser efter 29 maj   -  Vuxen: 3800:-   Ungdom: 3000:-    Barn: 1500:-
Priser efter 29 juli   -  Vuxen: 4000:-    Ungdom: 3200:-    Barn: 1700:-

Festivalpass - inkl mat, 9-12 aug
• Vuxen, över 26 år   2800:- 
• Ungd, 15-25 år        2100:- 
• Barn, 4-14 år           800:- 

Priser efter 29 feb -  Vuxen: 3000:-    Ungdom: 2300:-    Barn: 1000:-
Priser efter 29 maj   -  Vuxen: 3200:-   Ungdom: 2700:-    Barn: 1200:-
Priser efter 29 juli   -  Vuxen: 3400:-   Ungdom: 2900:-    Barn: 1400:-

Övernattning
Boende på Mundekulla
Tältplats ingår i entrépriset. Sovsal samt ett fåtal rum uthyres och bokas i bokningsformuläret. (Samma pris oavsett typ av biljett) 
Se bilder på våra rum här >

Hotell och vandrarhem i närområdet
-Hotell Amigo, Emmaboda (10 km) 0471-12550
-Kosta Boda Art Hotell (30 km) 0478-348 35
-Långasjö Vandrarhem (6 km) 0471-50310
-Grimsnäs Herrgård B&B (8 km) 0478-20400
-Moshult Vandrarhem (8 km) 0763-134839
-Ödevata Fiskecamp (17 km) 0471-50430
-The Dutchdreamcatcher (17 km) 0471-46911
-Korrö Vandrarhem (22 km) 0477-34249

Lyssna till "Festival generalen" Peter Elmberg berätta om 20 års jubileumet

Förhållningsregler
-Man behöver inte föranmäla sig till workshops, utan det är först till kvarn som gäller
-Musikfestivalen är drogfri dvs att alkohol/droger inte brukas, medtages eller säljs på plats
-Vi älskar djur och har ponnyhästar och katt. Egna husdjur kan inte medtagas men hundhotell finnes enl nedan

Facebook
Följ uppdateringar och nyheter på Festivalens Facebooksida

Feedback
"Just hemkommen från en helt fantastisk Musikfestival. Så mycket värme och medmänsklighet. Blir så otroligt stärkt av alla människor och som tillsammans skapar en magisk helg. Detta kommer jag leva på länge! Tusen tack ! / Christina Gustafsson" Läs mer feedback

Övrig info
Bokningsregler - Läs våra bokningsregler
Hitta hit  - Ta tåget till Emmaboda och därefter Mundekullataxi, 1 mil á 150:-/bil, 0471-10100
Hundhotell - Husdjuren kan tyvärr inte medfölja, men det finns ett hundhotell 7 km fr Mundekulla
Samåkning - Erbjud eller ansök om skjuts 

Allmänna frågor
info@mundekulla.se (säkrast via mail)
0471-50450

Volontär
Vill du vara volontär på festivalen?
Maila info@mundekulla.se

Arrangör
Mundekulla Retreatcenter, Peter Elmberg Produktion. Tack till Musik för fred, Musik i Syd och Sensus Studieförbund

Jubileumspass: 8-12 aug
Ons kl 16:00 - Sön kl 16:00
Festivalpass 9-12 aug
Tors kl 17.00 - Sön kl 16.00
Första konserterna äger rum kl 19.00

  8-12 aug 
• Vuxen, över 26 år   3400:- 
• Ungd, 15-25 år        2600:- 
• Barn, 4-14 år           1100:- 
Se priser ovan och i bokningsformuläret

Boka tidigt innan 29 feb

Tältplats ingår i entrépriset. Sovsall, rum och stugor uthyres i Mundekulla och bokas i bokningsformuläret. Först till kvarn. Det finns även vandrarhem och hotell i nära anslutning till Mundekulla.