Mundekulla

 
Svenska

Mundekullafestivalen 10-13 aug 2017, 19:e året

"...New beginnings." 

500:- rabatt vid bokning av 3 pers eller fler vid samma bokningstillfälle >> 
(Kostnaden dras av automatiskt vid onlinebokningen)


Välkommen till Mundekullafestivalen
Under årets Mundekullafestival firar vi utvecklingen av platsen och livet i sig med fokus på en hållbar livsstil och möten mellan människor! 
Som deltagare på Mundekullafestivalen blir du automatiskt en aktiv medskapare snarare än en passiv åhörare.
Under dagtid erbjuds workshops och på kvällarna spelar artister från när och fjärran.
I år erbjuder vi bland annat en exklusiv midnattskonsert i toppen av vårt utsiktstorn "Mindfulness tower" 25 meter ovan jord.
 

Mundekullafestivalen 2017


New Beginnngs...
Vi lever i en tid då många känner oro för framtiden men då också mycket positivt sker och olikheter kan samspela mot en större och rikare helhet. Samtidigt som världen öppnas upp så tenderar även de negativa nyheterna att fånga oss medan vi glömmer bort att faktist se den ständiga hoppfulla utvecklingen som sker i vår omvärld.
Mundekullafestivalen blundar inte för utmaningarna vi står inför men blundar inte heller för de möjligheter som ständigt står på lut.
Festivalen har varit en inspirationskälla för många och erbjudit mängder av berikande möten och har initierat många andra projekt sedan 1999.
 

Lyssna till "Festival general" Peter Elmberg berätta om 2016 års festival 

Bakgrund
Genom åren har massor av härliga artister, workshopledare och inte minst besökare bidragit till den goda stämningen som årligen återskapas på Mundekullafestivalen. Det har varit en spännande resa från ett förfallet ’ödehus’ som vi köpte 1998 till den verksamhet som successivt utvecklats genom åren där genuin byggnadstradition kombinerats med ekologiskt nytänkande. Även ekologisk mat har varit en viktig ingrediens och vår senaste satsning är Solpaneler på hela ladugårdstaket...  
Festivalen kryddas av möten över generationsgränser såväl som nationsgränser samt stad och landsbygd...
Festivalen är alkohol/drogfri och för alla åldrar och har dessutom fått pris för Sveriges miljövänligaste festival. Läs mer om vår miljöprofil

-Lyssna till Världsartisten Dan Reeds hyllning till Mundekulla Lyssna 

Dagarnas upplägg
Välkommen till en helg full av dans, musik, möten, kreativitet, dans, yoga, mindfulness, akrobatik, meditation, föreläsningar, Mundekulladanser, relationsworkshops, barnaktiviteter, konstutställningar, föreläsningar samt inte minst härliga konserter om kvällarna med artister från när och fjärran.
Festivalen är alkohol- och drogfri och för alla åldrar och har dessutom fått pris för Sveriges miljövänligaste festival. 
Många besökare har uttryckt sin uppskattning över Mundekullas idylliska miljö med källsjöar att bada i, bastu, kulturlandskap, vackra byggnader med helhetstänkande och givande möten!
Festivalen är unik i sitt slag och om du kommer på egen hand, så åker du garanterat hem med nyvunna vänner.
Alla konserter, workshops och tältplats ingår i festivalpriset!
DAN-REED

Dan Reed (Usa) - Konsert 
Dan Reed är mest känd som sångare och frontman i rockbandet Dan Reed Network. Under 80- och 90-talen turnerade de flitigt och jämfördes med bla Bon Jovi, fast Dan Reeds indianska och Filipinska rötter hördes tydligt i musiken då de blandade flitigt mellan olika stilar såsom soul, rock och funk. Bandet sålde 5 miljoner plattor, bland annat med monsterhiten "Rainbow Child" som spelades flitigt på MTV och radio världen över och som han skrev i samband med en konsert med det legendariska Amerikanska bandet Grateful Dead. Trots stora framgångar så fann han inte det han sökte i glamouren som omgav honom och under större delen av 90- och 2000-talen levde han med munkar i Indien innan han 2009 återvände till musiken som soloartist med fantastisk kvalite och tänkvärda texter och mellanprat. 
-Dan Reed (USA) - Extraordinary concert with great lyrics and excellent performance! www.danreed.com 

Sacred Earth (Australien) – Mantra konsert och workshop 
Vi är otroligt glada över att få återse 2016 års succe på musikfestivalen i form av Mantra gruppen ”Sacred Earth” som är en Australiensk framgångssaga med fler än 250.000 sålda skivor. Sångerskan Prem färgstarka röst berör människor oavsett ålder och livsväg. Hennes keyboardspel och sånginsatser förstärks av Jethros vackra gitarr, sång och flöjtspel.
De som lyckats få en biljett till någon av (de ofta slutsålda) live konserterna på deras världsturneer är väl medveten om att det inte bara är en traditionell konsert som passiv åhörare som väntar utan där både delaktighet i sång och stillhet erbjuds, och där såväl tårar som smittande leenden sprider sig i publiken. Sacred Earth's musik är en lisa för själen och inte minst en stor gåva till årets festival i Mundekulla...Läs mer 

Sousou & Maher Cissoko (Sve/Senegal) - Konsert 
Sousou och Maher är båda sångare och koraspelare och deras musik är i ständig rörelse och spänner över flera kontinenter. Möt en duo med resan som mål och de musikaliska och mänskliga mötena som främsta drivkrafter.
Maher föddes i Senegal. Han växte upp i en koraspelande Jalifamilj där traditionen att sjunga och spela kora har gått i arv från far till son från generation till generation i över 700 år.
Sousou växte upp i Skåne i ett helt rum fullt av olika instrument och lockades av koran när hon hörde den spelas av en vän till hennes pappa. Instrumentet var helt nytt och obegripligt för henne och därför sökte hon sig ända till Västafrika för att lära sig. Idag är Sousou är en av världens få kvinnliga koraspelare. Koran förde Sousou & Maher samman och den har spelat en huvudroll i deras liv. Vi välkomnar Sousous och Mahers vackra musik till Mundekulla med glädje Se videoklipp 

Bob-Hansson

Bob Hansson - workshop och poesi
Bob Hansson är författare till nio böcker och debuterade 1998 med "Heja Världen". År 2010 mottog han SRs stora novellpris, samma år blev han även utnämnd till Yttrandefrihetens hjälte. Inom svensk poesi pratas det ibland om "ett före och ett efter Bob Hansson", då han var den första poet i sin generation som nådde en bredare publik, inte minst genom sina scenframträdanden. Troligen har ingen annan svensk poet samarbetat med så många musiker däribland Joakim Thåström, Ola Salo, Fläskkvartetten, The Nomads, Olle Ljungström och Staffan Hellstrand. Han uppförde 2010 monologen "Om lycka" på Dramatens stora scen samt har inte minst medverkat på Mundekulla Musikfestival ett otal gånger !! Bob har skapat "Kundalini Writing" där skrivövningar blandas med fysisk meditation och personlighetsutvecklande övningar, med syfte att lura den inre censuren, och att intellekt och kropp ska mötas i en process som annars är enbart intellektuell. 

Elin teilus

Elin Teilus - Konsert + jojk workshop
Elin Teilus är sångerska och jojkare med rötter från Udtja, Jokkmokk. 
Med innerlig och kraftfull röst bjuder Elin på jojkar, sånger, berättelser och magiska improvisationer inspirerade av naturen, människor, djur. Du får möta kallkällans klara vatten, vindens sus och renarnas kallande i jojkens sätt att minnas det levande här och nu. Elin har många års erfarenhet av arbete med musik, teater och dans både som artist samt med barn och vuxna i olika skapande projekt. På konserten i Mundekulla delar hon med sig av egna alster med allt från pop till visa och jojk.
Elin har även huvudrollen (Maria från Ljuder) i Mundekullas musikal vid namn "Hemstannarna" som turnernat runt i södra Sverige under senare år  Lyssna   

Deva Talasi (DK) – Workshops, Heartdance 
Deva Talasi är uppskattad för hennes förmåga att beröra människor och att våga att ta nya steg i livet, utanför den välkända, trygga komfortzonen. 
Hon är en av Nordens mest uppmärksammade och uppskattade ceremoniledare och heartdance inspiratörer.
Talasi har genom åren utbildat sig inom många olika riktningar och har därigenom skapat "Living Heart School" i Köpenhamn med utgångspunkt från hennes center vid namn "Living Heart Temple" som är en plats för personlig utveckling, där både inhemska och internationella lärare regelbundet håller kurser och workshops. 
Under Festivalen i Mundekulla erbjuder hon heartdance och ceremonier av olika slag som inte lämnar någon oberörd.

 

shervin-boloorian-pp

Shervin Boloorian (Iran/Usa)- Konsert/Soundhealing
Shervin är född i Iran men växte upp i USA och studerade vidare i England. Han var en framgångsrik ekonom men valde att låta håret växa och skaffade sig ett "riktigt jobb", nämligen att turnera världen över med sin musik och nu har turen kommit till Mundekulla. Med unik sångröst och vackert flöjt- och gitarrspel erbjuder han bla en workshop på temat "Sound Medicine" då deltagarna liggandes får avnjuta musik. Shervins unika röst lämnar inte någon oberörd. Hans Cd "Spirit Night by Candlelight" består av sånger inspirerade från olika världsdelar/traditioner som tagit honom till festivaler i både Asien, USA och Europa där han spelat med några av världens främsta artister inom genren såsom Toni Childs (USA), Dr. Didge Dolphin (AUS), Joseph “Pepe” Danza (URU), Pejman Jahanara (IRAN), Peia Luzzi (USA) och Alissa Nathaniel (AUS). Läs mer 

AL_KristinaPalten_IMG_5820 small (1)

Kristina Paltén – "Ensam genom Iran - 184 mil av tillit" (Unik föreläsning om utmanade resa)
Kristina valde att ta sig till fots genom Iran för att konfrontera sin egen (och andras) rädsla.
Lyssna till en häpnadsväckande berättelse om en kvinna som har både mod och egensinne.
Hon har även sprungit den 3262 kilometer långa sträckan från Istanbul i Turkiet till Tenala i Finland, och därefter paddlat 493 kilometer från Tenala till Stockholm. Hon har bestigit Aconcagua, det högsta berget utanför Himalaya med 6962 meter till toppen, och hon har seglat från Fiji till Nya Zeeland.
Trots självförverkligandekulturen som rått senaste åren är det fortfarande många som lever i rädslan att misslyckas - speciellt på arbetsplatsen. Kristina menar att människan har en obegränsad kapacitet. Vi kan nå så långt vi vill – och mycket längre! Det handlar om att vilja, bygga tron på sig själv och ha roligt! Se kort film

Peter Wahlbeck - Stand up "Fritt ur hjärtat"
Humor och allvar med en av Sveriges främsta komiker! Peter är även författare, manusförfattare, konstnär med galleri i Halmstad, skådespelare, radioröst i Karlavagnen samt entreprenör med ständigt nya strängar på sin lyra. Han släppte under tidigt 1990-tal en skiva vid namn "Music für alle" med låtar som "Bakom basistens bas" och "Ullared". Wahlbeck har på senare år medverkat humorprogram såsom "Grillad" och "Roast på Berns". På Fredagarna sänder han radioprogrammet Karlavagnen i P4 riks. Peter tvekar inte att ta upp djurrättsfrågor och andra aktuella teman som ligger honom nära hjärtat. I denna "Stå upp föreläsning" utgår han från sina inspirationskällor och varför han tror att allt har en mening i livet.
www.wahlbeck.se

Jenny Wessel – Yin Yoga, Nia Dans och Bhajans
Jenny Wessel leder bla Yin Yoga under festivalen. Dansen liksom Yogan har ett självklart inslag på Mundekulla festivalen och i år erbjuds bla Nia Dans under ledning av Jenny Wessel. Jenny växte upp i närheten av Mundekulla och bor numera i Göteborg där hon driver det popluära och välbesökta "Nia Movement Center" som i år firar 10-års jubileum. Nia är ett sätt att bli vältränad och frisk bestående av ett enhetligt rörelsekoncept, som arbetar med element från kampsporter, dans och avslappning. Jenny har även en stor passion för röst och sång med stark förmåga att beröra människor vilket vi får hoppas uppleva på öppna scenen, samt även bhajans (sånger från olika traditioner) i Mundekullas Ler- och Halmhus vid namn "The Sanctuary". Jenny håller även en kurs på Mundekulla sista helgen i nov. Läs mer >>

Peter Elmberg – Konsert och workshops 
Peter startade Mundekulla Musikfestival tillsammans med Anne Solveig 1999 med intentionen att skapa en drogfri festival med lyssnande publik för artister som skriver egen musik. Peter läste Indianhistoria som en del av hans Universitetsstudier i USA 1996 och därefter flyttade han till en liten stuga på 10 kvm i Mundekulla för ett år av självvald ensamhet. Verksamheten har sedan dess successivt vuxit för varje år.
Peters låt ”Now is the time” utnämndes till ”Tidernas bästa låt” och skivan ”Songs for Tibet” med delar av Sveriges artistelit spelades in 2008 för att uppmärksamma Tibets fredliga förhållningssätt. Han framförde bla "A Song for Tibet" i samband med Dalai Lamas framförande på Stockholm Congresscenter 2011. Under Festivalen ger Peter en konsert, delar sina Mindfulness Songs, leder morgonsamlingarna samt en manscirkel vid namn "Man in mission"Läs mer

Anne Solveig

Ann Sjöling  Frigörande dans
Ann är utbildad frigörande dans lärare av Anne Grundel (Frigörande dans akademin) och leder danspass under festivalen. Från det lugna till det vilda - dansa fritt till härlig musik!
Ann är en kär medarbetare som även välkomnar dig i receptionen och ser till att du har det bra under Festivalen.
För några år sedan tog hon ett nytt kliv i sitt liv då hon flyttade från sitt invanda liv i Stockholm till ett nytt liv på landet där hon nu bor i den lilla byn Bredalycke, Mundekullas grannby.


Magnus Bengtsson – Cirkusskola  
En av festivalens hjältar och stora inspiratörer är Magnus Bengtsson som erbjuder Cirkusskola för barn, ungdomar ... och vuxna!
Medan alla vuxna förkovrar sig i allmän klokskap och utvecklande aktiviteter erbjuder Magnus något som kallas för lek, akrobatik, stå på händer, jonlering och annat skoj som de flesta vuxna helt tappat bort på vägen.
Dessutom blir det en avslutande uppvisning på söndagen för alla åldrar (små som stora…)
detta är definitivt något av höjdpunkten på festivalen, åtminstone om barnen får välja!  Se klipp

Flera andra workshops inom kreativitet, didjeridu, sång, måleri erbjuds !

Eva Cederblad – Cirkeldans, sångstund, barnaktiviteter
Eva är en underbar sångerska och musiker som har skrivit en mängd egna sånger med vackra texter. Hon är utbildad cirkeldans-ledare och van körledare samt leder ofta sångmeditationer och Bahjans med indiska instrument. 
Tillsammans med Anne Soveig (Mundekulla) erbjuder hon en Förfestival den 16-18 aug, läs mer då de sjunger hennes egna och Annes sånger som därefter framförs i konsertform under festivalen (även workshops inför konserten erbjuds under festivalen). Eva leder även en sångstund för barnen.
Eva är även med i Mundekullas musikal "Hemstannarna" (Skriven av Anne och Peter) som rönt mycket uppmärksamhet under senaste året och framfördes i Växjö och Lunds konserthus i november 2016.
Lyssna på Evas Låt "Come into the light" Lyssna här >>

anders2

Anders Grossman - Teater för barn och vuxna samt lekstund för barn med Sofi
Anders Grossman är utbildad dramapedagog och arbetar till vardags med drama och teater med ungdomar, däribland individer med utmaningar i bagaget där teaterformen visat sig vara en bra metod för att lära sig mer om sig själv och sina behov. För barn, ungdomar såväl som vuxna. Under helgen erbjuder Anders ”Dramaworkshop” för både ungdomar och vuxna med betoning på det som kallas för Forumteater. Forumteater är ett bra sätt att belysa svåra ämnen, att lära sig se förtryck och orättvisor och öva på att förändra och säga ifrån.
Tillsammans med Sofie erbjuder han även "Lekstund för barn": Kreativa lekar och samarbetsövningar för barn, rekommenderad ålder 4-8 år. Clown näsor och roliga upptåg väntar...
Anders spelar även Didjeridu vilket är möjligt att pröva för den som vill under helgen.

anders2

Berndt Elmberg - Historisk vandring " I fädernas fotspår"
Berndt växte upp i Mundekullas grannby, Skallebo och flyttade hemifrån redan i unga år men inköpte gården 1998 och har tillsammans med Peter Elmberg och Anne Solveig skapat Mundekulla Retreatcenter. Följ med på en spännande vandring genom "Mindfulnessgarden" där lövträd planterats för skogens mångfald, vidare till "Vikingabyn", bestående av två små hus från Arn-filmerna. Vandringen passerar vildmarksstigen som han låtit anlägga och ler- och halmhuset samt Hemstannarstugan (med rekvisita från Mundekullas musikal). Vi passerar även utsiktstornet (20 m) på Mundekullaberget vilket i sig är en hisnande tanke samt nybygget the Green Room med utsikt mot naturen. Berndts strävan efter ekologisk och hållbar byggnation på Mundekulla har pristas mångfaldigt vilket inte minst blir tydligt vid vandringens slutmål då blickarna får vila mot det gamla ladugårdstaket som idag är fyllt med solpaneler... Läs om Mundekullas ekoprofil 

Eldsjälsträff – New Beginnings
Ett ständigt återkommande inslag på festivalen "Eldsjälsträffen" där du har möjlighet att lyssna på intressanta projekt som är på gång runt om i vårt land och värld... och kanske dela med dig av ditt eget projekt. Vi lyssnar på en del av föreläsarna under helgen som ett sätt att efter alla intryck under festivalen få möjlighet att fånga upp och reflektera över det vi själva drömmer om. Kanske vill du förverkliga en idé eller ett projekt du länge drömt om? När vi blivit 'boostade' av allehanda inspiration under festivalen brukar denna samling vara en höjdpunkt som en avslutning på helgen. I år fångar vi upp tråden kring "The new Story" – den nya berättelsen – det vi önskar ge näring åt. Vi berör även teman som relationer och personligt ledarskap.


                                       

Tid
Festival Pass: Tors 10 aug kl 16.00 – sön 13 aug kl 16.00. (Första konserten äger rum torsdag kl 19.00)

Program
Se 2016 års program här >>
För att skapa dig en känsla av hur upplägget ser ut under festivalen

Bokning
Boka här >> 

Rabatt
500:- rabatt vid bokning av 3 pers eller fler vid samma bokningställfälle 
(Kostnaden dras av automatiskt vid online bokningen)
Se även boka tidigt rabatt erbjudanden enl nedan

Priser
Tältplats, workshops och konserter ingår. Inga dagsbiljetter säljes.

Boka tidigt pris! 
Festival Pass 10-13 aug (To kl 18 - Sön kl 16, receptionen öppnar kl 16.00)  - Boka här 
• Vuxen, över 26 år   2160:- 
• Ungd, 15-25 år         1560:- 
• Barn, 4-14 år            780:- 

• Priser efter 29 maj  -  Vuxen: 2360:-    Ungdom: 1710:-    Barn: 880:-
• Priser efter 29 juli  -  Vuxen: 2560:-   Ungdom: 1860:-    Barn:  980:-


Mat
Vi serverar ekologisk och vegetarisk mat, fika finns att köpa på plats i "Café Namasté".
Möjlighet att tillaga medhavd mat i eget triangakök i tältbyn. (Vi tillhandahåller ej kök, kyl, frys, förutom för dig som hyr rum)
Du kan köpa alla måltiderna till ett rabatterat pris i samband med din bokning eller enstaka måltider på plats enl nedan priser.

Om du bokar alla måltider får du ett festivalband i en annan färg som inkluderar alla måltider (så det är avsett för en person).


Festivalpass - alla 9 måltider (to kväll - sön lunch) - Boka här 
• Vuxen/ungd (från 15 år) 840:- (ordpris 900:-), Barn (4-14 år) 520:- (ordpris 570:-)

Enstaka måltider kan köpas på plats
• Frukost: 80:- Vx & ungd,  50:- Barn
• Lunch/Kvällsmat: 110:- Vx & ungd,  70:- Barn

Övernattning
Boende på Mundekulla - Boka här
Tältplats ingår i entrépriset. Sovsal samt ett fåtal rum uthyres och bokas i bokningsformuläret. Se bilder på våra rum här >
• Tältplats ingår i entrépriset. (Medtag liggunderlag, sovsäck)
• Husvagn/Husbil: 450:-/ekipage för hela festivalen, inkl el
• Sovsal - (600:-/pers a 3 dygn) Inkl madrass, täcke, kudde (rummet används dag+kvällstid)
• Ett fåtal rum uthyres i Mundekulla. Först till kvarn (se anm formulär)
Vandrarhem och hotell i närområdet
-Långasjö Vandrarhem (6 km) 0471-50310
-Grimsnäs Herrgård B&B (8 km) 0478-20400
-Moshult Vandrarhem (8 km) 0763-134839
-Ödevata Fiskecamp (17 km) 0471-50430
-The Dutchdreamcatcher (17 km) 0471-46911
-Korrö Vandrarhem (22 km) 0477-34249
-Hotell Amigo, Emmaboda (10 km) 0471-12550

Förhållningsregler
-Man behöver inte föranmäla sig till workshops, utan det är först till kvarn som gäller
-Musikfestivalen är drogfri dvs att alkohol/droger inte brukas, medtages eller säljs på plats
-Vi älskar djur och har ponnyhästar och katt. Egna husdjur kan inte medtagas men hundhotell finnes enl nedan

Tidningsartiklar från tidigare festivaler
Intervju med Dogge Doggelito

Världsstjärnan Dan Reed på Festival
Bullerbybarnet Anna Sahlin tillbaka i Småland
Succe för festivalen
Kärlek och ljuv musik
Se bildspel från 2010

Bloggar
Läs Eva Areskogs blogg
Läs Stina Grays blogg

Facebook
Följ uppdatering på Festivalens Facebooksida

Feedback
"Just hemkommen från en helt fantastisk Musikfestival. Så mycket värme och medmänsklighet. Blir så otroligt stärkt av alla människor och som tillsammans skapar en magisk helg. Detta kommer jag leva på länge! Tusen tack ! / Christina Gustafsson" Läs mer feedback

Övrig info
Bokningsregler - Läs våra bokningsregler
Hitta hit  - Ta tåget till Emmaboda och därefter Mundekullataxi, 1 mil á 150:-/bil, 0471-10100
Hundhotell - Husdjuren kan tyvärr inte medfölja, men det finns ett hundhotell 7 km fr Mundekulla
Samåkning - Erbjud eller ansök om skjuts 

Allmänna frågor
info@mundekulla.se (säkrast via mail)
0471-50450

Volontär
Vill du vara volontär på festivalen?
Maila info@mundekulla.se

Arrangör
Mundekulla Retreatcenter, Peter Elmberg Produktion
Tack till Musik för fred, Musik i Syd och Sensus Studieförbund

Festivalpass: 10 - 13 aug
(Tors kl 16:00 - Sön kl 16:00)
 

Vuxen, över 26 år
Ungdom, 15-25 år 
Barn, 4-14 år  
+mat tillkommer för den som vill      

Tältplats ingår i entrépriset. Sovsal samt ett rum uthyres i Mundekulla och bokas i bokningsformuläret, först till kvarn. Det finns vandrarhem och hotell i nära anslutning till Mundekulla.